iOS 10 vanaf nu beschikbaar

Apple heeft zojuist officieel iOS 10, volgens het bedrijf de grootste iOS-release ooit, uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. Het toegangsscherm is onder handen genomen, meldingen zijn nu écht interactief, widgets hebben een prominentere plaats gekregen, 3D Touch-functionaliteit is flink uitgebreid, Siri heeft nu een eigen API, iMessage biedt meer mogelijkheden dan ooit, een aantal applicaties zijn volledig opnieuw ontworpen en als kers op de taart kun je voorgeïnstalleerde apps verwijderen. Met andere woorden, zoals CEO Tim Cook zelf al zei is iOS 10 ‘jam-packed’ met features. In dit artikel vertel ik wat er allemaal nieuw is, maar ook hoe je zelf kunt genieten van de vele vernieuwingen in iOS 10.

Tijdens WWDC 2016 afgelopen juni kondigde Apple de grote update aan. Het is alweer de tiende versie, zoals het getal achter iOS al impliceert. En het is een enorme upgrade ten opzichte van iOS 9. Niet alleen qua features, ook op gebied van prestaties en algehele stabiliteit doet iOS 10 het merkbaar beter. Dit zal het voor velen aantrekkelijker maken om hun toestel te voorzien van de meest recente iOS-versie. Met iOS 9 zaten er wat sceptici bij die bang waren dat hun toestel ineens slomer zou gaan worden. Met iOS 10 ga je er juist op vooruit, zo is mijn eigen ervaring geweest als tester van de software. Animaties zijn iets sneller, waardoor apps ook sneller opstarten. Het gaat hierbij weliswaar om niet meer dan een miliseconde of twee, maar het is een verbetering. Ook lijken er minder bugs voor te komen.

Een compleet nieuwe ervaring

Apple heeft het toegangsscherm opnieuw ontworpen. Het ziet er in principe hetzelfde uit, tegelijkertijd is het een stuk beter. Wanneer je nu naar links sleept krijg je een widgets-menu, zoals we die al kennen van het berichtencentrum sinds iOS 8. Dit widgets-menu is voorzien van een Spotlight-zoekbalk bovenin. Dit menu is nu ook te vinden op de plek waar in iOS 9 en eerder Spotlight zat.
Sleep je juist naar rechts, dan krijg je de camera. Voorheen moest je zo’n piepklein icoontje rechts onderin omhoog slepen, dit kostte vaak meer tijd dan nodig zou moeten zijn. In iOS 10 gaat dat dus net wat makkelijker en sneller. 
Logische structuur: widgets-menu < toegangsscherm > camera
Ook nieuw is dat vegen om te ontgrendelen er niet meer is. RIP Slide to Unlock. Dit is er al sinds de allereerste iPhone toen deze in 2007 werd geïntroduceerd. Het werd één van de belangrijkste kenmerken van Apple’s mobiele apparaten. Met iOS 10 is dit vervangen door ‘druk op de thuisknop om te ontgrendelen’. 
Wie zich afvraagt waarom dit gedaan is, het antwoord is eigenlijk vrij simpel: de meeste apparaten die iOS 10 ondersteunen hebben een Touch ID-vingerafdrukscanner, namelijk de iPhone 5s, iPhone 6 (Plus), iPhone 6s (Plus) en natuurlijk de iPhone 7 (Plus). Ook de iPad Air 2 en beide iPad Pro-modellen en alle ondersteunde iPad mini’s beschikken over Touch ID. Apple koos ervoor om de ervaring wat aan te passen voor die apparaten. Bij de initiële versie van iOS 10 was het proces van ontgrendelen iets omslachtiger, inmiddels is dat opgelost. Je drukt één keer om te ontgrendelen, meer niet. Heb je een toegangscode dan moet je die natuurlijk nog invoeren. Heb je een iPhone 6s (Plus) of nieuwer, dan hoef je niets een op de thuisknop te drukken. Door het toestel op te tillen activeert het scherm automatisch, net als bij de Apple Watch dus. Als je dan je vinger op de vingerafdrukscanner houdt, wordt je iPhone ontgrendeld. 
Ook meldingen zijn nieuw en nu volledig interactief. Met iOS 8 zette Apple de eerste stapjes al, maar het was tot nu toe erg beperkt. Met iOS 10 kun je heuse animaties en chats in notificaties zien. De rechte stroken maken plaats voor Apple Watch-achtige bubbelnotificaties. Wanneer je bij een iPhone 6s of nieuwer op zo’n melding ‘drukt’ krijg je het interactieve schermpje te zien. Dit is eigenlijk een mini-app op zichzelf. Bij een app als Berichten kun je het gesprek gewoon zien. Uiteraard met je privacy in gedachten: als je toestel vergrendeld is zie je alleen het bericht dat je zojuist ontvangen hebt en die je zelf stuurt totdat je de melding wegtikt. Op apparaten zonder 3D Touch kun je op het toegangsscherm de melding naar links slepen, vervolgens tik je op ‘Bekijk’ om ‘m volledig te bekijken. Is je toestel ontgrendeld, dan doe je dit door simpelweg de melding naar beneden te slepen.

