Apple introduceert iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Tijdens het Apple Special Event vanavond zijn er twee nieuwe iPhones aangekondigd, de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. De toestellen volgen de iPhone 6s en 6s Plus op met onder meer een aangepast design dat waterbestendig is, een nieuwe drukgevoelige thuisknop, flink verbeterde camera en natuurlijk een nóg snellere processor. Uiteraard moeten we iOS 10, de grootste iOS-release ooit volgens Apple, niet vergeten. De nieuwe iPhones komen op 16 september in de eerste groep landen uit. En voor het eerst zitten Nederland en België ook bij die eerste groep! 

Om te beginnen is er een nieuwe kleur bij gekomen, die Apple ‘Jet Black’ noemt. De achterkant bij het model met deze kleur is van glas gemaakt. Wil je liever gewoon zwart, dan kan dat ook. Dit is een donkerdere variant van zwart als het spacegrijs dat we al langer kennen. Vanzelfsprekend zijn er ook nog de kleuren zilver, goud en roségoud.

De iPhone 6s bleek volgens een hoop tests al erg goed tegen water te kunnen, maar had geen speciale certificeerbare rating. Dat is bij de iPhone 7 en 7 Plus anders, aangezien deze smartphones een officiële IP67-rating hebben. Dit betekent dat ze water- en stofbestendig zijn, tot op 50 meter diep maar liefst.

Er is ook een nieuwe thuisknop. Tot vóór de nieuwe iPhones was dit altijd een fysieke knop. Met de iPhone 5s verdween het bekend vierkante teken op deze knop, en kreeg de knop zelf een extra functie: als vingerafdrukscanner fungeren dankzij Touch ID. De nieuwe thuisknop werkt via drukgevoeligheid, precies zoals bij de Apple Watch en het Force Touch trackpad van bepaalde nieuwe MacBooks.

Oh, en de 3,5mm aansluiting voor koptelefoons is zoals verwacht verdwenen. Apple komt met Lightning-EarPods én een adaptertje waarmee je alsnog je koptelefoon met 3,5mm plug kunt gebruiken.

Dan het scherm. Apple staat erom bekend niet te pronken met zaken als ‘meer pixels’, ze werken liever aan alle techniek achter iets om het geheel beter te maken. En dat is precies wat ze bij het Retina HD-display van de iPhone 7 en 7 Plus gedaan hebben. Waar de iPhone 6s al een full sRGB scherm had is dat nu een wide color gamut scherm. Dit laatste is dezelfde techniek als bij de Retina iMacs. Het resultaat is dat kleuren letterlijk van het scherm spatten. De maximale helderheid is tot slot 25% hoger.

