Apple rapporteert recordaantal verkochte iPhones van 74,8 miljoen voor eerste kwartaal 2016

Apple heeft vanavond de cijfers voor het eerste kwartaal van 2016 bekend gemaakt. En wederom laat het bedrijf zien hoe populair de iPhone is; er werden maar liefst 74,8 miljoen exemplaren van verkocht, een lichte stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de iPadverkoop zag een lichte stijging, maar geen noemenswaardige. De Macverkoop daalde, maar lijkt het nog steeds prima te doen. En de omzet van $75,9 miljard dollar heeft Apple nog nooit eerder gedraaid.

Er is geen enkel bedrijf dat op dit moment zulke goede cijfers kan presenteren als Apple. Het is al eens eerder gezegd, het bedrijf is kampioen records breken. Apple wist het afgelopen kwartaal de volgende resultaten te halen, met tussen haakjes die van hetzelfde kwartaal vorig jaar:

  • 74,8 miljoen iPhones (74,5 miljoen)
  • 16,1 miljoen iPads (21,4 miljoen)
  • 5,3 miljoen Macs (5,5 miljoen)
  • $75,9 miljard dollar omzet ($74,6 miljard dollar omzet)
  • $18,4 miljard dollar nettowinst ($18 miljard dollar nettowinst)
  • $3,28 dollar per aandeel ($3,06 dollar per aandeel)
  • 40,1% brutomarge (39,9% brutomarge)

Allemaal heel interessante getallen natuurlijk. Toch is er iets bijzonders aan de hand en het is de aandeelhouders en nieuwssites duidelijk niet ontgaan: de iPhoneverkoop is aan het afnemen. Want hoewel er een record gebroken is, verschilt het aantal erg weinig. 0,3 miljoen iPhones meer ten opzichte van vorig jaar is niet veel, ook niet als je naar de omzet kijkt. Voor aandeelhouders reden om zich zorgen te gaan maken, want je moet je gaan afvragen: is de groei er nu niet uit? Helaas is daar moeilijk antwoord op te geven. Zeker als je beseft dat er niet verwacht werd dat Apple meer iPhones heeft verkocht dan ooit.

De iPad laat opnieuw zeer tegenvallende resultaten zien. 16,1 miljoen verkochte exemplaren is wel meer dan in het vorige kwartaal, toen er 9,9 miljoen van over de toonbank gingen. Sterker nog, het is het hoogste aantal sinds hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar het blijft weinig, zeker als je bedenkt dat Apple nieuwe iPads introduceerde: de iPad Pro en iPad mini 4. Een iPad Air 3 had wellicht voor een iets grotere stijging kunnen zorgen, maar duidelijk is dat ook bij de tablet van Apple de groei eruit is. Men verwacht niet dat de situatie beter zal worden.

Van de Mac zijn er minder verkocht dan vorig jaar, maar dit zou te maken kunnen hebben met dat veel mensen nu wachten op een hardware-update. Verwacht wordt dat Apple tussen maart en juni dit jaar onder andere een nieuwe MacBook Pro met Intel Skylake processor aankondigt en andere vernieuwingen. Maar het is simpelweg afwachten wat Apple met de Mac doet de komende tijd. Vooralsnog is 5,3 miljoen Macs in één kwartaal alsnog een net aantal.

Van de Apple Watch, Apple TV en iPod zijn helaas geen aantallen bekend, omdat die bij de categorie ‘overig’ zitten. Wel zegt het bedrijf dat er nooit eerder zoveel Apple Watches en Apple TV’s verkocht zijn. Al is dat laatste nog wel te begrijpen, want de settopbox ontving onlangs een langverwachte upgrade met onder meer een snellere processor, nieuwe interface, een App Store en een eigen besturingssysteem: tvOS.

En de iPod dan? Die doet het helemaal slecht op dit moment. Apple gaf de iPod touch afgelopen zomer een update met snellere processor en betere camera, maar dat zal duidelijk niet genoeg zijn geweest door de kannibalisatie van de iPhone die de verkoop van de iPod overschaduwt.

Desondanks was het afgelopen kwartaal Apple’s sterkste ooit, en daar mogen ze zeker trots op zijn.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in