Apple kondigt 9,7-inch iPad Pro aan

Naast de iPhone SE kondigde Apple vanavond een nieuwe iPad aan, de iPad Pro met 9,7-inch display. Je leest het goed, geen nieuwe iPad Air, maar gewoon een nieuwe iPad Pro in kleiner formaat. Het is duidelijk dat Apple deze nieuwe iPad als een pro-tablet beschouwt gezien de pro-specificaties. Op sommige punten doet hij het zelfs net wat beter dan de eerder uitgebrachte 12,9-inch iPad Pro.

In september vorig jaar liet Apple de iPad Pro aan de wereld zien. Gewapend met een nog groter scherm, betere prestaties en coole accessoires hoopte het bedrijf meer iPads te kunnen verkopen. Dit wilde niet echt lukken. De reden? Veel mensen willen geen grotere tablet om betere prestaties te krijgen, ze willen de grootte van een iPad Air 2 met dezelfde prestaties. En dus levert Apple dat.

De nieuwe iPad Pro heeft een 9,7-inch Retina-display met resolutie van 2048×1536 pixels. Het scherm zelf is verbeterd en in lijn met die van de grotere iPad Pro. Onder meer dankzij een custom timingcontroller voor het efficiënter aansturen van individuele pixels. Het display wordt een ‘True Tone’-display genoemd, omdat er gebruik wordt gemaakt van een techniek dat het omgevingslicht analyseert, om zo een comfortabelere lichtkleur weer te geven. Een beetje zoals in iOS 9.3 Night Shift werkt, alleen dan voor gebruik overdag. Net als bij de grote iPad Pro beschikt de nieuwe kleine over vier speakers en is er een A9X-chip met 12-core grafische processor aanwezig die dubbel zo snel is als die van de iPad Air 2.
Hoewel je niet snel foto’s zult maken met een iPad, heeft Apple de camera’s van de tablet flink verbeterd. Er is nu een 12-megapixel sensor met ondersteuning voor 4K-video, 240 fps slo-mo video, en Live Photos. Er is ook voor het eerst een flitser aanwezig, de True Tone-flitser net als in de iPhone. De camera voorop heeft nu 5 megapixels en Retina Flash voor betere selfies in het donker.
Toen Apple de Smart Keyboard en Apple Pencil aankondigde voor de grote iPad Pro, begon men zich af te vragen hoe dit zit met de kleinere iPad. De 9,7-inch iPad Pro biedt voor deze accessoires dan ook voortaan ondersteuning.
De 9,7-inch iPad Pro komt in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud met keuze uit opslagcapaciteit van 32 GB, 128 GB en zelfs 256 GB. Deze laatste optie komt trouwens ook naar de 12,9-inch iPad Pro. Voor het basismodel met alleen Wi-Fi betaal je €589, voor het middenmodel €869 en voor het duurste model €1049. Wil je hier mobiel internet bij, dan betaal je respectievelijk €839, €1019 of €1199. Pre-orderen is mogelijk vanaf 31 maart en begin april zal hij naar Nederland en België komen.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT Beheerder met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in