iOS 9 op 75% van alle toestellen

Apple’s iOS 9 staat op driekwart van alle iPhones, iPads en iPods. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt middels een bijgewerkte taartdiagram. Het is een stijging van 4% ten opzichte van een maand geleden. Kan Apple hier trots op zijn? Zeker. Toch denkt niet iedereen er zo over, vanwege de vele bugs waarmee het te kampen heeft. Het maandag aangekondigde iOS 9.3 moet een hoop verbeteren, maar dat komt dan wel wat laat aan vindt men.


Op fora als MacRumors is geregeld te lezen dat iOS 9 hier en daar problemen oplevert bij gebruikers. Met name degenen met een ouder toestel hebben hier last van. Er zou veel lag zijn door de vele grafische effecten. Sterker nog, bij iPhone 5-gebruikers blijkt dit minder te zijn dan bij de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Zelfs het paradepaardje, de iPhone 6s Plus toont op sommige plekken haperingen. Maar dit is nog niet zozeer het grootste probleem voor deze groep mensen: het feit dat downgraden naar een vorige versie onmogelijk wordt gemaakt door Apple zorgt voor veel frustratie bij gedupeerden. En het ziet ernaar uit dat dit niet zal veranderen, althans in korte tijd. Het is wel zo dat je niet verplicht bent om te updaten, maar dan zie je wel de hele tijd een rood bolletje met daarin een ‘1’ bij het Instellingen-icoon. Toch zijn er wel degelijk gebruikers die nog op iOS 8.4.1 zitten, de laatste update vóór iOS 9.0. En dat bevalt hen prima.

Afgelopen maandag werd iOS 9.3 als beta uigebracht voor ontwikkelaars. Deze versie bevat diverse nieuwe functionaliteit, maar lost ook veel prestatiegerelateerde problemen op. Goed nieuws dus voor mensen die last ondervinden van trage animaties bijvoorbeeld. Het is de vraag wanneer iOS 9.3 voor het publiek beschikbaar komt, vooralsnog kunnen alleen geregistreerde ontwikkelaars het gebruiken.

Alsnog is het goed nieuws dat iOS 9 op 75% van alle iOS-toestellen staat. Dit is sneller dan bij iOS 8, welke rond dezelfde tijd op 68% van alle toestellen stond. Bij iOS 7 was dit overigens 79%. iOS 8 staat op dit moment nog op 19% van de iOS-apparaten, gevolgd door iOS 7 en eerder met 7%. Apple heeft nog even te gaan voordat het de piek bereikt. Immers, de volgende versie, iOS 10 (of iOS X zoals velen het graag zouden willen zien) wordt pas in juni aangekondigd en zal vervolgens ergens half of eind september naar het publiek komen.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in