Op welke apparaten wordt iOS 10 ondersteund?

Afgelopen maandag presenteerde Apple vol trots en enthousiasme iOS 10 aan de wereld. Zoals altijd werd aan het einde gemeld welke apparaten de mogelijkheid zullen hebben om te updaten naar de nieuwe versie. En wat daarbij opviel was dat voor verschillende toestellen géén ondersteuning meer zal zijn. Welke zijn dat, en waarom? In dit artikel leggen we dit uitgebreid uit.

Met iedere iOS-versie voegt Apple nieuwe features toe. Soms heel veel, soms wat minder. Hoe dan ook, het zal altijd impact hebben op hoe een apparaat werkt. Vooral sinds iOS 7 hebben we kunnen zien hoe de prestaties van oudere toestellen verslechterde.

Echter, met iOS 9 deed Apple iets waarvan we het niet konden verwachten eigenlijk. Voor het eerst was er geen enkel apparaat dat ondersteuning ‘verloor’: alle iPhones, iPads en iPods die iOS 8 konden draaien hebben de mogelijkheid te upgraden naar iOS 9.

Nu, een jaar later is het weer bij het oude. Een aantal iOS-apparaten zullen op iOS 9 blijven en kunnen niet bijgewerkt worden naar iOS 10. Het betreft de volgende apparaten:
  • iPhone 4s
  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad mini
  • iPod touch (5e generatie)
Alle apparaten die na bovengenoemde komen zullen wél naar iOS 10 kunnen. Sommige van deze met beperkte ondersteuning, waarover later meer trouwens. Het betreft de volgende apparaten die in aanmerking komen voor iOS 10:

  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 5s
  • iPhone 5c
  • iPhone 5
  • iPad Pro (12,9 / 9,7 inch)
  • iPad Air 2
  • iPad Air
  • iPad (4e generatie)
  • iPad mini 4
  • iPad mini 3
  • iPad mini 2
  • iPod touch (6e generatie)
Dan het waarom van waarom de eerder genoemde apparaten geen iOS 10 meer krijgen. Het is handig om eerst even naar de belangrijkste verschillen in hardware te kijken. We gebruiken hiervoor de iPhone 4s, iPhone 5/5c en iPhone 6s, omdat het te uitgebreid wordt.

iPhone 4s
iPhone 5/5c
iPhone 6s
Scherm
3,5-inch Retina-display
4-inch Retina-display
4,7-inch Retina HD-display
Resolutie
960×640 pixels
1136×640 pixels
1334×750 pixels
Processor
1 GHz dual-core A5-chip (32-bit)
Ondergeklokt naar
800 MHz
1,3 GHz dual-core A6-chip (32-bit)
1,85 GHz dual-core A9-chip (64-bit)
Bewegingscoprocessor
M9 (embedded)
Grafische processor
Dual-core
Triple-core
Hexa-core
Werkgeheugen
512 MB DDR2
1 GB LPDDR2
2 GB LPDDR4
Wi-fi
802.11b/g/n (alleen 2.4 GHz)
802.11a/b/g/n (2.4 + 5 GHz)
802.11a/b/g/n/ac (2.4 + 5 GHz)
Minimum iOS-versie
iOS 5
iOS 6
iOS 9
Zoals je ziet is er aardig wat verschil tussen de iPhone 4s, de iPhone die erna kwam en het meest recente model. De technische details daarbuiten gelaten, de iPhone 4s loopt flink achter op gebied van schermgrootte, rekenkracht, grafische rekenkracht en werkgeheugen. Ook het missen van de 5 GHz-band bij de iPhone 4s maakt dat je veel minder met het toestel kunt.
Zoals ik al aangaf aan het begin van dit artikel zijn er de afgelopen jaren heel wat functies bij gekomen. En bij iOS 8 was duidelijk zichtbaar dat de iPhone 4s moeite had om alles bij te benen. iOS 9 was de doodsteek. Met iOS 9.3 wist Apple wat in te halen om het toestel alsnog bruikbaar te maken. Maar uiteindelijk moet dan toch een keer de ondersteuning gaan vallen. En nu is dat moment.
De iPhone 4s heeft al veel moeten missen. Om een paar voorbeelden te noemen: AirDrop, Handoff (onderdeel van Continuity), Metal (i.v.m. vereisen van 64-bits processor, dus dit mist ook op de iPhone 5), tekenen in Notities en proactivity in iOS 9. In feite zijn iOS 8 en iOS 9 erg magere updates geweest voor het toestel. Sterker nog, mensen zullen voornamelijk geüpdated hebben om nieuwe apps te kunnen downloaden. Want veel apps worden door ontwikkelaars geoptimaliseerd zodat ze uiteindelijk alleen nog maar vanaf een bepaalde iOS-versie werken. Dit zullen iPhone 4s-gebruikers nu gaan missen helaas.
Maar het is niet alleen dat. De beperkte hoeveelheid werkgeheugen heeft ook gevolgen. Omdat iOS meer geheugen vereist, evenals de apps die op het toestel draaien kom je er met een iPhone 4s maar bekaaid uit door die schamele 512 MB. Dit is vier keer zo weinig als wat de iPhone 6s heeft en dubbel zo weinig als bij de iPhone 5. Geloof me, dat is een enorm gat. 1 GB is al niet heel erg veel, maar dankzij de goede samenwerking tussen iOS en de hardware van een iPhone gaat het nog prima. 512 MB RAM is echter nu te weinig voor een goede werking. Zeker als je kijkt naar hoe groot iOS 10 is qua featureset. Die zal ongetwijfeld nog meer geheugen nodig gaan hebben. Het lijkt ook echt op een update bedoeld voor de meest recente apparaten: de iPhone 6s (Plus), iPad Air 2, iPad Pro, en iPad mini 4. Die hebben namelijk allemaal 2 GB or meer werkgeheugen, in combinatie met uiteraard een ultrasnelle processor en GPU. 
Als je alleen al kijkt naar wat de iPhone 6 en 6 Plus aan functies gaan missen met iOS 10 ga je toch even nadenken over hoe groot de update wel niet is. Zo zal ‘raise to wake’ niet beschikbaar komen, evenals de vele 3D Touch-features. Al moet gezegd worden dat Apple met een alternatief komt om te zorgen dat gebruikers wel hetzelfde kunnen zonder een drukgevoelig scherm nodig te hebben. Sowieso zullen veel functies een 64-bit processor nodig hebben, dus de iPhone 5 en iPad 4 lopen al wat features mis.

