Apple presenteert cijfers FQ4 2016: $46,9 miljard omzet, 45,5 miljoen iPhones verkocht

Apple heeft de cijfers voor het vierde kwartaal van 2016 bekendgemaakt. Opnieuw zien we een daling in onder meer de verkoop van iPhones, iPads en Macs, evenals de omzet. Het kwartaal heeft betrekking tot de maanden juli, augustus en september. Producten die in deze periode uitgebracht zijn betreffen de iPhone 7, iPhone 7 Plus en Apple Watch Series 2.

Bij de aankondiging van de kwartaalresultaten werden de volgende cijfers bekend gemaakt:

  • 45,513 miljoen iPhones
  • 9,267 miljoen iPads
  • 4,886 miljoen Macs
  • $46,9 miljard dollar omzet
  • $9 miljard dollar nettowinst
  • $1,67 dollar per aandeel
  • 38% brutomarge
Ondanks de nieuwe iPhones zijn er toch minder van verkocht; vorig jaar in hetzelfde kwartaal werden er 48 miljoen iPhones verkocht. Er zijn ook weer minder iPads en Macs verkocht. Toch spreek CEO Tim Cook van een sterk kwartaal:

“Onze sterke september kwartaalresultaten vormen een succesvol fiscaal 2016 voor Apple”, aldus Tim Cook, Apple’s CEO. “We zijn erg blij met de reacties van klanten op de iPhone 7, iPhone 7 Plus en Apple Watch Series 2, evenals de ongelooflijke dynamiek van onze Services business, waar de omzet groeide met 24 procent naar een nieuw all-time record.”

Dat de iPhone 7 en 7 Plus geen records hebben bezorgd is geen verassing: met slechts een licht aangepast design en focus op de hardware lijkt het erop dat we nóg een jaartje moeten wachten totdat Apple de échte vernieuwingen zal laten zien. Het gerucht gaat dat de volgende iPhone een compleet nieuw design krijgt, iets dat ongetwijfeld nieuwe kopers zal aantrekken. 
Over de Apple Watch en Apple TV worden doorgaans geen cijfers bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat, net als wat betreft de Macs, het komende kwartaal een stijging zichtbaar zal worden. Zeker nu de feestdagen in zicht zijn. Over het algemeen is het komende kwartaal – beter bekend als het eerste kwartaal van 2017 in dit geval – het sterkste kwartaal voor Apple.

Naast nieuwe producten bracht het bedrijf in september een aantal grote software-updates uit: iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10. Aankomende donderdag houdt Apple een Special Event waar naar alle zekerheid nieuwe Macs gepresenteerd zullen worden. Dat moet ook voor die verwachte boost in Mac-verkopen gaan zorgen.

Sommigen maken zich nogal zorgen over de huidige stand van zaken. “Apple is doomed” is een veelgehoorde uitspraak 

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in