iOS-tip: gevoeligheid 3D Touch aanpassen

Heb je zoals ik een net een gloednieuwe iPhone 6s of iPhone 6s Plus? Dan ken je vast ook wel 3D Touch, de belangrijkste feature van deze toestellen. Doordat het scherm van je iPhone verschillen in druk kan waarnemen kan iOS bijvoorbeeld een extra contextmenu openen wanneer je op een appicoon drukt. Of je krijgt een voorbeeld, ofwel Peek van een webpagina te zien als je licht drukt op een mail. Voor sommigen ontstaat er op dit punt nogal verwarring: je weet niet precies hoe hard je moet drukken om te peeken in content. Wist je dat je in iOS zelf kunt aangeven hoe hard je moet drukken om 3D Touch te laten werken? In dit artikel leg ik uit hoe je dit doet en wat het verschil het kan opleveren.

3D Touch is een zeer handige functie en helpt je sneller door iOS te navigeren door allerlei snelkoppelingen. Maar het kan knap lastig zijn om te gebruiken, zeker als je gewend bent om juist heel zacht te drukken, of juist heel hard te drukken. Dit laatste is niet altijd een probleem bij 3D Touch, maar wel als je de Peek-functie wilt gebruiken om een voorbeeld van mailtjes, webpagina’s, berichten of foto’s te zien.

Je kunt zeer eenvoudig de gevoeligheid van 3D Touch instellen. Allereerst open je natuurlijk  de applicatie ‘Instellingen’ vanaf je thuisscherm. Tik vervolgens op ‘Algemeen’. Ongeveer in het midden zie je dan ‘Toegankelijkheid’ staan, tik hier nu op.

Om bij de volgende instelling te komen zul je een stukje naar beneden moeten scrollen. Je zou dan de ‘3D Touch’ te zien moeten krijgen. Tik ook hierop en je komt bij de instellingen voor deze functie uit. Daar heb je de keuze uit drie opties voor gevoeligheid: licht, normaal en stevig. Standaard staat het op Normaal. Vind je dat je veel druk moet zetten om 3D Touch te activeren? Sleep het witte bolletje dan naar de optie Licht. Gaat activeren van de functie juist te eenvoudig? Kies dan voor Stevig.

Je kunt, zodra je een keuze hebt gemaakt, meteen uittesten hoe het werkt. In de afbeelding onder de instellingen voor gevoeligheid 3D Touch kun je licht drukken om te ‘peeken’. Druk harder om hem in volledig scherm te openen. Zo simpel is het.

De keuzemogelijkheden voor 3D Touch zijn nog relatief beperkt, maar bieden in elk geval wat meer vrijheid dan helemaal géén opties. Bij mij staat de optie, zoals ook in de screenshot te zien is, op Licht. Op de normale modus viel het redelijk mee, maar door hem naar de lichtste gevoeligheid om te schakelen is 3D Touch ineens veel makkelijker in gebruik voor mij.

Overigens, al kan ik me niet voorstellen dat veel mensen dit gaan doen, je kunt 3D Touch ook helemaal uitschakeln met de schakelaar bovenin. Als je dat doet en je drukt dan hard op een icoon, wordt dit herkend als gewone tik. Schakel je het weer in, verschijnt er in dit geval een contextueel menuutje. Zo eentje als te zien is in de afbeelding aan het begin van dit artikel, en die hieronder. 3D Touch is een fantastische functie die je als iPhone 6s-gebruiker zeker een kans moet geven. In het begin vergeet je het soms, maar uiteindelijk wordt het onderdeel van je gebruik van het toestel.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in