Apple: het beste van 2015

Het nieuwe jaar is begonnen, dus tijd voor een een jaarovericht! In 2015 zijn weer een hoop bijzondere gebeurtenissen geweest, die zonder twijfel een vermelding waard zijn. Dit artikel is een toewijding aan deze gebeurtenissen. 

Het jaar van Apple

Je kunt er niet omheen: 2015 was het jaar dat Apple veel producten uitgebracht heeft. De afgelopen dagen viel het me dan ook op dat de jaaroverzichten op Apple-blogs (o.a. iCulture, 9to5Mac en iMore) lekker uitgebreid waren. Uitgebreider dan ooit. Maar er waren ook de minder positief geladen columns. iCulture sprak van een jaar vol betaproducten. En dit is niet geheel onterecht gekozen. iOS 9 kreeg bijvoorbeeld een hoop kritiek te verduren, omdat het tegen de verwachtingen en Apple’s eigen aankondigingen in erg instabiel was op oudere apparaten. En dat is nog maar een voorbeeld. Laten we eens nader bekijken hoe 2015 was voor Apple.

iPhone

De iPhone is en blijft Apple’s kaskraker. Ieder jaar wordt er een nieuw toestel uitgebracht, en keer op keer worden er records gebroken. In 2014 werden de iPhone 6 en iPhone 6 Plus uitgebracht en al snel bleek dat de keuze voor grotere iPhones ook de juiste keuze was. Op 27 januari werd bekendgemaakt dat er maar liefst 74,5 miljoen exemplaren waren verkocht. Niet alleen van de nieuwe iPhones natuurlijk, bij dit cijfer werden ook de iPhone 5s en iPhone 5c meegerekend. Alsnog liet het perfect zien hoeveel mensen voor Apple kiezen. Zoals altijd daalde dit aantal per kwartaal. Toch bleef het bij records, want in april maakte CEO Tim Cook bekend dat er in dat voorgaande kwartaal ruim 61 miljoen iPhones verkocht waren. In het laatste kwartaal voor de introductie van de nieuwste iPhones, waarover zometeen meer, waren het er 47,5 miljoen. En tot slot het allerlaatste kwartaal van 2015: 48 miljoen. Met andere woorden, Apple heeft een zéér goed jaar gehad.

In september werden traditiegetrouw nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Gewapend met sterker materiaal, een sterker scherm, 3D Touch, snellere processor, meer werkgeheugen, een betere camera, een betrouwbaardere en snellere vingerafdrukscanner en nog veel meer moest Apple de consument proberen te overtuigen het toestel te kopen. Een moeilijke keuze, want iPhones van een ‘s’-generatie hebben over het algemeen de reputatie minder vernieuwend te zijn dan hun voorganger. Deze keer lag het iets anders: het betreft hier de allergrootste upgrade ooit in de historie van de iPhone. Alleen het uiterlijk is niet aangepast, dat komt dit jaar aan de beurt met de iPhone 7. Ook deze nieuwe iPhones doen het erg goed en werden in het eerste verkoopweekend 13 miljoen keer verkocht. En jawel, ook dat is een record. 
Maar nu gaat het gerucht dat de toestellen minder goed aanslaan dan de iPhone 6 en 6 Plus. Er zal geen record worden gevestigd, hebben meerdere bronnen uit de financiële wereld de afgelopen tijd laten weten. Anderen beweren dat er wel weer een record zal zijn, maar dat het verschil met vorig jaar vrij klein zijn. Daarnaast zal het aantal verkopen per kwartaal sneller dalen dan in voorgaande jaren. Dus het zou best eens kunnen zijn dat na dit kwartaal géén record meer zal worden aangekondigd door Apple. In ieder geval tot de iPhone 7, althans. Is dat erg? Absoluut niet. Want voor een ‘s’-generatie doen de nieuwe iPhones het eigenlijk ongelofelijk goed. Het zijn duidelijk ook de beste iPhones ooit.