De camera is ook enorm verbeterd en verhelpt eigenlijk waar de iPhone 6s toch wat steken liet vallen. Apple vond het een prioriteit om de kwaliteit van foto’s hoog te houden in plaats van het aantal megapixels te verhogen. Met de iPhone 6s leek dat even te veranderen, maar met de iPhone 7 en 7 Plus laat het bedrijf zien waarom dit de beste smartphonecamera’s ooit zijn. Zo krijgt de kleinere iPhone 7 nu net als zijn grote broer optische stabilisatie. En de camera voorop gaat van 5 naar 7 megapixels. Er is nu zelf 1080p video in plaats van 720p.
Maar het grootste verschil zien we terug bij de iPhone 7 Plus. Dat het grotere model meer camerafuncties zou gaan krijgen was eigenlijk geen verassing, maar bij de vorige modellen had de Plus-variant alleen maar optische stabilisatie als extraatje. Dat is nu duidelijk anders. Voor het eerst komt een iPhone namelijk met niet één, maar twee lenzen. En dit is een knap staaltje techniek dat Apple heeft toegepast. Weliswaar niet nieuw, maar toch. Beide lenzen zijn 12 megapixel lenzen. Maar ze hebben ook beide een aparte functie. De ene lens is een groothoeklens, terwijl de andere een telelens is. De groothoeklens is gewoon dezelfde lens als die van de reguliere iPhone 7, terwijl je met de telelens verder kunt zoomen dan ooit. Bij de iPhone 6s kon je al inzoomen, maar hiervoor werd gebruik gemaakt van de software-mogelijkheden. Het nadeel hiervan is dat de kwaliteit verloren gaat. De telelens biedt echter tot maar liefst vijf keer optische zoom, zodat de kwaliteit continu behouden blijft. Wil je toch verder inzoomen, dan kan dat. Het mooie is dat Apple het voor elkaar heeft gekregen om zelfs in dat geval te zorgen dat de kwaliteit in grote delen bewaard blijft, ondanks dat je gebruik maakt van digitale zoom.
Apple kondigde tevens een functie aan die middels een software-update beschikbaar zal worden gesteld: schermdiepte-effect. Dit houdt in dat je gezichten scherp kunt vastleggen terwijl de achtergrond vervaagt, en een soort blureffect krijgt. Dit werkt door bij de iPhone 7 Plus gebruik te maken van beide camera’s en je onderwerp scherp weer te geven terwijl op de achtergrond alles vaag blijft (ook wel het bokeh-effect geheten trouwens). Deze techniek was tot voorheen alleen mogelijk met professionele DSLR-camera’s. Met andere woorden, de iPhone 7 Plus wordt zo echt een geduchte concurrent voor dergelijke camera’s.
Ook het audiosysteem in de iPhone 7 en 7 Plus is vernieuwd. Je vindt nu niet één maar twee speakers, net als bij de iPad Pro. Volgens Apple moet dit de multimedia-ervaring beter dan ooit maken. Het vernieuwde speakersysteem is tot twee keer luider dan die van de iPhone 6s. En zoals eerder aangegeven zijn er nu Lightning-EarPods. En daar komt nog iets bij: draadloze EarPods, ofwel AirPods! Deze zullen los verkrijgbaar zijn met een behoorlijk prijskaartje. Maar dan krijg je wel meteen zeer geavanceerde draadloze oortjes, met o.a. de mogelijkheid om dubbel te tikken waarmee je Siri activeert én in de ingebouwde microfoon kunt praten.
Dan is er dan nog de processor, het hart van de iPhone. Apple heeft weer flink uitgepakt deze keer. Voor het eerst sinds 2011 gaat het aantal processorkernen omhoog met de A10 Fusion-chip. Geen dual-core, maar een quad-core processor. Al noemt Apple het zelf liever een ‘four-core’ processor, omdat er toch een verschil is. Het zijn namelijk niet vier dezelfde cores, maar twee prestatie-cores en twee efficiency-cores. 
Dit concept staat bekend als ‘big.LITTLE’. Die efficiency-cores draaien op hun best op 20% van de prestaties die de prestatie-cores leveren. Dit zou moeten resulteren in de verbeterde accuduur, waarover zometeen trouwens meer. Door de efficiency-cores in te schakelen op het moment dat je weinig doet met je iPhone, gaat het toestel langer mee. Wil je een game spelen of een app gebruiken die de kracht nodig heeft, dan worden de prestatie-cores toegepast. De prestatie-cores zijn tot twee keer zo snel als de iPhone 6. Op het gebied van graphics is dit verschil zelfs drie keer zo groot. Zelfs ten opzichte van de iPhone 6s zul je een relatief grote voorsprong gaan zien.
De accuduur is ook beter geworden. De iPhone 7 gaat twee uur langer mee dan de iPhone 6s, terwijl de iPhone 7 Plus één uurtje langer meegaat dan de iPhone 6s Plus. Dit lijkt marginaal, maar als je naar het totale plaatje kijkt is het toch wel veel. Tot slot nog wat kleiners, maar wel iets dat voor velen een geschenk uit de hemel zal zijn: er is geen 16 GB model meer. Het minste dat je nu kunt krijgen is 32 GB. Je hebt daarnaast de keuze uit 128 of 256 GB aan opslag. Wie voor deze laatste optie gaat zal ongetwijfeld nooit zonder ruimte komen te zitten.
Je ziet, de iPhone 7 en 7 Plus zijn een grote sprong voorwaarts. En dat is niet alleen te danken aan de toestellen zelf, maar ook de software die erop staat speelt een zeer belangrijke rol in het gebruik. Op de nieuwe iPhones zul je standaard iOS 10 vinden, de grootste iOS-release ooit, zo claimt Apple. Op onze speciale pagina hierover vind je meer informatie.
De iPhone 7 en 7 Plus komen op 16 september uit en voor het eerst vallen Nederland en België onder de eerste groep landen. Reserveren is vanaf 9 september om 09:01 mogelijk. iOS 10 komt uit op 13 september uit, waarschijnlijk rond 19:00 Nederlandse tijd.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in