Column: iOS 10 meest stabiele iOS-versie in jaren

Met nog ongeveer een maand te gaan voor de release is Apple op koers om de meest stabiele iOS-versie ooit uit te brengen. En dat is op basis van mijn ervaringen. In dit artikel doe ik een analyse van hoe iOS 10 ervoor gaat zorgen dat Apple boze gebruikers weer helemaal zal doen laten sprankelen.

Vroegâh was alles beter, zegt men weleens. Ook gebruikers van Apple-apparaten hoor je dit met enige regelmaat zeggen. De dagen van iOS 6 en eerder waren voor iPhones de beste dagen, zo claimen veel mensen. En dat mag eigenlijk gerust gezegd worden, want niet lang nadat in 2013 een redesign kwam met iOS 7 stroomden de klachten bij Apple binnen. Apparaten met een A4-chip leden aan verslechterde prestaties. Maar dat viel vergeleken met iOS 8 op de iPhone 4s nog wel mee, omdat de A4-apparaten veel van die speciale uiterlijke vernieuwingen misliepen, zoals blur in berichtencentrum en bedieningspaneel, en dat parallax-effect. En de iPhone 4s deed het nog redelijk met zijn dual-core A5-chip, die leek wel opgewassen tegen al die mooie – en misschien toch wel onnodige – extra effecten.