2015 was overigens ook het jaar dat iOS 9 aangkondigd en uitgebracht werd. Het was niet zo’n grote update als iOS 7 of iOS 8, maar dat bood Apple wel de mogelijkheid te focussen op de kwaliteit. Sinds iOS 7 is namelijk de stabiliteit op oudere apparaten iedere keer minder geworden, met flink wat kritiek tot gevolg. Helaas heeft iOS 9 hier niet veel aan weten te veranderen. Onlangs werd een rechtszaak aangespannen tegen Apple voor het ‘bewust trager maken van de iPhone 4s met iOS 9’. De kans dat de uitdager de zaak wint is nihil, maar het laat zien dat de kwaliteit niet is wat je zou verwachten van Apple. Gelukkig kwamen er ook goede dingen met iOS 9, met name voor de iPad.

Er waren vier zaken die Apple verbeterde in de major-update: de basis, intelligentie, apps en iPad. Met iOS 9 moesten de prestaties, de batterijduur, de beveiliging en updates beter worden. Daarnaast is je iPhone en iPad proactief geworden en kan hierdoor bepaalde informatie vooraf tonen zoals wanneer je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te komen. Spotlight is ook een stuk uitgebreider geworden en heet ‘Search’, omdat dit universeler is voor het doel ervan. En Siri is slimmer geworden, zodat je nog meer dingen kunt vragen. Niet te vergeten trouwens, met de komst van iOS 8.3 sprak Siri eindelijk Nederlands. Notities is een volwaardige Evernote-concurrent geworden en er is een nieuwe Nieuws-app. De belangrijkste functionaliteit is alleen beschikbaar op de iPad, en dat heeft alles met multitasking te maken. Met iOS 9 kun je twee apps naast elkaar gebruiken, een app als overlay tonen over de hoofdapp en een filmpje tonen terwijl je andere apps gebruikt. Mits je een ondersteunde iPad hebt uiteraard. Twee apps naast elkaar gebruiken, Split View genaamd, is alleen mogelijk op de iPad Pro, iPad Air 2 en iPad mini 4.

iOS 9 is, ondanks de kritiek van gebruikers van oudere apparaten, erg populair en draait al op 71% van alle iOS-apparaten. Dit is beter dan met iOS 8 vorig jaar en dus een zeer positieve ontwikkeling voor Apple. In juni dit jaar zal iOS 10 worden aangekondigd, we zijn benieuwd hoe groots deze update zal zijn. Naar verluidt wordt het een soort combinatie van iOS 7 en iOS 8: focus op zowel design als op functionaliteit. Maar dat zullen we dan zien.

