Is je smartphone gestolen? Volg dan snel deze stappen!

Het is natuurlijk heel zuur als je telefoon is gestolen of als je ‘m bent kwijtgeraakt. Lees snel wat je in zo’n geval nou het beste kan doen om te zorgen dat de schade beperkt blijft!

Provider bellen

Allereerst: laat je de provider weten dat je telefoon weg is. Misschien is je telefoon helemaal niet gestolen maar heb je hem, onhandig , ergens laten liggen. De kans is groot dat iemand hem vindt en dit doorgeeft aan je provider.

Op afstand blokkeren

Smartphones met iOS, Android en Windows Phone kun je op afstand blokkeren, zelfs wanneer je telefoon zich bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld bevindt. Dit doe je via je computer. Je dient wel te zorgen dat je deze mogelijkheid van te voren op je telefoon hebt ingeschakeld.

Smartphone locatie

Wanneer je dit van tevoren inschakelt, kan je bij veel smartphones vanaf je computer de locatie van je telefoon zien. Je moet daar wel snel bij zijn, want een dief is natuurlijk ook niet gek: die schakelt vaak zo snel mogelijk het GPS-signaal van jouw smartphone uit.

Gegevens op afstand verwijderen

Je wilt natuurlijk niet dat degene die je telefoon heeft gestolen ook nog eens misbruik maakt van foto’s of gevoelige data op je telefoon. Dat je telefoon is gejat, is al erg genoeg! Wis daarom ook al je gegevens op afstand.

Simkaart blokkeren

Om te voorkomen dat de dief, nadat je je telefoon hebt geblokkeerd, met een andere telefoon jouw kostbare sim only abonnement leeg trekt, blokkeer je ook je simkaart. Dat kan je regelen via je provider maar bij sommige providers zoals Simyo kan je jouw (sim-only) simkaart zelf blokkeren. Je krijgt dan meestal ook binnen een korte tijd een vervangende simkaart, zodat je snel weer mobiel bereikbaar bent.

Aangifte doen

Doe altijd aangifte als je telefoon gestolen is. Niet alleen heb je het proces-verbaal nodig als je geld terug wil van de verzekering, de politie kan je gestolen smartphone ook bestoken met een sms-bom waardoor je smartphone praktisch onbruikbaar wordt!

Maatregelen om je telefoon extra te beveiligen

Er zijn nog een aantal mogelijkheden die ervoor zorgen dat er bij jou niks te halen valt wanneer je telefoon is gestolen.

Lachen!

LockWatch is een Android-app die een selfie neemt en deze (inclusief de GPS-locatie van de telefoon) naar jou mailt wanneer de toegangscode van je telefoon een bepaald aantal keer fout is ingetypt. Dit kan je dan mooi gelijk doorsturen naar de politie zodat zij weten wie en waar ze moeten zoeken.

Verkeerde toegangscode

Stel je smartphone zo in dat alle gegevens worden gewist als de toegangscode meerdere keren foutief wordt ingevoerd. Dit kan vooralsnog alleen met iPhones en Android-smartphones. Wel zelf even goed je toegangscode uit je hoofd leren!

Dood van je smartphone

Je smartphone altijd, wanneer je maar wil, op afstand volledig onklaar maken. Smartphonefabrikanten en overheden werken op dit moment aan deze zogenaamde ‘killswitch’. De telefoon zal het dan nooit meer doen. Het is echter nog niet bekend wanneer dit op grote schaal geïntroduceerd gaat worden.

En vergeet geen back-up te maken. Hoe je dat kan doen? Kan je lezen op het blog van Simyo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in