Deze interactieve meldingen kunnen door ontwikkelaars worden toegepast in hun eigen apps. Instagram laat bijvoorbeeld een foto zien. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Het is vooral afwachten wat ontwikkelaars gaan doen de komende tijd met deze functie.
Tot slot heeft Apple bedieningspaneel helemaal vernieuwd. Er is nu een kaartendesign in plaats van één recht vlak. Er zijn nu gemiddeld minder instellingen per kaart, maar het voordeel is dat hierdoor wel meer focus op specifieke zaken kan zijn. Zo heeft muziek een eigen sectie gekregen en is zelfs HomeKit geïntegreerd.

Opnieuw ontworpen apps

Eén van de meest gehoorde klachten over Apple’s Muziek-app in iOS 9 was dat het onlogisch in elkaar stak en gewoon niet meer fijn te gebruiken was. Men dacht aanvankelijk dat het bedrijf gewoon te koppig was om hun fouten toe te geven door niets te doen aan dit probleem. Dat leek maar zo, omdat Apple liever wou wachten op een compleet nieuwe software-update. En dat is wat ze hebben gedaan. De Muziek-app is compleet opnieuw ontworpen met een focus op gebruiksvriendelijkheid. Je lokale muziekbibliotheek krijgt voortaan prioriteit en is het eerste dat je ziet bij het openen van de app. Apple Music vind je in de overige tabbladen.

Niet alleen de Muziek-app is totaal anders geworden, ook News (alleen VS) en Kaarten zijn veranderd. Net als bij Muziek ligt de focus op gebruiksvriendelijkheid. Maar de app krijgt nu ook een eigen API zodat ontwikkelaars ‘apps’ in Kaarten kunnen bouwen, zoals voor het reserveren bij een restaurant zonder Kaarten te hoeven verlaten.

Naast de bestaande apps die vernieuwd zijn is er eentje bij gekomen: Woning. Deze applicatie kun je gebruiken om je HomeKit-apparaten mee te beheren. Je kunt ook, zoals eerder gezegd de sectie voor HomeKit-apparaten in bedieningspaneel gebruiken. De nieuwe app biedt echter meer controle en kan worden gebruikt voor het daadwerkelijk configureren van nieuwe apparaten. Je kunt ook scenes aanmaken, zoals dat wanneer je vertrekt van huis de verlichting uitgaat, deuren op slot gaan enzovoort. Tevens kun je je Apple TV of iPad instellen als een soort hub, zodat je je HomeKit-apparaten ook van buitenaf kunt beheren. Apple laat met iOS 10 duidelijk zien dat HomeKit een belangrijke rol moet gaan spelen de komende jaren.

Er zijn nog véél en véél meer nieuwe features in iOS 10. Op onze iOS 10-pagina vind je daar screenshots van, maar het leukste is natuurlijk als je zélf de vernieuwingen kunt vinden. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Simpel: ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update en zoek naar updates. Het kan even duren voordat iOS 10 verschijnt, zeker omdat in de eerste paar uur Apple’s servers overbelast raken door de enorme drukte. In dat geval wordt het aangeraden even geduld te hebben.

Om iOS 10 te kunnen installeren heb je één of meer van de volgende apparaten nodig:

iPhone
iPad
iPod touch
iPhone 7*
iPad Pro 12,9-inch
iPod touch 6e generatie
iPhone 7 Plus*
iPad Pro 9,7-inch
iPhone 6s
iPad Air 2
iPhone 6s Plus
iPad Air
iPhone 6
iPad 4e generatie
iPhone 6 Plus
iPad mini 4
iPhone SE
iPad mini 3
iPhone 5s
iPad mini 2
iPhone 5c
iPhone 5

* Op deze apparaten is iOS 10 al voorgeïnstalleerd en is updaten dus niet meer nodig.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in