Apple Watch

Dan de Apple Watch, de nieuwste productcategorie van Apple. Voor wie hem nog niet kent, het is een smartwatch. Al spreekt het bedrijf zelf nooit van zoiets, maar eerder van een sieraad. Eigenlijk is het dat ook wel, want de duurste modellen lopen qua prijs tot in de €18.400, en die zijn van 18-karaats geel- of roségoud. Er zijn ook minder dure modellen. De gewone Apple Watch is verkrijgbaar vanaf €669, deze zijn van roestvrijstaal. Wil je nog minder betalen, dan is er vanaf €419 een Sport-model beschikbaar van aluminium. De Apple Watch werd in september 2014 al aangekondigd, maar de productie nam erg veel tijd in beslag. Uiteindelijk kwam het horloge in april 2015 beschikbaar voor verkoop (op 17 juli in Nederland). En toen konden de discussies losbarsten: hebben we een smartwatch nodig?
Het antwoord bleek moeilijk te achterhalen zijn. Veel reviewers waren sceptisch over de Apple Watch, ondanks dat het volgens velen onder hen wel de beste smartwatch is. Althans, de best doordachte. Eerdere smartwatches faalden er met name in om een consistente ervaring te leveren, waar de Apple Watch juist precies laat zien wat iOS zo uniek maakt. En dat is dat alle apparaten met elkaar samenwerken. Er werd ook een voorbeeld van een tegenvaller genoemd: je bent afhankelijk van een smartphone, en dat moet ook nog eens een iPhone zijn. Dit laatste is vrij logisch, want het is wel Apple waar we over praten. Maar voor velen is het een minpunt, omdat die bijvoorbeeld wel de Apple Watch willen, maar over een Android-smartphone beschikken. Tja, dat is inderdaad even balen voor hen. Het gerucht gaat echter dat er binnenkort een Apple Watch 2 komt, die minder afhankelijk zal worden van de iPhone en meer ingebouwde functionaliteit krijgt.
Over de verkoop van de Apple Watch weten we heel weinig. Het is vooral gissen, want Apple wil geen cijfers met ons delen. Er zijn wel gokken gedaan, en daaruit is gebleken dat het horloge de populairste smartwatch is van allemaal. Of Apple ooit wat interessante mededelingen zal doen inzake de verkoopcijfers, dat betwijfelen we. Wellicht binnenkort iets?
Ontwikkelaars waren in het begin ook niet erg enthousiast over de Apple Watch, omdat het heel weinig mogelijkheden voor hen bood. Dit veranderde al vrij snel, toen de eerste grote update aangekondigd werd, watchOS 2. Deze kwam met handige end-user nieuwigheden, maar was ook voor ontwikkelaars een zeer interessante update. Relatief veel apps zijn al aangepast voor gebruik op de Apple Watch, maar het is nog best vroeg om echt een oordeel te gaan vellen over de toekomst van het apparaatje. Zal 2016 het jaar van de Apple Watch worden? We zullen zien.

Apple TV

De Apple TV was ooit een hobby voor Apple. Sterker nog, voor september was het dat nog. Daarna werd het ineens net zo belangrijk voor het bedrijf als de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac nu zijn. De televisie staat op het moment stil, door gebrek aan innovatie. Daarom besloot Apple het over een andere boeg te gooien. Niet door een eigen televisie uit te brengen (al hoopten veel mensen hier wel op), maar door een enorme update voor de settopbox uit te brengen.

De nieuwe Apple TV ziet er niet anders uit dan zijn voorganger, ondanks dat hij wel in diepte is toegenomen. Toch is hij heel anders. En dat is te danken aan de software, tvOS. Voorheen draaide de Apple TV gewoon op iOS, maar was het nummersysteem iets anders dan bij de iPhone, iPad en iPod touch. Om te zorgen dat men de nieuwe Apple TV niet verwart met de vorige modellen, heeft het net als de Apple Watch een eigen besturingssysteem gekregen. Ook voor ontwikkelaars fijn, want zij kunnen voor het eerst applicaties ontwikkelen voor de settopbox.

De nieuwe Apple TV zag het levenslicht in september 2015 en moest de manier waarop we televisie kijken compleet gaan veranderen. Dit dankzij third-party apps. Want volgens Tim Cook is de toekomst van televisie apps. Net als bij de Apple Watch is het moeilijk te zeggen of dit ook echt zo is. Nederlandse ontwikkelaars lijken het nog niet zo te omarmen: de NOS kwam onlangs met een app waarmee je het journaal en Politiek24 kunt bekijken, maar apps als Uitzending Gemist of RTL XL hoeven we voorlopig niet te verwachten. Terwijl in veel andere landen het aantal apps waarmee je tv kunt kijken in een rap tempo toeneemt. Alsnog is de nieuwe Apple TV een apparaatje dat een goede toekomst voor zich heeft. Er mist nog heel wat en met name de nieuwe Siri Remote blinkt niet bepaald uit in de reviews op sommige punten, maar dat zorgt er ook voor dat de eerstvolgende update waarschijnlijk lekker uitgebreid zal zijn.

