OS X-tip: Split View gebruiken

Voor Windows-gebruikers is het een bekende functie, die nog maar net mogelijk is op de Mac: twee programma’s naast elkaar weergeven. Dit wordt op OS X ook wel Split View genoemd. Veel mensen kennen het niet, omdat ze simpelweg niet weten hoe het te gebruiken. Laten we eerlijk zijn, het is niet zo simpel te activeren als bij Windows, waar je je muisaanwijzer vasthoudt op de titelbalk van een programma waarna je deze vervolgens naar een hoek of zijkant sleept. Maar hoe doe je dit eigenlijk dus op een Mac?

Macs staan erom bekend makkelijk in gebruik te zijn voor wie dan ook. Split View is echter zo’n functie waarbij dat niet zo is. Enerzijds is dat begrijpelijk, omdat het gericht is op ‘pro’-gebruikers. Niettemin wil je dat het duidelijk is hoe je twee apps naast elkaar weergeeft. Vóór OS X El Capitan, waarmee Split View realiteit werd, plaatste men gewoon twee vensters naast elkaar. En hoewel dit op zich nog wel te doen is, ben je iedere keer een hele tijd bezig met het aanpassen van de venstergroottes, zodat ze netjes naast elkaar passen en alle ruimte benutten. Niet erg handig dus. Je krijgt dan ongeveer dit te zien:

Gelukkig biedt Apple met Split View een geweldig alternatief. Je activeert dit door op het groene bolletje te klikken en deze ingedrukt te houden. Je zult zien dat het gedeelte transparant blauw wordt.

Laat je vervolgens de muisaanwijzer los, dan krijg je de mogelijkheid om alle openstaande programma’s te zien. Met uitzondering van de programma’s die in volledig scherm getoond worden (meer hierover zometeen). Klik simpelweg het programma aan dat je aan de andere kant wilt gebruiken en that’s it
Het kan zijn dat je twee programma’s die je naast elkaar wilt gebruiken in volledige schermmodus hebt staan (waarbij je dus niet de menubalk bovenin of het dock onderin je scherm ziet). Ook daar is een oplossing voor: vanuit Mission Control sleep je het ene venster naar het andere. Huh? Wat is Mission Control?? Dat is een gedeelte in OS X waar je alle actieve programma’s kunt weergeven en ordenen. De snelste manier om Mission Control te starten is door met drie vingers naar boven te slepen op het Magic Trackpad (ook bij een MacBook) of Magic Mouse. Op het Mac-toetsenbord vind je daarnaast een toets waarmee je dit kunt doen, de F3-toets. Door hierop te drukken open je Mission Control ook. Je ziet dan het volgende:
Zoals ik net al aangaf hoef je maar het ene venster naar het andere te slepen. Je ziet dan een soort vervagingseffect, dat aangeeft dat er ruimte wordt gemaakt om het nieuwe venster bij te doen. Ook nu laat je weer los om de actie te bevestigen.
Wil je Split View deactiveren en de programma’s dus weer los van elkaar weergeven, dan klik je op het groene bolletje óf je gaat in Mission Control op het gedeelte staan waarbij de programma’s naast elkaar staan en klikt op het witte bolletje met daarin de naar binnen wijzende pijltjes. Dit laatste is het meest effectief, omdat het beide programma’s meteen uit volledige schermmodus haalt. Klik je op het groene bolletje van een programma, dan zal alleen dát programma uit Split View gehaald worden. Het andere zal nog in volledige schermmodus staan.
Oh enne, als je de breedte van de vensters in Split View wilt wijzigen, dan klik je op de zwarte streep in het midden en sleept naar links of rechts tot het je bevalt. Terwijl je dit doet zie je bij het inactieve programma zo’n vervagingseffect totdat je de muisaanwijzer loslaat. Helaas kun je een venster niet zo breed maken als je maar wilt, dit heeft te maken met dat de indeling ervan beïnvloedt wordt. En als één van de vensters zo smal wordt, dan is er te weinig ruimte voor bepaalde menu-elementen. Bij Windows heb je die beperking niet, maar daar zal de indeling op een gegeven moment raar zijn.
En dat was het bij deze weer voor deze OS X-tip! Mocht je nog vragen hebben over Split View of iets anders in OS X, iOS, tvOS of watchOS, laat het gerust even weten middels een reactie of mail (zie Contact-pagina).

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in