Apple onthult nieuwe MacBook Pro

Apple heeft vanavond voor het eerst sinds 2012 een compleet nieuwe MacBook Pro aangekondigd. Deze heeft onder meer een dunnere behuizing en komt in twee kleuren: zilver en spacegrijs. Ook is het trackpad groter dan ooit en heeft het toetsenbord dezelfde behandeling gekregen als bij de 12-inch MacBook. Naast het design heeft het display een upgrade gekregen en is de notebook sneller geworden. Maar de belangrijkste vernieuwing is toch wel Touch Bar, een balk die de functietoetsen vervangt en tot op extreem niveau aangepast kan worden door zowel ontwikkelaars als gebruikers.

Bij de keynote vanavond vertelde Apple-CEO Tim Cook over het feit dat de Mac deze week maar liefst 25 jaar bestaat, en het belang van de Mac voor het bedrijf. Om die reden kondigde het een nieuw model aan. Deze is voorzien van talloze vernieuwingen. Om te beginnen is er een nieuw design, die is dunner dan ooit. Het 13-inch model 14,9mm dun, terwijl het model met 15-inch display 15,5mm dun is.

Dit heeft ook gevolgen voor de I/O: je vindt nu vier Thunderbolt 3-poorten (+ een koptelefoonaansluiting), welke onder het mom van ‘one port to rule them all’ fungeren. Wat houdt dat in? Nou, je kunt elke willekeurige poort gebruiken om je Mac mee op te laden. Voorheen had je hier een speciale MagSafe-poort voor. Maar er is meer: middels speciale adapters kun je ook gebruikmaken van HDMI, standaard USB en meer. Wat nog bijzonderder is: Thunderbolt 3 biedt snelheden tot 40 GB/s, tegenover 20 GB/s bij Thunderbolt 2. De nieuwe MacBook Pro ondersteunt tot twee 5K-displays, wat ook te danken is aan de snellere GPU uiteraard.

Naast nieuwe I/O vind je een groter Force Touch trackpad en een nieuw keyboard met ‘butterfly’-mechanisme bij de MacBook Pro.

Maar hetgeen waar de afgelopen dagen al gelezen werd is Touch Bar. Dit is een OLED-balk met multi-touch die de fysieke functietoetsen vervangt. Je kunt ze nog steeds gebruiken, maar waar Touch Bar écht voor gebruikt wordt is waar het ook straalt: op basis van waar je bent in macOS veranderen de opties om aan je behoeften te voldoen. Zit je bijvoorbeeld in Safari, dan krijg je je tabbladen te zien, of je favorieten, of de adresbalk. Touch Bar is al aangepast voor alle ingebouwde programma’s, maar middels een API kunnen ontwikkelaars er ook mee aan de slag gaan. Je kunt trouwens geheel naar eigen wensen de indeling wijzigen. Zo kun je een snelkoppeling toevoegen om direct naar je bureaublad te gaan, of je schermbeveiliging te tonen.


Helemaal rechts van Touch Bar vind je tot slot iets dat inmiddels al een aantal jaren op de iPhone en iPad te vinden is: Touch ID. Je gebruikt het onder meer ter authenticatie voor het doen van aankopen middels Apple Pay, maar ook om je Mac te ontgrendelen. Werken er meerdere gebruikers op dezelfde Mac, dan gebruik je je vingerafdruk om snel te switchen tussen profielen. Je hoeft hier niet eens voor uit te loggen.

Om Touch ID en de Touch Bar te laten werken is er een speciale chip ingebouwd, de Apple T1. Deze bevat onder meer de Secure Enclave waar een wiskundige berekening van je vingerafdrukken in wordt bewaard, net zoals bij de iPhone.

De ingebouwde speakers van de MacBook Pro gaan nu tot 58% harder dan eerst, hebben tot 2,5x hardere bass en een 2x zo hoog dynamisch bereik. Met andere woorden, muziek uit deze notebook zal harder, maar ook beter klinken.

