Apple rapporteert cijfers voor tweede kwartaal 2016

Apple kondigde gisteren de kwartaalcijfers aan voor het tweede kwartaal van 2016. Het is voor het eerst sinds 2003 dat er een daling is. Desondanks blijft Apple een populair merk. Sterker nog, volgens CEO Tim Cook doet de iPhone SE, waar men aanvankelijk vrij sceptisch over was, het beter dan verwacht. Het toestel overtreft het beschikbare aanbod, zo liet hij weten. Ondanks dalende cijfers staat het bedrijf er goed voor.

Tijdens de aankondiging van de kwartaalresultaten werden de volgende cijfers bekend gemaakt met tussen haakjes die van hetzelfde kwartaal vorig jaar:
  • 51,2 miljoen iPhones (61,2 miljoen)
  • 10,3 miljoen iPads (12,6 miljoen)
  • 4,0 miljoen Macs (4,6 miljoen)
  • $50,6 miljard dollar omzet ($58 miljard dollar omzet)
  • $10,5 miljard dollar nettowinst ($13,6 miljard dollar nettowinst)
  • $1,90 dollar per aandeel ($2,33 dollar per aandeel)
  • 39,4% brutomarge (40,8% brutomarge)
Tim Cook’s woorden op de resultaten waren anders dan normaal, waar hij enthousiast vertelde over de records die gebroken zijn. Hij zei deze keer:

“Our team executed extremely well in the face of strong macroeconomic headwinds. We are very happy with the continued strong growth in revenue from Services, thanks to the incredible strength of the Apple ecosystem and our growing base of over one billion active devices.”

Nog wat andere details die bekend werden gemaakt:

  • 13 miljoen betalende Apple Music-gebruikers
  • Ruim 20% stijging van iTunes-omzet
  • Ruim 30% stijging van omzet categorie ‘overig’ (waar o.a. de Apple Watch bij zit)
Apple heeft de afgelopen tijd ook niet stilgezeten, echter zijn veel mensen niet echt te spreken over de nieuwe producten. Sinds september zouden Apple’s events wat saai zijn, zo zag ik zelf een aantal mensen reageren op MacRumors. Enerzijds begrijpelijk, er zijn immers zoveel producten uitgebracht. Zelfs voor Apple is het veel. Té veel wellicht. Het bedrijf heeft op het moment een sterke line-up dat er als volgt uitziet:

Wellicht gaat Apple’s volgende event voor verandering zorgen wat betreft de verkoop van hun producten. Die staat namelijk gepland voor aankomend juni. Dan is het WWDC (Worldwide Developers Conference). Bij de keynote zal iOS 10, OS X 10.12 (of macOS 11 als we de geruchten mogen geloven), watchOS 3 en tvOS 10 worden aangekondigd. En in september zal de release van dit alles zijn, samen met nieuwe producten zoals de iPhone 7.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in