Enfin, al deze verschillen tonen aan dat bij de toestellen die geen iOS 10 meer krijgen, deze keuze terecht is gemaakt. De prestaties van die apparaten zijn al erg slecht geworden sinds iOS 8, en iOS 9 verergerde het eigenlijk alleen maar. Met iOS 10 heeft Apple eindelijk ‘nee’ durven zeggen tegen verdere software-ondersteuning voor die apparaten. Sowieso kan het bedrijf zich voortaan wat meer focussen op 64-bits ondersteuning voor nog betere prestaties. De enige ondersteunde toestellen die dit niet hebben zijn de iPhone 5 en iPad 4. Apple kan zich daarom als ze willen bewust richten op het bieden van betere 64-bits ondersteuning voor de toestellen die een hiervoor geschikte processor hebben.

iOS 10 zal een enorme upgrade zijn ten opzichte van iOS 9, en dat is merkbaar. Apple neemt om deze reden de nodige stappen om te zorgen dat gebruikers de beste ervaring krijgen. Het weglaten van ondersteuning voor bepaalde toestellen speelt bij deze keuze een belangrijke rol. En daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk is hierdoor wat duidelijk geworden over waarom je met je iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini of vijfde generatie iPod touch geen iOS 10 meer kunt draaien.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

2 REACTIES

  1. Beste Tom, ik ben het met je verhaal eens behalve een paar opmerkingen maar dat is waarschijnlijk je persoonlijke mening. Dat je met de 5 GHz-band meer kunt is niet waar, het is sneller, ja maar het bereik is minder. Je kunt met 4 GHz hetzelfde maar het duurt allemaal langer en daar hebben we tegenwoordig geen geduld meer voor.
    Verder een goed artikel.

    • Ik denk dat je 2.4 GHz i.p.v. 4 GHz bedoelde, niet?

      Maar het klopt wat je zegt. Echter is door Apple bewust de keuze gemaakt bepaalde functies te laten werken via 5 GHz: snelheid zoals je zelf al als voorbeeld aanhaalde, en veiligheid. Omdat 5 GHz alleen op kortere afstand werkt en minder last heeft van interferentie worden bestanden via AirDrop zeer snel verstuurd op veilige wijze. Dus het is wel degelijk slim dat er geen gebruik wordt gemaakt van 2.4 GHz voor dergelijke functionaliteit. AirDrop is het equivalent op NFC, maar dan veiliger en dus sneller.

      Uiteraard bedankt voor het compliment, dit stel ik zeer op prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in