Zijn ‘nep’-opladers daadwerkelijk schadelijk voor je smartphone?

Onlangs was al in het nieuws dat ‘nep’-opladers gevaarlijk zijn. Is de ‘nep’-oplader ook schadelijk voor je smartphone? Simyo zoekt uit hoe het zit en geeft tips hoe je de ‘nep’-oplader van de echte oplader kan onderscheiden.

Oplader kapot

We kennen allemaal het moment wel dat onze oplader kapot is en we een nieuwe moeten hebben. Zonder smartphone kan je tegenwoordig niet door het leven. Ze lijken allemaal hetzelfde, maar zijn het niet. Chinese fabrikanten verzwaren bijvoorbeeld de nep-opladers met stukjes lood om ze meer ‘solide’ aan te laten voelen. De onderdelen kunnen hiervan warm worden, maar zijn minder goed geïsoleerd met brandgevaren als gevolg.

Apple en Android: een wereld van verschil

Tijdens een bezoek aan de Genius Bar van Apple in Amsterdam geeft een medewerker toe dat opladers van andere producenten op de Europese markt aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen en dat je deze dus prima kunt gebruiken.
Terwijl Apple telefoons voornamelijk alleen met een Apple oplader op te laden zijn. Gebruik je toch een andere oplader, dan krijg je waarschijnlijk de melding ‘Deze kabel is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed’. Android telefoons kun je opladen met een micro-USB kabel. Deze opladers zijn te gebruiken voor meerdere apparaten als een e-reader en dus zijn er meer van in omloop. Android telefoons geven géén melding als je er eentje van een ander merk gebruikt.

Krijgen we dan toch EU universele opladers?

Gelukkig komt er een einde aan die verschillende snoertjes en stekkertjes. In 2017 willen ze het elektronisch afval verminderen en hiervoor dienen dan alle opladers universeel gebruikt te kunnen worden in de EU. De standaard zal dan waarschijnlijk de micro-USB worden.
Dat micro-USB standaard wordt, wil niet per se zeggen dat het veilig is. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat niet alle USB-opladers aan de veiligheidsnormen voldoen. Een lijst van opladers is te vinden in het blogartikel over neppe en echte opladers van Simyo.

Hoe herken je een nep oplader?

Hierbij 4 tips hoe je een nep oplader kan herkennen:
1. Koop je een oplader online en is de prijs nog geen vijf euro?
2. Is het logo hetzelfde als het origineel?
3. Wordt je telefoon of de oplader erg warm tijdens het laden?
4. Duurt het lang voordat je telefoon volledig is opgeladen?
Lees in het blogartikel 5 tips voor het snel opladen van je smartphone.

Conclusie: ‘nep’-opladers zijn niet schadelijk, mits je de goede koopt. Pas op met buitenlandse aanbieders (via internet) van zogenaamde merkopladers die spotgoedkoop zijn: daar kan ook de NVWA niet voor garant staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in