iOS 10 op 54% van alle iPhones, iPads en iPods geïnstalleerd

Apple heeft op haar website vandaag aangekondigd dat maar liefst 54% van alle iPhones, iPads en iPods draait op iOS 10. Dat is helaas geen record voor het bedrijf, dat de nieuwe versie bijna een maand geleden uitbracht. iOS 9 stond na vier dagen al op zeker de helft van de toestellen. Alsnog is het een indrukwekkende prestatie gezien hoeveel toestellen er buiten de boot vallen.

Wat Apple graag doet is pronken met cijfers die betrekking hebben tot het aantal installaties van nieuwe software-updates. Tijdens WWDC 2014 legde CEO Tim Cook hier nog flink nadruk op en gaf Android een sneer vanwege de slechte fragmentatie. Hier gebruikte hij de citaat van een fervent Android-gebruiker op ZDNet: “Android-fragmentatie verandert apparaten in een hel van kwetsbaarheden.”
Waarom hij Android belachelijk probeerde te maken? Simpel, de meeste toestellen gebruiken een software-versie van minimaal twee jaar oud, vele zelfs van meer dan vier jaar oud. Dat is op z’n minst beschamend te noemen. Dit is overigens niet de schuld van de ontwikkelaars achter het besturingssysteem van Google/Alphabet, maar die van de fabrikanten die smartphones zoals de Galaxy S7 maken. Met name de budgettelefoons, die hebben meestal onvoldoende processorkracht en werkgeheugen om een recente versie van Android te kunnen draaien; meestal heb je Android 4.0 tot Android 5.0 op zulke apparaten. Dit stelt de gebruikers kwetsbaar voor malware en andere vormen van kwaadwilligheid. 
Apple heeft dit probleem niet, omdat het zelf de software én hardware beheert. Natuurlijk ondersteunt niet ieder apparaat de nieuwste versie van iOS, maar over het algemeen kunnen wel meer gebruikers naar iOS 10 updaten. De iPhone 5 bijvoorbeeld, welke inmiddels vier jaar oud is. Die blijkt zelfs erg stabiel onder iOS 10, wat opmerkelijk is na het ‘debacle’ van iOS 9 op de iPhone 4s. En zeker vergeleken met concurrerender smartphones van dezelfde leeftijd doet dit toestel het erg goed.

Het percentage van 54% lijkt wel realistisch eigenlijk. Veel mensen blijken namelijk erg te spreken over iOS 10. Dat was met iOS 9 minder, ondanks het hogere aantal installaties. Dit had ermee te maken dat het instabiel was en oudere apparaten zeer sloom maakte. iOS 10 is een verademing, hoewel er nog steeds hier en daar bugs zijn. Gelukkig lost Apple deze altijd snel op. Naast dit percentage draait 38% van de gebruikers iOS 9, en alles daarvoor (iPhone OS 1.0 tot en met iOS 8.4.1) sluit het af met 8%.

Ander nieuws in het Apple-landschap: het aandeel AAPL is vandaag met $116,05 dollar per aandeel (+1,9%) op het hoogste punt sinds december 2015 gekomen, terwijl dat van Samsung 8% gedaald is. Het verband? De Galaxy Note 7 van Samsung kampt met ontploffingsproblemen. Zelfs bij de vervangende modellen is dit het geval. Het ergste geval tot nu toe is toch wel dat een vervangende Note 7 vlak voor vertrek met een vliegtuig vlam vatte.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het Zuid-Koreaanse bedrijf vandaag besloot de verkoop en zelfs productie in z’n geheel te staken. Sommige mensen stappen om die reden over naar de iPhone 7 (Plus) of gewoon een andere Android-telefoon, zoals de Google Pixel (XL).

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in