Ook het scherm is verbeterd en kan tot 25% meer kleuren weergeven dankzij wide color gamut (DCI-P3). Daarnaast is de helderheid verhoogd naar 500 nits en is de contrastverhouding 67% hoger. Dit moet resulteren in mooiere content, met name afbeeldingen en video. Door de ondersteuning voor DCI-P3 zullen foto’s gemaakt met een iPhone 7 of 7 Plus er automatisch beter uitzien dan bij eerdere MacBook Pro-modellen.

Natuurlijk zijn de prestaties flink opgeschroefd. De 15-inch MacBook Pro met Radeon Pro grafische kaart is maar liefst 130% sneller ten opzichte van het vorige model. Het 13-inch model biedt met zijn ingebouwde Intel Iris Graphics 550 GPU een snelheidsboost tot 103%, ook een aardige verbetering dus. De processorsnelheid is eveneens verhoogd. De 13-inch modellen komen met een dual-core Intel Core i5 processor, met een snelheid van 2,9 GHz. Bij de 15-inch MacBook Pro vinden we een quad-core Intel Core i7 processor met snelheid van 2,6 of 2,7 GHz. Voor alle modellen geldt dat er 8 GB of 16 GB aan 2133 MHz werkgeheugen ingebouwd is. Dit was eerst overigens 1600/1866 MHz (afhankelijk van model). En zelfs de al ultrasnelle SSD is sneller dan ooit met een topsnelheid van 3,1 GB/s als het gaat om lezen. De maximaal te behalen schrijfsnelheid is 2,1 of 2,2 GB/s (afhankelijk van het model). Om dit alles mogelijk te maken zonder dat het meer invloed heeft op de hittevorming aan de binnenkant van de nóg dunnere behuizing heeft Apple een nieuw koelingssysteem ingebouwd. En ondanks al die extra snelheid komen beide modellen met een accuduur van 10 uur. Voor het 15-inch model is dit een uurtje meer.

Apple heeft nu in totaal drie verschillende MacBook Pro-modellen. Twee met een 13-inch scherm en eentje met 15-inch scherm. Huh, wacht even: twéé 13-inch modellen? Jep, je leest het goed. Apple heeft voor degenen die wel een MacBook Pro willen, maar liever niet meteen de hoofdprijs betalen, een entry-level variant beschikbaar gesteld. Deze heeft niet de Touch Bar met Touch ID-sensor, heeft met 2,0 GHz een minder snelle processor, 1866 MHz werkgeheugen in plaats van 2133 MHz en komt tot slot met twee in plaats van vier Thunderbolt 3-poorten. Verder is alles hetzelfde: de kleuren, de grootte, het gewicht, het scherm, het toetsenbord, het Force Touch trackpad, de accuduur, de draadloze voorzieningen als 802.11a/b/g/n/ac wifi en Bluetooth 4.2 
De prijzen van de nieuwe MacBook Pro’s zijn als volgt:
  • 2,7-GHz processor en 128 GB opslag: €1.499 (oude model)
  • 2,0 GHz processor en 256 GB opslag: €1.699
  • Touch Bar en Touch ID, 2,9-GHz processor en 256 GB opslag: €1.999
  • Touch Bar en Touch ID, 2,9-GHz processor en 512 GB opslag: €2.199
  • 2,2-GHz processor en 256 GB opslag: €2.249 (oude model)
  • Touch Bar en Touch ID, 2,6-GHz processor en 256 GB opslag: €2.699
  • Touch Bar en Touch ID, 2,7-GHz processor en 512 GB opslag: €3.199

Apple heeft overigens de 11-inch MacBook Pro weggedaan, evenals de 13-inch MacBook Pro met ingebouwde SuperDrive. En zoals in het overzichtje hierboven te zien is worden de vorige modellen van de MacBook Pro nog gewoon verkocht, ook het model waar ik ruim een half jaar geleden nog een review over schreef.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in