Totdat iOS 8 uitkomt, een jaar later. De iPhone 4 was ‘vrijgesteld’ van updates verder dan iOS 7.1.2, maar de iPhone 4s kon nog wel eventjes door, moet men bij Apple hebben gedacht. Niets bleek minder waar, want het gaf veel kuren met zich mee voor het toen drie jaar oude apparaat. En nog een jaar later kwam iOS 9 uit. Dit was definitief de doodsteek voor de vier jaar oude smartphone. Waarom de iPhone 4s überhaupt nog iOS 8 kreeg, dat was voor velen de vraag. Ook voor mij. Want hoewel het misschien wat hard lijkt om geen updates meer uit te brengen na slechts een aantal jaar, zorgt het er wel voor dat mensen kunnen blijven genieten van een toestel dat vlot genoeg is. Dat was het namelijk wel bij iOS 7.
Maar goed, dat is inmiddels allemaal geweest, het gaat om het nu. Door al die tegenvallers bij iOS 7, iOS 8 en iOS 9 ging bij mij een belletje rinkelen en riep het wat vragen op. Doet Apple dit expres? Of ligt het echt aan de hardware van de apparaten? Hoe zit het met de toekomst? Want het was zo goed als zeker dat de iPhone 4s geen iOS 10 meer zou gaan krijgen (dat zou ook onder geen beding nog te doen zijn). De iPhone 5 zou dus de ‘laagst’ ondersteunde iPhone gaan worden voor deze grote update. En inderdaad bleek dat het geval. Dan meteen die brandende vraag: hoe draait iOS 10 op de iPhone 5? Is dat ook een ramp zoals iOS 8 en iOS 9 dat waren op de iPhone 4s, iPad 2 en iPad 3 (en zelfs de iPad 4)?
Ik zou een simpel antwoord daarop kunnen geven, en dat is een volmondig nee! Maar het ligt wat gecompliceerder dan dat. Om te beginnen zijn er in iOS 10 duidelijk verbeteringen doorgevoerd in de werking van het systeem. In beta 4 werden bijvoorbeeld de animaties bij het openen en sluiten van applicaties en mapjes verkort, wat resulteert in iets kortere wachttijden. Het gaat hier om milliseconden verschil, maar iedere milliseconde verschil is natuurlijk altijd welkom, toch? Het is dan ook meer dan dat. Apple heeft namelijk de versleuteling van de kernel uitgeschakeld. Iedereen die wat verstand heeft van computerbeveiliging zal meteen hardop roepen: “WAT?! Dat is toch wel het domste dat je kunt doen!”. Toch is het een bewuste actie, zo liet een woordvoerder van Apple weten. Zijn reactie:
“Het cache van de kernel bevat geen gebruikersinformatie, en door de encryptie uit te schakelen zijn we in staat de prestaties van het besturingssysteem te optimaliseren zonder daarbij afbreuk te doen aan de beveiliging”
Met andere woorden, het lijkt alleen maar goed te zijn dat iOS 10 niet versleuteld is. Toch vraagt men zich af of dat ook zo zal blijven. Want deze tactiek kan ook zijn toegepast om ontwikkelaars te helpen bij het opsporen van exploits (beveiligingslekken). Dat is te danken aan het feit dat de kernel gewoon makkelijker bereikbaar is. Het is dus goed mogelijk dat de definitieve versie alsnog versleuteld is. Maar dat betekent niet per definitie dat iOS 10 dan ineens weer slomer is. Het verschil kan zo klein zijn dat je het in de praktijk niet merkt, dat hangt er simpelweg van af hoeveel bugs en andere problemen Apple opgelost heeft.
Op het eerste gezicht lijkt iOS 10 namelijk in z’n geheel stabieler en meer ‘af’ vergeleken met iOS 9 vorig jaar. Die draaide op de iPhone 6 uiteraard prima, en al helemaal op de iPhone 6s. Maar alleen al de Plus-modellen (6 Plus en 6s Plus) hadden last van haperingen bij het gebruik van 3D Touch op app-iconen. Ook bij de eerste betas van iOS 10 was dit nog merkbaar, maar inmiddels lijkt het bijna helemaal uit het zicht.
Niet alleen dat maakt het verschil met iOS 9. Ook het feit dat, op basis van filmpjes die ik op YouTube gezien heb, de iPhone 5 nog zeer vloeiend werkt is veelzeggend. Het is sterke competitie voor iOS 9.3.4, dat nu de meest recente officiële versie is voor de iPhone 5 en nieuwer. Ook de iPhone 5s werkt nog erg soepeltjes. Al met al zit iOS 10 op hetzelfde niveau zo niet hoger niveau dan iOS 9.3.4. Met name op de iPhone 5 en iPhone 5s. De iPhone 6 en nieuwer presteren vrijwel alleen maar beter dan bij iOS 9.3.4. Niet alleen dankzij de apps en mappen die net ietsjes sneller openen en sluiten, ook gewoon omdat er geen hapering meer optreedt wanneer je bijvoorbeeld direct na het opstarten van je toestel een app of map opent. Ook bij berichtencentrum en bedieningspaneel zag je in zo’n geval altijd een hapering, omdat de animatie in het werkgeheugen moest worden geladen. Dat is niet meer het geval met iOS 10.
Met iOS 10 maakt Apple grote stappen. En dat moet ook wel, want de geruchten gaan dat de volgende iPhone geen spectaculaire upgrade zal zijn. Die zou Apple bewaren voor volgend jaar, wanneer de iPhone zijn tiende jaar in gaat. Door breed in te zetten op een grote set aan features in iOS én de prestaties te verbeteren zal men uiteindelijk positiever zijn over het besturingssysteem en eerder voor Apple gaan. En er is nog steeds een maand voor het bedrijf om de laatste grote bugs eruit te vissen. Nog onbekend is hoeveel betas er komen, maar mijn gok is dat we er nog eentje kunnen verwachten voordat de Golden Master komt; dit is een soort definitieve versie, maar dan voor ontwikkelaars. Vaak bevat de Golden Master ook nog wat probleemoplossingen en zelfs een of meerdere nieuwe functies. Die zijn dan soms wel beperkt tot de nieuwste apparaten, zoals de volgende iPhone. Het is in het verleden zo geweest dat ook de iPhone daarvoor zo’n functie kreeg. In iOS 6 introduceerde Apple bijvoorbeeld de panorama-functie voor de toen nieuwe iPhone 5, maar deze kwam eveneens naar de iPhone 4s. We zullen dit dus nog moeten afwachten.
iOS 10 is volgens Apple de grootste update ooit en bevat verbeteringen voor het toegangsscherm, nieuwe meldingen, prominentere positie van widgets (inclusief in icoontjes van apps wanneer je hierop ‘drukt’ bij een iPhone 6s), redesign voor onder andere bedieningspaneel, Kaarten en News (helaas nog niet beschikbaar in Nederland) en een een nieuwe app genaamd Woning, voor het beweren van je HomeKit-devices. Daarnaast is er nog de mogelijkheid bijgekomen om standaard apps op je thuisscherm te verbergen en krijgt 3D Touch een prominentere rol dankzij bredere toepassing.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in