iPad

Al ruim een jaar lijdt de iPad aan slechte verkopen, met name omdat veel mensen niet snel hun huidige model vervangen door een nieuwe. Zo zijn er nog veel iPad 2-gebruikers, terwijl deze tablet uit 2011 komt. Het kost weliswaar minder dan een iPhone (tegenwoordig is het zelfs bijna de helft verschil), maar de iPad is nou eenmaal een apparaat dat het lang goed blijft doen. Wat betreft de verkoopcijfers: in heel 2015 zijn er 54,8 miljoen iPads verkocht. Veel? Bij lange na niet. Als je bij het stukje over de iPhone hebt meegerekend, er werden het afgelopen jaar 231,2 miljoen exemplaren van verkocht. CEO Tim Cook bleef positief, onder andere doordat er in 2015 een hoop voortgang is gemaakt op tabletgebied. De software, iOS, biedt nu meer mogelijkheden en er zijn een aantal nieuwe iPads uitgebracht.

Net als bij de iPhone werden deze nieuwe iPads in september aangekondigd: de iPad Pro en iPad mini 4. Beide tablets kregen de nodige aandacht, en met name de iPad Pro blijkt erg aan te slaan. De iPad mini 4 is niet meer dan een kleine iPad Air 2, met de processor van een iPhone 6. Erg jammer trouwens, want de tablet had de extra rekenkracht goed kunnen gebruiken. Alsnog zijn veel mensen tevreden, omdat het de eerste iPad mini is met exact hetzelfde scherm als bij de gewone iPad. De iPad Pro is een heel geval apart. Het is de krachtigste tablet die Apple ooit gemaakt heeft, met afstand. Dankzij de Apple Pencil kan men creaties beter dan ooit op een iPad waarmaken. En met het Smart Keyboard typ je nog sneller. Toch mist er volgens sommigen nog wat. Ten eerste zou iOS te beperkt zijn, en moet er een speciaal besturingssysteem komen, iPadOS genaamd. Het is de vraag of dit ook gaat gebeuren, maar vooralsnog doet de iPad Pro het wel prima bij het hogere marktsegment.

Waar we vooral benieuwd naar zijn, is of de nieuwe iPads voor een boost in de verkoopt zorgt. Het gerucht gaat dat er nog een iPad Air 3 komt, begin 2016. Nu is het meest recente model van de gewone serie de iPad Air 2. Deze is trouwens ook erg krachtig en ondersteunt alle speciale functies die de iPad Pro en iPad mini 4 ook hebben, zoals Split View en Picture-in-Picture. Dus als je deze tablet hebt mis je daar niks van. Maar een iPad Air 3 zou extra klanten naar de iPad kunnen lokken, mits deze net als de iPad Pro over een A9X-chip beschikt (al dan niet ondergeklokt) en eventueel zelfs met evenveel werkgeheugen (4 GB). Maar dat is iets dat we de komende tijd gewoon goed in de gaten moeten houden. Voor nu is het vooral even letten op de kwartaalresultaten, welke eind deze maand bekend worden gemaakt.

Mac

Laat ik beginnen te zeggen dat ik normaal niet uitgebreid over de Mac spreek. Toch wil ik even de tijd nemen om deze categorie te bespreken, want 2015 is een goed jaar geweest voor de Mac. Dit is goed te zien in de verkoopcijfers. Er ging het afgelopen jaar 20,6 miljoen van over de toonbank. Dit lijkt weinig, maar vergeet niet dat geen enkele computer van Apple minder dan €1.000 kost. Daarnaast gaan Macs gemiddeld langer mee dan iPhones. 
Mede door de introductie van een nieuwe 12-inch Retina MacBook deed Apple het erg goed binnen het computersegment. Dit ging trouwens niet geheel zonder kritiek. Omdat de laptop maar één poort heeft klaagden veel mensen dat het een nutteloos product is. Later sprak Apple’s SVP van Worldwide Marketing erover bij een interview, en zei dat het bedrijf risico’s durft te nemen. Men vindt dat in de toekomst alles draadloos is. De MacBook laat zien dat dit prima kan. Er zijn zoveel mogelijkheden in OS X en iOS dat je in feite geen kabels nodig hebt, behalve voor het opladen. Apple biedt onder meer iCloud aan als clouddienst, AirDrop om content tussen iOS- en OSX-apparaten te delen en meer.
Apple bracht ook OS X El Capitan uit met diverse verbeteringen en nieuwe features als Split View en updates voor de ingebouwde applicaties. Deze update kreeg trouwens veel positieve reviews, door de grote focus op prestaties en accuduur (net als bij iOS 9, alleen leverde het meer resultaat op bij de Mac).

