Google begint met uitrol Android Nougat naar Nexus-toestellen

Google heeft via Venturebeat laten weten dat het begonnen is met de uitrol van Android 7.0, ook wel bekend als ‘Nougat’. De langverwachte grote update verschijnt in eerste instantie Google’s eigen Nexus-apparaten, zoals de Nexus 5X, 6P en Pixel C. En de uitrol zelf zal wat tijd in beslag nemen, dus niet iedereen zal de update meteen zien.

Android Nougat, of Android 7.0 werd in maart dit jaar aangekondigd door Google. De grote update voegt onder meer ondersteuning voor split screen multitasking en picture-in-picture toe, een vernieuwd berichtencentrum en meldingenstijl en een aangepaste Instellingen-app. Het is niet zo’n enorme update als normaal, waarmee Google eigenlijk de strategie van Apple volgt; die brachten vorig jaar iOS 9 uit, welke ook qua featureset niet zo bijzonder was. 

Nougat wordt sinds gisteren uitgerold, maar Google heeft aangegeven dat dit hele proces wat tijd in beslag neemt. In ieder geval wordt de update ondersteund op de Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player en de Pixel C. Mensen die al meedoen aan het betaprogramma kunnen de update eveneens binnenkort verwachten.

Gebruikers van een andere smartphone dan de net genoemde zullen helaas langer moeten wachten. Helaas is nog onduidelijk hoe lang, omdat fabrikanten als Samsung, HTC en LG eerst allerlei aanpassingen verrichten en een Android-update daarna pas beschikbaar stellen. Dit kan soms een heel jaar duren, zoals we van Samsung inmiddels wel weten. En dan komt er nog bij dat dit niet dezelfde versie is als die voor Google’s apparaten uitgebracht wordt. Samsung levert updates met een schil eroverheen, TouchWiz genaamd. Dit heeft een ander uiterlijk én andere features. Tot slot is de ondersteuning voor smartphones en tablets vaak erg beperkt. Samsung heeft de reputatie updates alleen voor de allernieuwste apparaten uit te brengen. Zo werd Android 6.0 niet uitgebracht op bijvoorbeeld de Galaxy S5, van zo’n anderhalf jaar oud. Wel voor de S6, die een half jaartje oud was. Het zal dus interessant worden om te zien welke toestellen een update naar Android Nougat gaan krijgen. Daar zullen we over niet al te lange tijd over gaan horen.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in