Studenten Tech College Amersfoort maken herontwerp installaties voor leger des heils

Derdejaars studenten, van de opleiding Middenkader Engineering Installatietechniek, van het Tech College, een mbo-college van ROC Midden Nederland, in Amersfoort, hebben middels 3D-modelleren een herontwerp gemaakt van de werktuigkundige installaties van het sociaal pension van het Leger des Heils. De komende week leggen zij op school hun examen af over dit project.


Pension Leger des Heils

Het pension van het Leger des Heils is een tehuis voor drugsverslaafden en daklozen uit de stad Utrecht. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is voorzien van veel slaapkamers meestal met aangrenzend een badkamer. De klimaatinstallaties zijn gemaakt met behulp van luchtverwarming  en een cv-systeem met radiatoren. In de technische ruimte van het gebouw staat een cascade opstelling van centrale verwarmingsketels en een ketel voor de warmwaterbereiding met een voorraadvat van 500 liter.

Energiebesparing door herontwerp

De studenten hebben in opdracht van de aannemer een 3D-ontwerp gemaakt met de software Stabicad for Revit. Met het ontwerp moest een energiebesparing worden gerealiseerd. Het is een herontwerp van alle voorkomende installaties zoals sanitair, riolering, verwarming en luchtbehandeling voor de klimaatinstallaties. De 3D modellen van de gekozen apparatuur komen van de leveranciers en voldoen aan alle werkelijke afmetingen. De berekeningen van b.v. de afmetingen van de luchtkanalen worden ook met behulp van het model uitgevoerd. Van het 3D-model van de installaties hebben de studenten ook een calculatie gemaakt en een planning van alle werkzaamheden.

Vermindering faalkosten tijdens bouw door 3D ontwerp

Het totaalontwerp voorziet in een virtuele presentatie van de installaties zoals deze werkelijk in het gebouw geplaatst zullen worden. Doordat het ontwerp op deze manier vooraf wordt gemaakt zullen de faalkosten tijdens de werkelijke bouw gereduceerd kunnen worden.

Geen verrassingen dankzij “walkthrough”

De oplevering aan de opdrachtgever van het project wordt gedaan met behulp van een “walkthrough”. Dit is een virtuele wandeling door het gebouw waarbij alle installaties duidelijk zichtbaar zijn. Extra aandacht wordt gevestigd op voorschriften en wetgeving waaraan het ontwerp moet voldoen. Bijvoorbeeld aan de legionella preventie. De studenten kregen hierover les van een gastdocent. Hij gaf een presentatie over legionella beheersing en hoe een drinkwaterinstallatie ontworpen moet worden om het ontstaan van legionella te voorkomen.

Link naar de “walkthrough” film: https://www.youtube.com/watch?v=PIkZFwen7J0

Nieuw examenproject

Komende weken wordt er weer een nieuw examenproject gemaakt door de volgende groep studenten. Zij gaan aan de slag met de werkvoorbereiding en een voorstel voor technische oplossingen, inclusief de calculatie en planning, voor de loods van de Koninklijke Reddingsbrigade in Katwijk. Ook dit ontwerp wordt weer geheel in 3D uitgevoerd en opgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in