Informatie
REVIEW
Inleiding
Belangrijk om te weten vooraf, is dat dit mijn allereerste iPad is. Wel schreef ik in januari een review over de iPad Air 2. Omdat ik deze echter leende van mijn vader, was er simpelweg niet veel tijd om bepaalde functionaliteit echt uitgebreid te testen. Deze keer wel, en daarom zal het totale review ook accurater zijn.
Design
Apple is design, design is Apple. Althans, dat is wat men vaak vindt. En ik denk er zelf ook zo over. Geen ander bedrijf besteedt zoveel tijd aan het perfectioneren van een product op het gebied van zijn looks. De iPad mini 4 is geen uitzondering. Met 6,1 milimeter dikte is hij precies even dun als zijn grotere broer, de iPad Air 2. Ook weegt hij iets minder dan 300 gram. Deze cijfertjes zijn bijzonder, want er zit toch een hoop geavanceerde technologie in die kleine behuizing. Om dat voor elkaar te krijgen is kennis van de engineering teams geen pré, maar een vereiste. Evenals samenwerking zorgt ervoor dat je al die hardware gepropt krijgt in zo’n klein apparaat.
Display
Processor en werkgeheugen
In de praktijk zou je de iPad mini 4 eigenlijk als een nog grotere iPhone 6 Plus kunnen zien. Daar zit een positieve kant aan, en daar zit een negatieve kant aan.
Over het algemeen is de iPad lekker vlotjes. Applicaties starten snel op en de meeste applicaties zijn gewoon vloeiend. Maar hier en daar is duidelijk wat lag te zien. Nu lijkt het eerder aan iOS 9, de software dat op de tablet draait, te liggen. Maar het kan eveneens met de grafische processor te maken hebben. Want door het grotere scherm heeft de iPad, ondanks de iets hogere kloksnelheid moeite om bepaalde taken bij te benen. Dat merk je vooral in de appswitcher, dat je gebruikt om snel van de ene naar de andere actieve app te gaan. Nogmaals, het lijkt op een issue te gaan veroorzaakt door de software, maar omdat ook de iPhone 6 Plus last heeft van deze problemen is er zeker een mogelijkheid dat het aan de GPU ligt. De iPhone moet namelijk alles flink ‘upscalen’ naar een veel hogere resolutie dan die het toestel weergeeft (1080p). Dit gecombineert levert veel werk op. En doordat de iPad mini 4 sowieso al een hogere resolutie heeft van zichzelf moet er meer worden gedaan om dezelfde resultaten te geven.
Ik zie het niet als een ergernis, maar vind het wel jammer dat een tablet met een processor van slechts een jaar oud nu al gebreken vertoont. Hopelijk gaat Apple dit nog oplossen. Want dan zal de tablet zonder twijfel nóg sneller aanvoelen.
Het verdubbelde werkgeheugen is hetgeen dat de iPad mini 4 daadwerkelijk een krachtpatser maakt. Waar je voorheen een paar tabbladen kon openen voor ze alweer opnieuw geladen werden, kun je er nu flink wat meer openen zonder dat dit gebeurt. Hetzelfde geldt voor applicaties: deze blijven langer door draaien in de achtergrond, zodat deze minder vaak herladen hoeven te worden.
2 GB RAM is duidelijk de kers op de taart. Maar het is niet alleen goed voor de algemene prestaties, het maakt ook een andere functie mogelijk die met iOS 9 geïntroduceerd is: Split View! Hiermee kun je twee apps naast elkaar gebruiken. Natuurlijk is er dan voldoende werkgeheugen nodig, en met 1 GB krijg je het echt niet voor elkaar. Want een moderne app gebruikt al gauw zoveel geheugen. Als je dan ook nog eens twee apps tegelijk gebruikt, crashen deze zonder twijfel binnen een minuut. Daarom was het gewoon nodig om naar 2 GB RAM te gaan. Hierdoor is de iPad meteen goed voorbereid op de toekomst.
Dan natuurlijk de accuduur. Apple heeft – tot spijt van een hoop potentiële iPad mini-kopers – de accucapaciteit van de nieuwe kleine iPad verminderd. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de tablet slechts 6,1 milimeter dik is, en dat is heel dun. Bij de iPad Air 2 moest Apple de accu ook al kleiner maken. Gelukkig is bij beide apparaten de werkelijke accuduur nagenoeg gelijk gebleven, claimt het bedrijf zelf. In mijn eigen ervaringen gaat de iPad mini 4 probleemloos een hele dag mee. En dan gebruik ik ook nog eens heel vaak Split View (meer hierover in het volgende onderdeel), wat extra veel kracht vergt.
Sterker nog, na een paar dagen mijn iPad mini niet te hebben opgeladen had ik nog altijd bijna driekwart van de volledige accucapaciteit over. Dat is te danken aan het feit dat hij ’s nachts bijna tot helemaal niets verbruikt, wat bij de iPhone 6 wel het geval is. Als je die ’s nachts niet oplaadt, is de kans groot dat je de volgende dag met een bijna lege accu te kampen hebt. Dit komt waarschijnlijk doordat de iPhone veel meer doet op de achtergrond. In elk geval is een een flinke bonus voor mij. Ik ga geen exacte cijfers noemen, want voor iedereen zal de ervaring uiteindelijk anders zijn. Sommigen zullen hun iPad als nieuw instellen, anderen zetten er een reserverkopie op terug. Ik heb het eerste gedaan, omdat ik nooit eerder een iPad gehad heb. De kans op een verminderde accuduur met een reservekopie erop is groter dan wanneer je de tablet als nieuw instelt.
