Apple vernieuwt 12-inch MacBook

Apple heeft vandaag de 12-inch MacBook vernieuwt met een nieuwe kleuroptie, Intel Skylake-processor, verbeterde graphics en een betere accuduur. Het nieuws komt vrij onverwachts uit de lucht gevallen, zeker met WWDC 2016 op de loer; aanvankelijk werd verwacht dat Apple op dat evenement nieuwe Macs zou gaan aankondigen, dit blijkt dus niet zo te zijn.

Een jaar geleden bracht Apple de 12-inch MacBook met Retina-display uit en die kreeg nogal verdeelde reacties. Critici zijn niet te spreken over het feit dat er maar één poort op zit en de nogal magere processorkracht. De update zou deze kritiek kunnen doen wegnemen.

De 12-inch MacBook is om te beginnen voortaan ook verkrijgbaar in roségoud, naast het al bestaande zilver, spacegrijs en goud. Binnenin bevindt zich een dual-core Intel Skylake-processor (Core M) geklokt op 1,1 GHz of 1,2 GHz met turboboost tot respectievelijk 2,2 en 2,7 GHz, waarbij beide modellen geconfigureerd kunnen worden tot 1,3 GHz met turbo boost to 3,1 GHz. Ook is er 8 GB RAM aanwezig. Dit is, net als de kloksnelheid en het aantal cores ongewijzigd gebleven. Op grafisch gebied is het verschil groter: ten opzichte van het vorige model zijn deze 25% sneller dankzij de nieuwe Intel HD Graphics 515. Ook het flashgeheugen is sneller, zo claimt Apple. De accuduur is verlengd met één uur, van 9 naar 10 uur in totaal. Dit is in lijn met wat de 13-inch MacBook Pro met Retina-display heeft. Met andere woorden, op hardwaregebied zijn noemenswaardige stappen gemaakt.

Qua design, op de kleur na is er niets veranderd: het is nog steeds die kleine, ultradunne en lichtgewichte laptop. Het heeft een 12-inch Retina-display met resolutie van 2304×1440 pixels en een beeldverhouding van 16:10. Ook is er het toetsenbord met vlindermechanisme, het Force Touch-trackpad en natuurlijk de USB-C-poort: de enige poort naast de koptelefoonaansluiting. De prijzen zijn eveneens hetzelfde gebleven:

  • €1,449 voor de MacBook met 1,1 GHz dual-core Intel Core m3-processor en 256 GB flashgeheugen
  • €1,799 voor de MacBook met 1,2 GHz dual-core Intel Core m5-processor en 512 GB flashgeheugen 

Dit is overigens niet het enige dat Apple heeft veranderd aan de Mac line-up. De 13-inch MacBook Air komt nu standaard met 8 GB RAM in plaats van 4 GB. Deze aankondiging werd trouwens echt tussen neus en lippen door gedaan.

Het is nog niet bekend of bijvoorbeeld de MacBook Pro of Mac Pro een update gaan krijgen in de nabije toekomst, maar het gerucht gaat dat Apple hiervoor de keynote tijdens WWDC 2016 zal gebruiken. Dit zou een logische keuze zijn voor het bedrijf, omdat dit eerder zo gedaan is. 

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in