macOS 10.12 uitgelicht: Auto Unlock

Het is alweer bijna een maand geleden dat Apple maar liefst vier grote updates aankondigde tijdens WWDC 2016: iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10. Tot nu toe heb ik wat geschreven over iOS 10, maar nog niet echt uitgebreid over macOS Sierra. Gisteren bracht Apple een nieuwe bèta uit hiervoor die een functie bevat die nog niet geactiveerd was in de eerste versie, en dat is Auto Unlock. In dit artikel wil ik het hierover gaan hebben, om je alvast enthousiast te maken voor het nut ervan.

Laat ik gelijk beginnen met te zeggen dat je maar liefst drie Apple-apparaten nodig hebt om Auto Unlock te kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend een Mac, want daarvoor is het bedoeld. Naast een Apple-computer heb je een iPhone nodig, waar een Apple Watch aan gekoppeld is. Dus, als je één van deze apparaten niet hebt (al heb je überhaupt een iPhone nodig voor een Apple Watch), dan val je helaas buiten de boot.

Goed, wat is Auto Unlock? Apple introduceerde de functie tijdens WWDC 2016 middels een demovideo dat liet zien wat je ermee kunt. Niet hoe het werkt, niet hoe je het instelt of wat dan ook. Gewoon, wat je ermee kunt. En dat is je Mac ontgrendelen. De naam zegt het enigszins al: Auto Unlock betekent ‘automatisch ontgrendelen’. En dat is precies wat het doet. Het idee is dat, wanneer je je Mac uit de slaapstand haalt en je hebt een voor de functie ingestelde Apple Watch om je pols zitten, deze Mac ontgrendeld wordt. Ik maakte een kort filmpje om te laten zien hoe dat eruit ziet.


Leuk, maar hoe zorg ik ervoor dat ik het zelf werkend krijg? Ik vertelde net kort dat je een Mac, iPhone en een hieraan gekoppelde Apple Watch nodig hebt. De werkelijke vereisten zijn ietsjes specifieker dan dat. Zo moet je een Mac hebben uit 2013 of later. Het maakt niet uit wát voor Mac dit is: het mag een MacBook Retina zijn, een MacBook Air, MacBook Pro, iMac en Mac Pro. Zolang het maar een bouwjaar heeft van 2013 of later. Die Mac moet dan de nieuwste software draaien. Op dit moment is dat officieel gezien OS X 10.11, ofwel El Capitan. Auto Unlock bevindt zich in macOS 10.12 (Sierra) beta 2. En dat laatste is een belangrijk detail, want de functie is niet beschikbaar in beta 1. Hoe je het verschil ziet? Beta 2 heeft build nummer 16A239j (zie  > Over deze Mac > nummer tussen haakjes naast de tekst ‘Versie 10.12 bèta’). Het is echter ten zeerste aangeraden om te wachten op de publieke release van macOS Sierra, deze wordt dit najaar verwacht als een gratis update.

Naast een Mac heb je een iPhone met ondersteuning voor de Apple Watch nodig, en dat is minimaal een iPhone 5. Op die iPhone moet iOS 10 bèta 2 (build nummer 14A5297c) draaien. Checken van het build nummer kan via Instellingen > Algemeen > Info > Versie > nummer tussen haakjes naast ‘10.0’.

Wat betreft de Apple Watch moet je watchOS 3 bèta 2 draaien, welke een build nummer van 14S5278d heeft. Controleren hiervan doe je door naar de Watch-app te gaan op je iPhone, vervolgens ga je naar Algemeen > Info > Versie.

Net als bij macOS Sierra raad ik iedereen aan te wachten op de publieke release van zowel iOS 10 als watchOS 3 dit najaar. Zeker als je een zo stabiel mogelijke ervaring wilt.

Als je voldoet aan die voorwaarden dan ben je er nog niet. Je zult namelijk ook twee-factor-authenticatie in moeten schakelen. Het verwarrende is dat velen denken dat ze dit al hebben, maar dit blijkt dan om twee-staps-verificatie te gaan. Over de verschillen wil ik het niet gaan hebben, wel over hoe je zorgt dat je de juiste methode gebruikt.

Allereerst is het handig om dit te controleren. Ga hiervoor naar Mijn Apple ID. Log in met het account dat je gebruikt om onder andere aankopen te doen in de App Store. Vervolgens ga je naar het kopje ‘Beveiliging’. Daar zou je TWEE-FACTOR-AUTHENTICATIE moeten zien staan.

Als dat niet het geval is en je ziet er staan dat je twee-staps-verificatie gebruikt schakel dit dan uit door op Wijzig te klikken. Je ziet dan dit staan ergens. Klik op ‘Twee-factor-authtenticatie uitschakelen’. Volg de verdere instructies om uiteindelijk twee-factor-authenticatie in te schakelen.

Als je dit allemaal gedaan hebt ga je op je Mac naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy. Daar zie je onder het tabblad Algemeen een optie ‘Sta toe dat je Mac wordt ontgrendeld door je Apple Watch’. Schakel deze optie in. Je zult nog een keer je wachtwoord moeten invullen. Hierna zou het moeten werken. Echter, omdat het nog allemaal in bètafase is, komt het weleens voor dat bij een poging tot automatisch ontgrendelen alsnog gevraagd wordt om een wachtwoord in te vullen. Dit gebeurde bij mij, althans. In dit geval is het handig om uit te loggen van iCloud op je Mac en opnieuw in te loggen hierop.

In principe zou het hierna moeten werken. Dit kun je uitproberen door de klep van je MacBook dicht te doen óf naar het  > Sluimer te gaan en dan vervolgens op de spatiebalk of een andere willekeurige toets te drukken. Je komt dan weer op het inlogscherm terecht, alleen zie je nu geen veld om je wachtwoord in te voeren, maar de tekst ‘Ontgrendelen met Apple Watch’. Dit kan soms ietsjes langer duren dan je zou willen. Zeker als je een relatief kort wachtwoord hebt lijkt Auto Unlock hierdoor ietwat nutteloos. Heb je een langer wachtwoord die je zelf al met moeite kunt onthouden, dan is de functie meer dan welkom. Voor mij is Auto Unlock al erg handig. Onmisbaar? Dat niet.

Heb je overigens je Mac ontgrendeld met je Apple Watch, dan ontvang je op het horloge een bevestiging hiervan. Er staat dan:

Mac ontgrendeld
‘MacBook Pro van Tom’ is ontgrendeld door deze Apple Watch

Vanzelfsprekend verschilt de naam tussen die aanhalingstekens per gebruiker. De melding gaat vanzelf weer weg, maar je kunt ook gewoon op Sluit tikken om hem handmatig te sluiten.

Zo, dat is dus Auto Unlock: een makkelijke en snelle manier om je Mac te ontgrendelen met behulp van je Apple Watch. Het setup proces kan wat geduld vergen, maar dan krijg je er wel een handige functie voor. Plus, omdat je twee-factor-authenticatie gebruikt ben je sowieso veiliger uit. En beveiliging is één van de zaken die bij Apple prioriteit heeft.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in