Eerste iPhone negen jaar geleden aangekondigd

Het is vandaag negen jaar geleden dat Steve Jobs de allereerste iPhone aan de wereld toonde. Vol enthousiasme liet hij zien waarom wij er een moeten hebben, niet realiserende dat het de populairste smartphone ter wereld zou gaan worden. Er is door de jaren heen ook zoveel veranderd dat je het bijna niet meer bij kunt houden. Toch heeft de meest recente iPhone trouwens nog steeds kenmerken van het allereerste model.

In 2007 hield Apple een keynote om de iPhone te introduceren. Toenmalig CEO wijlen Steve Jobs deed dit. Zoals altijd maakte hij er een presentatie die je je nog lang zou heugen. Jobs gebruikte de volgende woorden voor de introductie:

“A widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device. An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … are you getting it? These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone. Today, Apple is going to reinvent the phone.”

Natuurlijk gaf Steve Jobs een complete demo van de gloednieuwe iPhone, om zowel multi-touch te demonstreren als de apps die op het toestel staan. Het touchscreen was niet nieuw, maar wel op de manier zoals dat bij de iPhone is: multi-touch. Eén bekend probleem met smartphones in die tijd was dat je altijd een stylus moest gebruiken. Jobs had hier een hekel aan, dit zei hij tijdens de presentatie al:

“Who wants a stylus? You have to get em’, put em’ away. You lose them. Yuck. Nobody wants a stylus.”

Er is overigens wel sinds kort een soort stylus van Apple. Ook wel bekend als de Apple Pencil. Deze kan worden aangeschaft voor de iPad Pro, om als tekenmiddel te fungeren. Op dat punt was Jobs geen tegenstander. Maar een stylus voor een smartphone vond hij belachelijk en we kunnen er vrij zeker van zijn dat Apple hier ook niet aan zal beginnen in de nabije toekomst. Althans, niet onder toezicht van huidig CEO Tim Cook.

De eerste iPhone, en de iPhone 6s naast elkaar

Toch moest er vanzelfsprekend een manier komen om de iPhone toch te kunnen besturen. Jobs had hier de oplossing voor: multi-touch. Hij zei dat het werkt als magie. Mede omdat het zo accuraat is en onbedoelde aanrakingen negeert. Daarnaast kun je meerdere vingers tegelijk gebruiken, bijvoorbeeld voor het knijpen om te zoomen. En jawel, er was al een patent op, zodat anderen het niet mogen kopiëren.

Voor wie zich afvraagt hoe de iPhone op Apple’s website werd gepresenteerd in die tijd. Hieronder zie je er een screenshot van, maar je kunt ook zelf kijken op Internet Archive.

Apple heeft sinds 2007 relatief veel smartphones op de markt gebracht. Vorig jaar plaatste ik al een lijst met alle iPhones en de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het vorige model. Deze keer besloot ik me te focussen op alleen de eerste en de nieuwste iPhone:
iPhone (1e
generatie)
(iPhone1,1)
iPhone 6s (iPhone8,1)
Initiëel OS
iPhone OS 1.0
iOS 9.0
Hoogst ondersteunde OS
iPhone OS 3.1.3
iOS 9.2, maar gaat verder
Display
3,5 inch 480×320 (163 ppi)
3:2 beeldverhouding
200:1 contrastverhouding
4,7 inch 1334×750 (326 ppi)
16:9 beeldverhouding
1400:1 beeldverhouding
Opslag
4, 8 en 16 GB
16, 64 en 128 GB
Processor
Single-core 412 MHz
(32-bit)
Dual-core 1,85 GHz
A9 (64-bit)
Bewegingscoprocessor
N.v.t.
M9 (embedded)
Graphics
PowerVR MBX Lite 3D
(103 MHz)
Hexa-core PowerVR
GT7600 (450 MHz)
Werkgeheugen
128 MB LPDDR DRAM
2 GB LPDDR4 DRAM
Wi-Fi
802.11b/g
802.11a/b/g/n/ac
MIMO
GPS, digitaal kompas, barometer
Nee
Ja
Bluetooth
Bluetooth 2.0 + EDR
Bluetooth 4.2
Mobiel
EDGE
EDGE, UMTS, LTE
Advanced
Camera
Achter
2 MP f/2.8
8 MP f/2.2, 4K video
(30 fps), 1080p video (30 / 60 fps), 720p video (30 fps), TrueTone-flitser
Voor
N.v.t.
5 MP f/2.2, 720p
video (30 fps), Retina Flash
Kleuren
Zwart en wit
Spacegrijs, zilver, goud en roségoud
Accucapaciteit
1.400 mAh
1.715 mAh
Introductie
10 januari 2007
9 september 2015
Er is dus heel veel veranderd in al die tijd. Sommigen denken trouwens dat de eerste iPhone tegenwoordig onbruikbaar, maar dat is zeker niet zo. De mogelijkheden zijn wel erg beperkt, maar je kunt er nog steeds mee bellen, sms’en en internetten. Heb je überhaupt nog zo’n eerste generatie iPhone, verkoop deze dan niet. Want het is toch een stukje geschiedenis wat je dan hebt. En zoiets moet je koesteren.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in