iPod

iPods krijgen eigenlijk weinig aandacht van Apple, omdat het net als de iPad de laatste jaren flink in geslonken in verkoop. In 2015 zijn er geen exacte cijfers vrijgegeven van deze categorie, omdat het zich tegenwoordig bevindt onder ‘diensten’ (samen met de Apple Watch). Ook op de website is de iPod moeilijker dan ooit te vinden, omdat het kopje hiervan verdwenen is. Toch is Apple het niet vergeten. De iPod touch, welke in feite een iPhone zonder telefoonfuncties en mobiel internet is, kreeg in juli nog een update. Het apparaatje heeft nu een A8-chip (ondergeklokt naar 1,1 GHz), 1 GB werkgeheugen, een 8 megapixel camera, tot 128 GB opslag en komt in meerdere kleuren dan het vorige model. De prijs? Voor €229 heb je er eentje met 16 GB opslag. Niet heel veel eigenlijk, voor iets waar je toch bijna hetzelfde mee kunt als met een iPhone die ruim €500 duurder is. Verder kregen de iPod nano en iPod shuffle nieuwe kleurtjes. 
Toch is het duidelijk dat Apple langzaamaan de iPod laat verdwijnen, en dat is begrijpelijk. Want de iPhone en iPad nemen hetgeen over dat de iPod (touch) ooit was: een muziekspeler, een handheld gameconsole en een videospeler. Met de iPhone en iPad kun je veel meer. Ze kosten ook meer, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Het is eigenlijk ook niet Apple die de keuze maakt om niks meer met de iPod te doen, de consument doet dat namelijk. Doordat er zo weinig van verkocht worden, moet Apple op een gegeven moment gewoon dat ene besluit maken: of door blijven gaan met de iPod, of de categorie volledig afkappen en de productie stopzetten. Dit laatste is onvermijdelijk op het moment. 2016 zal vast en zeker laten zien wat Apple gaat doen. De iPod touch blijft nog wel even in leven, want door de A8-chip zal hij nog een paar jaar iOS-updates gaan krijgen.

Apple Music

Een ander onderwerp dat ik wil bespreken is Apple Music. Net als bij de iPod zag Apple de afgelopen jaren de verkoop van muziek in iTunes dalen. Omdat één van de successen van het bedrijf iTunes was, wilde men hier natuurlijk wat aan doen. Concurrenten als Spotify en Tidal doen het al jaren, en Tim Cook wou zijn bedrijf mee laten doen aan deze trend: muziek streamen.
Daarom kondigde Apple in juni tijdens het WWDC 2015 haar eigen muziekstreamingdienst aan, met de lancering eind die maand: Apple Music. Wat het uniek maakt? Er is een radiostation, genaamd Beats 1. En volgens de laatste geruchten zijn er plannen om in 2016 meer van dit soort stations te lanceren. Als abonnee op Apple Music heb je toegang tot miljoenen muzieknummers, welke je ook gewoon offline kunt beluisteren. Dus je bent niet de hele tijd afhankelijk van een internetverbinding.
Afgelopen november konden ook Android-gebruikers beginnen met luisteren naar Apple Music. Het was de allereerste ‘echte’ app die Apple uitgebracht heeft voor het concurrerende besturingssysteem, op ‘Move to iOS’ na. 
Apple Music doet het volgens het bedrijf goed, en volgens onderzoek van derden staat de app op de negende plaats van de meestgebruikte apps in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot bij concurrerende streamingdiensten biedt Apple Music geen gratis abonnement aan. Om überhaupt zoveel mogelijk muziek te luisteren als je maar wilt, moet je €9,99 per maand betalen of €14,99 per maand als je een gezin met tot vijf leden hebt. Best veel mensen lijken dat ervoor over te hebben.

