Alle informatie voor het maken van een back-up

Tegenwoordig barst je smartphone van belangrijke contactgegevens en mooie foto’s en video’s. Stel je voor dat je dit allemaal kwijt raakt? Lees de tips van Simyo hoe je dat kan voorkomen door een back-up te maken van je smartphone.

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van bestanden die op je smartphone staan. De reservekopie bevindt zich dan niet alleen op je smartphone, maar in de ‘cloud’. Is je smartphone gestolen, kwijt of kapot, dan kan je de back-up gebruiken om al je bestanden terug te zetten op je nieuwe of gerepareerde smartphone.

Wat is een cloud?

Een cloud bevindt zich op internet. Het is een persoonlijke opslagruimte met foto’s, tekstbestanden en telefoonnummers waar alleen jij tot bent bevoegd. Je kan op twee verschillende manieren een een back-up maken in een cloud, namelijk via apps of handmatig bestanden uploaden naar een cloud.

Automatische back-up

Er zijn apps die automatisch een back-up maken. Denk aan Apple iCloud en de standaard back-up-apps voor Android en Windows Phone die de reservekopie up to date houden. Bij een cd of USB-stick is dt niet mogelijk. Zodra je smartphone verbonden is met een wifi-netwerk vernieuwt de back-up automatisch. Het kost je geen MB’s.

Handmatige back-up

In tegenstelling tot bij een automatisch back-up, kan je bij een handmatig back-up kan je overal waar internet is je reserviekopie openen. Die kun je alleen gebruiken om bestanden over te zetten naar een gerepareerde of andere smartphone. Denk aan Dropbox, Apple iCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive.
Tip: is de opslagruimte van je smartphone vol? Uploadt je bestanden dan naar de cloud en verwijder ze vervolgens van je smartphone. Zo bespaar je ruimte!

Beveiliging van de cloud

Geüploade bestanden naar de cloud worden versleuteld. Dit betekent dat het is beveiligd met een wachtwoord. Laat het wachtwoord uit kleine letters, hoofdletters, getallen en leestekens bestaan. Zo beveilig je je cloud het beste.

Een back-up maken met iOS, Android en Windows Phone

Met maar een paar klikken kan je een automatisch een back-up maken van je iPhone, Android-smartphone of Windows Phone. De reservekopie zal standaard bestaan uit je  telefoonnummers, persoonlijke instellingen en smartphone-apps. Tevens kan je zelf bepalen of je ook een automatische back-up wenst van andere bestanden, zoals foto’s en video’s. Voor het maken van een automatische back-up en de toegang hiertoe heb je een Apple-, Google- of Microsoft-account nodig. Dit account kun je gratis aanmaken.

Een back-up van je iPhone

Voor het maken van een reservekopie van je Iphone gebruik je iCloud. Heb je een nieuwe iPhone? Dan kan je gebruik maken van de reservekopie van je oude iPhone. De reservekopie heeft precies dezelfde instellingen als je oude iPhone. Dit scheelt je een hoop tijd. Zodra je iPhone verbonden is met wifi en tegelijkertijd wordt opgeladen, maakt hij automatisch een reservekopie.
Hoe maak je een reservekopie?
 1. Open de ‘Instellingen’-app;
 2. Druk op ‘iCloud’;
 3. Druk op ‘Reservekopie’;
 4. Druk op ‘Maak nu reservekopie’.
Binnen het menu bij ‘Reservekopie’ stel je in van welke gegevens je een back-up wenst: foto’s, video’s en instellingen van apps. Is je Iphone vergrendeld, wordt hij opgeladen en is hijverbonden met een wifi-netwerk, dan wordt er automatisch een back-up gemaakt.

Een back-up van je Android

Hoe maak je een back-up van je contacten en instellingen van je Android telefoon. Deze zal opgeslagen worden in Google Drive.
 1. Open het instellingenmenu;
 2. Druk op ‘Back-up maken en resetten’;
 3. Schuif de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’, je smartphone wordt niet gereset.
Foto’s en video’s worden niet in deze back-up meegenomen. Verderop in dit artikel lees je hoe je zelf een back-up maakt van alle foto’s en video’s op je smartphone. Fabrikanten van Android-smartphones leveren vaak ook hun eigen back-up-app mee. Deze kun je ook gebruiken. Is je Android-smartphone verbonden met een wifi-netwerk? Dan wordt er automatisch een back-up van je smartphone gemaakt.

Een back-up van je Windows Phone

Wil je een back maken van je contactgegevens, persoonlijke instellingen, je gespreksgeschiedenis en foto’s en video’s op je Windows Phone? Je Windows Phone uploadt de back-up van je telefoon naar Microsoft OneDrive. Je Windows Phone maakt automatisch een back-up, zodra je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk en wordt opgeladen.
 1. Open het instellingenmenu;
 2. Druk op ‘Back-up’;
 3. Ga naar ‘apps & instellingen’;
 4. Schuif de schakelaar naast ‘Back-up maken’ naar rechts zodat je Windows Phone een back-up maakt. Je smartphone zorgt dat de back-up actueel blijft.
Wil je weten hoe je je foto’s kan bewaren met Google Foto’s? Of hoe je ervoor kan zorgen dat je je WhatsApp-gesprekken niet kwijt bent? Lees het blogartikel van Simyo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in