iPad Pro beschikt over 2,2 GHz dual-core A9X-chip en 4 GB RAM

De iPad Pro is vanaf vandaag officieel te bestellen in een reeks landen, waaronder Nederland. En zoals altijd met de release van een Apple-product is het weer tijd voor de nodige benchmarktests. Een vroege bezitter deelde middels screenshots mee dat de iPad Pro over een 2,2 GHz dual-core A9X-chip met 4 GB RAM beschikt. Vergeleken met de eind september uitgebrachte iPhone 6s is dat een noemenswaardig verschil te noemen.

Iemand met kennis over processoren weet dat meer rekenkernen niet gelijk staat aan betere prestaties. Zeker omdat in het dagelijks gebruik slechts één kern actief is. Met de iPhone 6s liet Apple dit ook goed zien: ondanks dat deze over twee kernen beschikt liggen de prestaties van deze samen dicht in de buurt van de meeste smartphones met vier of zelfs acht kernen. Dit is mede te danken aan de kloksnelheid, maar ook door de betere architectuur van de processor. De iPad Pro is een nieuw voorbeeld van waarom meer kernen in een processor proppen vaak nutteloos is. Apple is zelfs, waar de iPad Air 2 nog een triple-core processor had, teruggegaan naar een dual-core processor. Toch is de kolossale iPad beduidend sneller. De cijfers liegen er niet om:
Zoals je ziet is de iPad Pro met voorsprong Apple’s snelste mobiele apparaat ooit. De multi-core score is maar liefst 1000 punten hoger vergeleken met die van de iPad Air 2, welke zoals eerder gezegd over een derde kern beschikt. De prestaties per kern zijn dan ook minder.
Ook het werkgeheugen is flink opgevoerd. De iPhone 6s en iPad Air 2 hebben 2 GB aan RAM, terwijl dit bij de iPad Pro verdubbeld is naar 4 GB. Het is nog niet bekend om welk type geheugen het gaat, maar we kunnen ervan uitgaan dat het net als bij de iPhone 6s LPDDR4 is. Hieronder zie je de belangrijkste verschillen samengevat.

iPad Pro
iPhone 6s
iPad Air 2
iPhone 6
Kloksnelheid
2,2 GHz
1,85 GHz
1,5 GHz
1,4 GHz
Type
Dual-core
Dual-core
Triple-core
Dual-core
Werkgeheugen
4 GB  LPDDR4
2 GB LPDDR4
2 GB LPDDR3
1 GB LPDDR3

Overigens zijn ook de lees- en schrijfsnelheden geüpgraded, helaas is hier nog geen vergelijking van te vinden. Echter, aangezien de iPhone 6s al minstens dubbel zo snel is dankzij het gebruik van NVMe NAND-geheugen zal het geen verassing zijn dat de iPad Pro op z’n minst even snel is. Zo niet, sneller. Want de tablet beschikt over een speciale geheugencontroller om zulke hoge snelheden te kunnen leveren.
De iPad Pro heeft een 12,9-inch Retina-display met resolutie van 2732×2048 (264 pixels per inch), A9X-chip met embedded M9-coprocessor, een 8 megapixel iSight-camera, een 1,2 megapixel FaceTime HD-camera, vier ingebouwde speakers en draait op iOS 9.1. Hij kan in Nederland worden aangeschaft vanaf €919 voor 32 GB of 128 GB (alleen Wi-Fi of Wi-Fi + Cellular) aan opslag. Er is keuze uit de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Wil je de complete iPad Pro-ervaring, dan kun je nog een losse Apple Pencil of Smart Keyboard aanschaffen.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in