Overig

Apple komt met steeds meer diensten om zo alles beter ‘in-house’ te kunnen ontwikkelen. Met iOS 7 introdueerde het daarom CarPlay. Met iOS 8 in 2014 kwam daar HomeKit en HealthKit bij. En begin 2015 kwam daar nog eens ResearchKit bij. Hiermee geef je artsen de mogelijkheid om, op een zo veilig mogelijke manier, je medische gegevens in te zien. Je kunt middels third-party apps allerlei testen doen zodat specialisten beter onderzoek kunnen doen naar bepaalde ziektes. 
HomeKit kwam zoals net aangegeven al in 2014 uit, maar kon pas het afgelopen jaar écht worden gebruikt door ontwikkelaars. Wat is HomeKit eigenlijk? Nou, het helpt je je huis te automatiseren, met behulp van je iOS-apparaten. Koppel je bijvoorbeeld een thermostaat met HomeKit-ondersteuning aan je iPhone, dan kun je deze met Siri of de bijbehorende app bedienen. Heel erg populair is HomeKit nog niet, maar 2016 lijkt daarom ook een goed jaar te gaan worden hiervoor.
Het afgelopen jaar gingen er ook veel geruchten dat Apple bezig is met een eigen auto. En hoewel het bedrijf het zelf blijft ontkennen, heeft Tim Cook al wel aangegeven geïnteresseerd te zijn in de autowereld. Ze zitten er trouwens al een beetje in, dankzij CarPlay. In 2015 kwam het namelijk naar meer auto’s dan ooit. CarPlay is een soort iOS voor in de auto en biedt een touchscreen met grote iconen voor muziek, podcasts, telefoon, maps, berichten en meer.
Dan Apple Pay, geïntroduceerd in 2014, maar pas eind dat jaar uitgerold. Het afgelopen jaar had het jaar van Apple Pay moeten zijn, helaas lukte dit niet helemaal. De belangrijkste reden hiervoor is dat het eerst alleen in de VS werkte. Vanaf juli kon mobiel betalen met Apple Pay ook in het Verenigd Koninkrijk. En recentelijk kwamen daar Canada en Australië bij. Binnenkort zal het ook in China, Spanje, Hong Kong en Singapore werken. In 2015 waren er dus maar vier landen met toegang tot Apple Pay. In die landen is het wel een enorm succes, dat is duidelijk. Maar juist daarom zitten andere landen, met name Nederland met smart te wachten om ook met Apple Pay te kunnen betalen. De kans is groot dat het dit jaar mogelijk wordt, als we de geruchten mogen geloven.

Je ziet, 2015 was een druk jaar voor Apple. Misschien wel té druk. En het ziet ernaar uit dat 2016 niet anders zal zijn. Als we de geruchten mogen geloven brengt het bedrijf in maart een nieuwe 4-inch iPhone uit met de hardware van een iPhone 6s. Ook komt er een Apple Watch 2, met meer sensoren om je gezondheid mee te meten. En de kans op een iPad Air 3 lijkt ook groot te zijn. In september komt er dan weer een nieuwe iPhone uit, met een geheel nieuw design. En misschien zelfs alweer een nieuwe Apple TV? Dit alles gaat natuurlijk gepaard met software-updates. Wat dit betreft zal het lijstje langer dan ooit zijn. We kunnen iOS 10, tvOS 10, watchOS 3 en OS X 10.12 verwachten. Veel updates en producten dus!

Om dit artikel af te sluiten vind je hieronder links naar alle Apple-reviews, plus previews en uitgelicht-artikelen van 2015, in volgorde van populariteit:

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in