BT en Toshiba openen eerste kwantum security showcase

BT en Toshiba hebben samen de eerste kwantum security showcase in het Verenigd Koninkrijk geopend, gevestigd op BT’s globale onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Ipswich – Adastral Park.

In de showcase demonsteren de twee bedrijven vooruitstrevende kwantumcryptografie die ingezet kan worden om digitale informatie die binnen banken en financiële diensverleners in omloop is, tegen hackers te beschermen.
Kwantumcryptografie werkt door geheime sleutels via glasvezelkabels te verzenden, waarbij de kleinst mogelijke lichtdeeltjes – fotonen – worden gebruikt. Kwaadwillenden kunnen hiermee gemakkelijk worden opgespoord, omdat elke poging om gegevens af te tappen de fotonen verstoort die de sleutels versturen – en fouten veroorzaakt in hun codering. Organisaties kunnen hiermee controleren of de sleutel door een cybercrimineel onderschept is.
Kwantumcryptografie wordt gebruikt om vertrouwelijke gegevens, bijvoorbeeld persoonlijke data, biometrische data en bankafschriften, veilig over te hevelen, van een bankfiliaal naar een off-site datacentrum. Deze opzet is in de financiële sector gebruikelijk, wat beveiligde communicatie van persoonlijke data en bankgegevens via digitale infrastructuur van cruciaal belang maakt.
Professor Tim Whitley, hoofd onderzoek voor BT en algemeen directeur van Adastral Park, zegt: “Wij doen nu al een aantal jaar onderzoek naar kwantumcryptografie. Dit is voor ons een grote stap voorwaarts om aan te tonen hoe dit onderzoek lonend kan zijn voor veel bedrijven.
Encryptie en kwantum transmissieapparatuur van Toshiba en AVDA ADVA Optical Networks tentoongesteld in BT’s onderzoekscentrum Adastral Park, Verenigd Koninkrijk.
Bedrijven en organisaties worden vandaag de dag met steeds grotere en zeer geavanceerde aanvallen van cybercriminelen geconfronteerd. De beveiliging van kritische gegevens is dan ook belangrijker dan ooit. We zijn ervan overtuigd dat kwantumcryptografie steeds crucialer wordt om bedrijven te helpen waarborgen dat hun beveiligde communicatie ook in de toekomst waterdicht blijft.”
Dr. Shiro Saito, Corporate Senior Vice President en General Manager Technology Toshiba Corporation zegt: “Toshiba past kwantumcryptografie al toe om er zeker van te zijn dat de overdracht van genoomgegevens in Japan veilig verloopt. Bescherming van persoonlijke medische gegevens is namelijk één van de veelbelovende toepassingsgebieden.
De demonstratie van het beveiligde communicatiesysteem in BT’s showcase zorgt ervoor dat wij kunnen laten zien hoe kwantumtechnologie een groter pallet aan bedrijven kan ondersteunen. We kijken uit naar de samenwerking met BT in de komende maanden, waarbij we nuttige feedback zullen verzamelen en de veiligheidseisen en zorgen van BT’s klanten kunnen adresseren.”
Het systeem van BT en Toshiba gebruikt kwantumcryptografie om digitale cryptische sleutels tussen twee punten te maken, voor de codering en authenticatie van vertrouwelijke gegevens tussen twee locaties. De kwantumsignalen die gebruikt worden om de geheime sleutels te vormen, kunnen via dezelfde glasvezels, als die de bank voor de data gebruikt, verzonden worden. Dit vermindert de kosten voor de vereiste infrastructuur.
De partners hebben de afgelopen twee jaar in Toshiba’s onderzoekslab in Cambridge aan technieken gewerkt waarmee kwantumbeveiliging in conventionele glasvezelcommunicatienetwerken geïntegreerd wordt. Met deze samenwerking tonen zij voor het eerst het succes aan van kwantumcryptografie bij een ’live’, operationele glasvezelkabel die 10 Gbps-datasignalen transporteert. Nog recenter hebben zij ontdekt dat kwantumsleutelverdeling mogelijk is op een kabel die tegelijkertijd 100 Gbps- aan data vervoert.
BT en Toshiba Research Europe werken ondertussen ook aan een groot project om een Quantum Communication Network (het ‘UK Quantum Network’) op te bouwen. Dit initiatief maakt deel uit van het £270 miljoen Quantum Technology Programme van het Verenigd Koninkrijk. Het project zal kwantumbeveiligde communicatie tussen Cambridge, Bristol, Londen en Adastral Park faciliteren. De verbinding tussen BT’s laboratoria in Adastral Park en het Cambridge Science Park is naar verwachting begin volgend jaar afgerond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in