iOS 10 uitgelicht: nieuwe mogelijkheden voor 3D Touch

Toen Apple afgelopen september de iPhone 6s uitbracht was men erg sceptisch over één feature die het apparaat heeft: 3D Touch. Het zou een gimmick zijn en sowieso te beperkte mogelijkheden bieden. Men zag het dan ook niet als reden om van een ouder toestel over te stappen naar de nieuwe. Enigszins begrijpelijk. Wel heeft Apple duidelijk begrepen dat er wat mist. Daarom wordt het in iOS 10 veel meer benut.

Het begint met meldingen die je voortaan in kunt drukken om te reageren en een interactieve weergave te bekijken. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn namelijk, met name op het thuisscherm, nog een hoop acties bijgekomen.
Eerst het zoekscherm. Toen Apple dus vorig jaar de iPhone 6s uitbracht bleek dat de ervaring met 3D Touch nogal inconsistent was. Je kon wel ‘Quick Actions’, ook wel snelkoppelingen voor je appiconen. Sinds iOS 9 vind je in het zoekscherm (Spotlight/Search) suggesties voor apps die je gebruikt, en natuurlijk informatie over hetgeen waar je naar wilt zoeken. Helaas was 3D Touch nog niet te gebruiken in dat zoekscherm. Daar komt met iOS 10 verandering in. Niet alleen werken Quick Actions er, ook Peek en Pop is mogelijk.
In Zoeken werkt 3D Touch vrijwel overal. Apps hoeven er niet voor worden aangepast, zoals je aan de screenshot links kunt zien: dit is van de NU.nl app, als resultaat van een zoekactie naar ‘Brexit’. Rechts zie je een resultaat van de iTunes Store na een zoekactie op Céline Dion. Natuurlijk werkt het zoals aangegeven bij meerdere zaken. Zo ook Wikipedia-resultaten, websitesuggesties, locaties in Kaarten en meer. Het zoekscherm is hierdoor ineens een stuk handiger geworden. Zeker als je veel resultaten te zien krijgt en geen zin hebt om steeds te schakelen tussen pagina’s ben je dankzij 3D Touch sneller.
Dan het thuisscherm. Hier kon je vanaf de release van de iPhone 6s al 3D Touch-acties vinden. Quick Actions, wat ik eerder al noemde. En hoewel het al een time-saver was voor sommigen (waaronder mezelf) kon het zeker nog wel verbetering gebruiken. En Apple levert in iOS 10 precies dat. Zo is er voor iedere app een nieuwe actie bij gekomen: delen. Eén van de meest gehoorde klachten over 3D Touch was dat het onduidelijk is welke apps er gebruik van maken. En terecht. Echter kon ik mij zelf eerlijk gezegd niet voorstellen hoe Apple dat probleem kon oplossen. Misschien met een subtiele tekst in de App Store, zoals ‘Quick Actions’ met ja of nee erachter? Nope, Apple bedacht wat beters. Namelijk een optie die je voor iedere app standaard kunt maken. En dat is dus het delen van zo’n app. Vergelijkbaar met hoe dat in de App Store al kan als je op een app-pagina op het deelicoon tikt. Nu heeft ieder icoon het. Althans, bij apps die niet standaard op je iPhone staan. De nieuwe optie voegt een soort van extra consistentie toe voor mensen die Quick Actions aanvankelijk wat moeilijk te vinden vonden bij apps.

Over nieuwe Quick Actions gesproken, voor mappen komt er voor het eerst ondersteuning voor. Je kunt direct de naam wijzigen. Heb je van een app die in een mapje staat een melding ontvangen, dan kun je via Quick Actions zien welke dat is. Daarnaast is er de mogelijkheid om het downloaden van een app te pauzeren/hervatten en annuleren. Je kunt een app zelfs prioriteit geven, bijvoorbeeld als je een reservekopie terug aan het zetten bent en je hebt een app echt meteen nodig.
Een grotere verbetering aan Quick Actions is echter widgets! Widgets zijn er sinds iOS 8 en deden hun intrede in het berichtencentrum. Met iOS 10 blijft dat zo, mits je in een app zit. Zit je op je toegangsscherm of thuisscherm, dan vind je je widgets als je een pagina naar links gaat. Maar, daar blijft het niet bij. Mensen met een iPhone 6s zullen voortaan de mogelijkheid hebben widgets te bekijken door op het appicoon te drukken op het thuisscherm. Dit zal nog wel geïmplementeerd moeten worden door de ontwikkelaar. Apps die al een gewone widget hebben ondersteunen de mogelijkheid nog niet om deze in een Quick Action menu te tonen, met uitzondering van een aantal ingebouwde apps zoals Weer en Notities. Zo’n widget kun je overigens direct toevoegen aan je widgetspaneel.

Ook voor bedieningspaneel, welke overigens flink op de schop is gegaan, zijn een aantal Quick Actions beschikbaar voor de opties in de onderste rij. Je kunt bij de zaklamp de intensiteit aanpassen (weinig, gemiddelde of hoge lichtsterkte). Ook kun je direct een timer starten waarbij je de keuze hebt uit 1 uur, 20 minuten, 5 minuten en 1 minuut. Bij de rekenmachine kun je het laatste resultaat kopiëren en bij het icoon van de Camera-app kun je hetzelfde als bij die op je thuisscherm: maak foto, slowmotion video opnemen, video opnemen en een selfie maken. 

Tot slot heeft Apple nog wat kleinigheidjes toegevoegd, die tegelijkertijd eigenlijk door veel mensen met open armen verwelkomd worden. Zo kun je al je meldingen in berichtencentrum, door hard te drukken op het kruisje rechtsboven van die meldingen, in één keer verbergen. In iMessage kun je, als je een bericht geschreven hebt en je wilt deze met een speciaal effect sturen (ook onderdeel van iOS 10), doe je dit door op het icoontje te drukken waarmee je dat bericht normaal verzendt. Je krijgt dan een scherm te zien waarin je een ‘bubbel’-effect of schermeffect kunt kiezen.
Je ziet, iOS 10 zit vol met nieuwe toepassingen voor 3D Touch. En dat is in mijn ogen een goede ontwikkeling. Het roept ook de volgende vraag op: betekent dit dat mensen die géén iPhone 6s hebben ook geen van de nieuwe 3D Touch-functies gebruik kunnen maken? Toch wel. Apple liet onlangs weten aan een alternatief te werken voor onder meer de nieuwe meldingen waarop je kunt drukken om extra opties te krijgen. Waarschijnlijk zal dit werken door op de melding te tikken en deze ingedrukt te houden. Het zal alsnog beperkt zijn, en geen van de Quick Actions (inclusief de widgets in de appiconen) zullen werken. Maar het is fijn dat er ook aan de gebruikers wordt gedacht die geen iPhone hebben met 3D Touch, of over een iPad beschikken.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in