De A8-chip met een iets hogere kloksnelheid en dubbel zoveel werkgeheugen als bij de iPhone 6 maakt de iPad mini 4 tot een productiviteitsapparaat. Je kunt meer doen zonder haperingen, ondanks dat hier en daar lag te zien is als gevolg van de minder goede grafische processor en/of onvoldoende optimalisatie in iOS 9. En Split View is wat de iPad interessanter dan ooit zal gaan maken, allemaal dankzij deze hardware.
Draadloos
Camera
Wil je goede foto’s en video’s kunnen maken, neem dan zeker geen tablet. Niet alleen omdat het zo onhandig is, ook omdat de specificaties meestal minder zijn vergeleken met die van smartphones. Zeker nu de iPhone 6s een 12 megapixel camera heeft, wat de camera van de iPad mini 4 heel slecht doet laten lijken. Onder zeer gunstige omstandigheden zal de iPad mini 4 voldoende fungeren als camera, als je bijvoorbeeld niet je iPhone bij hebt, of als je nog een ouder toestel hebt dan de iPhone 5s en je wilt toch leuke foto’s maken. Zelf zie ik de iPad totaal niet als een camera, daarom laat ik het hier ook bij. En ik kom misschien wat hard over wat betreft het sociale aspect van fotograferen met een iPad. Maar hey, een mening hoort erbij, toch?
iOS 9
Multitasking
Je hebt vast weleens willen zien dat een video die je afspeelt, blijft doorgaan als je even naar een andere app gaat. In iOS 9 is dat mogelijk, dankzij Picture-in-Picture. In apps waar het ondersteund wordt zie je dan in de videoplayer een icoontje rechtsonderin. Tik je daarop, dan activeer je de functie en wordt het filmpje als een blokje in de hoek gezet. Sommigen zullen het te klein vinden om fatsoenlijk naar te kijken, zeker op een iPad mini. Gelukkig kun je het groter maken, door simpelweg te knijpen. Zoals je dat normaal doet om in te zoomen op een foto. Tik op het filmpje en je krijgt drie knoppen te zien. Eentje om Picture-in-Picture te sluiten en terug te gaan naar de app waar het van komt, een om te pauzeren/af te spelen en als laatste eentje om de hele app mee te sluiten.
Naast Picture-in-Picture is er Slide Over, maar ik wil het daar niet over hebben. In plaats hiervan, wil ik meteen doorgaan naar de functionaliteit dat de iPad tot een veel krachtigere tool maakt, en dat is Split View. Hiermee kun je twee applicaties naast elkaar tonen en tegelijkertijd gebruiken.
Split View vergt voldoende kracht en werkgeheugen. Zeker omdat iedere app een deel nodig zal hebben. Zeker als je bijvoorbeeld twee apps naast elkaar zet die allebei veel geheugen gebruiken. Helaas ondersteunen nog niet veel apps het. Zowat iedere ingebouwde app heeft het al wel, en een aantal third-party apps hebben het.
Alleen al Split View is wat mij betreft de reden om tegen iPad-gebruikers te zeggen: zorg dat je óf een iPad Air 2 hebt óf een iPad mini 4. Of binnenkort natuurlijk de iPad Pro. Want dan kun je de feature gebruiken, met een ouder apparaat heb je alleen Slide Over en Picture-in-Picture.
Continuity
Het voorbeeld dat ik net beschreef, waarbij je op het ene apparaat begint en op het andere verdergaat, is onderdeel van wat Handoff heet. Dit werkt tegenwoordig met veel meer applicaties. Een ander perfect voorbeeld van hoe je Handoff het beste gebruikt, is met Pages. Als je aan een document werkt wil je op een gegeven moment van dat minitoetsenbordje naar een grotere. Of je wilt simpelweg een groter scherm. Het enige dat je hoeft te doen, is je iPad oppakken en vanaf het toegangsscherm schuif je het appicoon van Pages omhoog. Je is niets nieuw om te leren, het werkt gewoon zo. Mocht dat niet het geval zijn en je gebruikt wel apparaten die de functionaliteit ondersteunen, kan het zijn dat Handoff uitgeschakeld staat bij je instellingen. Schakel het in, en het werkt meteen vanaf het moment dat je op één van je apparaten een app opent die Handoff gebruikt.
Er is meer. Als je vaak onderweg bent met je iPhone en iPad of Mac, dan wil je ook altijd verbonden zijn. Maar er is vanzelfsprekend niet overal internet. Gelukkig is daar een oplossing voor, en Apple noemt dat Instant Hotspot. Je hebt vast weleens een persoonlijke hotspot gemaakt van je iPhone. Als je provider dit toestaat, doe je dit door naar de instellingen van je mobiele internet te gaan. Instant Hotspot maakt het makkelijker om de verbinding van je iPhone te delen met een iPad, iPod touch of Mac. Door op deze apparaten hetzelfde iCloud-account te gebruiken als op je iPhone, weten deze dat je waarschijnlijk vaker gebruik gaat maken van de persoonlijke hotspot van je iPhone.
In plaats van iedere keer het wachtwoord opnieuw in te moeten typen, kun je bij de netwerkinstellingen met een tik de verbinding van je iPhone gebruiken. Het mooie is, dat je de persoonlijke hotspot niet eens aan hoeft te hebben staan. Zo gebruik je de functie, zonder dat het continu aan staat. Als je het wilt gebruiken, schakel je het in. Ben je klaar, dan ‘log je uit’ op je iPad of Mac, en persoonlijke hotspot wordt ook helemaal uitgeschakeld.
Conclusie
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.