iOS-tip: scherm ‘warmer’ maken

Een week geleden bracht Apple de eerste ontwikkelaarsversie van iOS 9.3 uit, en deze komt met een wel heel bijzondere functie. Eentje die we al kennen van F.lux: de mogelijkheid om je scherm warmere kleuren te geven, door Apple ook wel Night Shift genoemd. Waarom zou je dit moeten gebruiken? Nou, uit onderzoek is gebleken dat blootstelling aan fel blauw licht in de avond erg slecht is voor je ogen. Als het scherm warmere kleuren toont wennen je ogen hier beter aan waardoor je ook weer beter kunt slapen. Helaas is dit zo’n feature waar veel mensen niet veel gebruik van zullen gaan maken, omdat ze het simpelweg niet kennen. Om dit op te lossen besloot ik er een korte instructie over te schrijven. Zo weet je hoe je het kunt gebruiken, zodra iOS 9.3 voor jou beschikbaar is.

Toegeven, dat ‘warme’ ziet eruit alsof iemand heeft lopen pissen op je scherm. Maar het is wel weer beter voor je ogen. Sterker nog, ik heb zelf al ervaren dat ik fijner slaap door deze functie; voorheen keek ik altijd naar een fel blauw scherm met als gevolg dat ik vaak last kreeg van mijn ogen vlak voor ik mijn bed instapte. Niet fijn natuurlijk.

Dus… Hoe stel ik dit allemaal in? Simpel, je gaat allereerst naar de Instellingen-app. Scroll vervolgens een stukje naar beneden om de optie ‘Beeldscherm en helderheid’ te zien te krijgen en tik hierop. Je krijgt nu het scherm van hiernaast te zien. Schakel je de optie ‘minder blauw licht’ in zal de kleurgloed aangepast worden. Standaard staat het bolletje in het midden en dit is in principe ook een prima keuze hiervoor.

Helemaal naar rechts slepen is weer wat overdreven, want dan zal het scherm volledig oranje zijn. Maar naar links slepen werkt ook weer averechts. Het levert wel degelijk een iets warmere kleur op, maar dit is amper te zien. Wil je het verschil kunnen zien, zonder dat het scherm echt geel lijkt, dan zou je hem op ongeveer 25% kunnen zetten.

Het beste is dat je even speelt met de instellingen om zo de beste situatie te krijgen. Want alleen jij weet wat voor jou het beste is. Misschien heb je wel geen last van de felle kleuren van het scherm. In dat geval zal Night Shift ook niet nodig zijn.

Maar het is natuurlijk geen doen als je dit telkens zelf moet aanzetten. Daarom kun je dit proces automatiseren. Als je op ‘schema’ tikt krijg je drie opties te zien: uit, van zonsondergang tot zonsopkomst en aangepast schema.

Zie je deze tweede optie niet, dan komt dit waarschijnlijk doordat bij jou de instelling ’tijdzone instellen’ uitgeschakeld staat. Schakel dit eerst in, door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem te gaan.

Heb je dit gedaan, dan zal Night Shift automatisch worden ingeschakeld als bij jou de zon ondergaat. Komt hij weer op, dan zal de functie worden uitgeschakeld en is de kleur van je scherm ook weer normaal.

De laatste optie spreekt natuurlijk voor zich; net als bij de functie ‘niet storen’ kun je zelf bepalen tussen welke tijdstippen Night Shift ingeschakeld moet zijn.


Night Shift zal voor veel mensen een welkome nieuwe functie zijn. Apple zal de komende periode waarschijnlijk nog hieraan sleutelen, om het zoveel mogelijk potentie te laten bieden. iOS 9.3 is dan ook nog niet beschikbaar op het moment. Het is helaas onduidelijk wanneer de officiële release zal zijn, maar we kunnen ervan uitgaan dat het niet al te lang zal duren. Zodra iOS 9.3 uitgebracht is lees je er vanzelfsprekend meteen over op Dutch Tech.

Voor wie het zich overigens afvraagt, Night Shift zal alleen op de volgende apparaten werken en we gaan ervan uit dat dit niet zonder reden is:

 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad Pro
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3
 • iPad mini 4
 • iPod touch (6e generatie)

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in