macOS Sierra vanaf nu beschikbaar

Een week na de release van iOS 10 brengt Apple ook eindelijk macOS Sierra uit voor de Mac. Siri, Picture-in-Picture, verbeteringen in de Foto’s-app en iMessage, geavanceerdere iCloud Drive, betere samenwerking tussen de Mac en je andere apparaten: het zit allemaal in macOS Sierra, ook wel macOS 10.12.

OS X is de afgelopen jaren flink uitgebreid met nieuwe features en twee jaar geleden kwam het met een compleet nieuw design dankzij OS X Yosemite. Vorig jaar was het wat rustiger met El Capitan, dit had echter zijn voordelen: er kwam meer focus op verbeterde prestaties en de totale werking van het besturingssysteem. Alsnog kwamen er wat interessante functies bij. Maar echt een grote update was het gewoon niet. Net als met iOS komt daar nu verandering in. Te beginnen met de naam. Waar Apple jarenlang de naam OS X gebruikte als verwijzing naar Operating System 10 (X kun je als ten uitspreken in het Engels) wordt dat nu macOS. Reden? Het past beter in het rijtje bij de rest. Want geef nou toe, iOS, OS X, watchOS en tvOS, dat past niet echt. iOS, macOS, watchOS en tvOS, dat klinkt ineens veel consistenter. 

Dus, wat kan ik verwachten aan vernieuwingen in macOS Sierra? Om te beginnen is er op designvlak niets veranderd. En het is geen extreem grote upgrade qua features. Toch zit er zeker wel wat interessants bij voor iedereen, zoals Siri dat we al kenden van de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. De persoonlijke assistent gaat je nu helpen op de Mac. En Siri doet meer dan ooit. Waar je het op de iPhone en iPad vooral gebruikt voor zaken als ‘herinner mij morgen aan boodschappen doen als ik vertrek van mijn werk’ zal het in macOS ook mogelijk worden bestanden te openen met Siri. Je kunt je zoekresultaten sorteren op bijvoorbeeld een bepaald woord dat in de titel voor moet komen. Als je zoekt naar afbeeldingen op internet of locaties in Maps kun je deze direct vanuit Siri slepen naar een document waar je aan werkt. Je kunt zelfs informatie over je Mac opvragen, zoals hoeveel vrije ruimte je over hebt.
Naast Siri komt macOS Sierra met een uitgebreide foto’s-app. Deze krijgt een nieuwe functie genaamd Memories, ook beschikbaar in iOS 10. Het is een slimme feature die van je fotoalbums een filmpje kan maken. Die kun je ook weer dusdanig manipuleren dat het past bij de sfeer. Misschien komt er veel actie in voor, of het is juist rustig. Dat kun je zelf bepalen. De foto’s-app is dusdanig slim geworden dat het net als bij Google Photos herkent wat er voor voorwerp, dier of persoon op een foto staat. Het verschil met Google’s implementatie is echter dat bij macOS en iOS alles versleuteld wordt en lokaal gebeurt: geen data gaat naar Apple’s servers.
Ook nieuw is de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch dankzij Auto Unlock. Vergelijkbaar met apps als Near Lock weet je Mac nu wanneer je ervan wegloopt of er juist in de buurt komt. Je hoeft dus geen wachtwoord meer in te vullen. In principe moet het zo betrouwbaar en snel zijn dat als je het scherm van je MacBook opent de computer ontgrendeld wordt.
Heb je weleens dat je iets van tekst op je iPhone wilt kopiëren naar je Mac? Normaal zou je die tekst dan in Notities zetten zodat deze met je Mac gesynchroniseerd wordt. Of als je in Safari zit, gebruik je iCloud Tabbladen om de website waar je bent te delen met je Mac. Het kan makkelijker, moet Apple hebben gedacht. In iOS 10 en macOS Sierra is het voortaan mogelijk om tekst gekopieerd naar het klembord van je iPhone of iPad te plakken in macOS dankzij iets dat Universeel Klembord genoemd wordt. Functies als deze laten vooral de kracht zien van de samenwerking tussen iOS en macOS, iets dat Apple goed identificeert.
Ook iCloud krijgt verbeteringen. Zo worden je bureaublad en documenten gesynchroniseerd naar iCloud Drive. Op die manier hoef je niet meer te denken over waar je nou ook alweer dat ene bestand had opgeslagen. Het bureaublad en documenten zijn de meestgebruikte plekken voor opslag van bestanden, dus het is een zeer welkome toevoeging.
Verder zul je in macOS merken dat je meer vrije opslagruimte krijgt dankzij automatische optimalisatie, maar je kunt ook handmatig je opslag optimaliseren. De nieuwe mogelijkheden voor de Berichten-app van iOS 10 komen ook naar de Mac, evenals een vernieuwde iTunes, tabbladen in meer programma’s en picture-in-picture (PIP). Je leest het goed, PIP dat we al kennen van iOS 9 op de iPad komt naar macOS Sierra.
Je kunt macOS Sierra installeren als je één of meerdere van de volgende Macs hebt:
  • MacBook (eind 2009 of nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
  • Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
  • iMac (eind 2009 of nieuwer)
  • Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)
Updaten doe je door naar de Mac App Store te gaan. Vanuit daar ga je naar het tabblad ‘Updates’. Het kan aanvankelijk even duren voordat de update verschijnt, maar uiteindelijk zul je snel kunnen genieten van de nieuwe mogelijkheden van macOS Sierra. Zie voor meer informatie deze pagina van Apple.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in