iOS-tip: gevoeligheid thuisknop aanpassen

De iPhone 7 is inmiddels alweer drie weken te koop en over één van de vernieuwingen zijn gemixte reacties, namelijk de thuisknop. Apple heeft de fysieke knop vervangen door een slijtvaste, drukgevoelige. Deze werd aanvankelijk niet zo heel erg positief ontvangen door reviewers, omdat het vergeleken met een normale thuisknop erg vreemd aanvoelt. Gelukkig heb je als gebruiker wel de mogelijkheid om te bepalen hoe hard je moet drukken. En dit is heel simpel te doen, toch wilde ik er even een uitgebreider artikel aan wijden in plaats van meteen de stappen te noemen die nodig zijn voor het aanpassen.

Een jaar geleden schreef ik nog hoe je de gevoeligheid van 3D Touch kunt aanpassen. En bij de thuisknop is het eigenlijk precies hetzelfde, want je hebt namelijk de keuze uit drie opties: licht, normaal en stevig. Echter is er een verschil in de naamgeving en de volgorde. Wanneer je de gevoeligheid van de thuisknop wilt aanpassen kun je kiezen tussen 1 (stevig), 2 (standaard/normaal) en 3 (licht). Ik heb zelf optie 3 gekozen, omdat dit het dichtst bij een échte thuisknop komt. Maar in mijn ervaringen werkte optie 2 ook prima. Sommigen zullen optie 1 toch weer het fijnst vinden. Dit kun je helemaal zelf bepalen.

Hoe verander je dit? Simpel, open eerst de Instellingen-app, ga dan naar Algemeen en kies Thuisknop. Je krijgt dan drie rondjes te zien met in elk een nummer. Bij de op dat moment geselecteerde keuze zie je een blauw ingekleurd rondje. Probeer vooral alle drie de opties uit; door een nummer te kiezen en te drukken op de thuisknop kun je testen hoe het aanvoelt. Heb je je keuze gemaakt, dan tik je rechts bovenin op Gereed.

Er is meer. Dit is meer een iOS 10-feature dan een iPhone 7-feature, maar zeker wel noemenswaardig. Het is nu namelijk zo dat telkens wanneer je je iPhone uit de slaapstand haalt (door het scherm op te tillen bijvoorbeeld) en je probeert Touch ID te gebruiken, het toestel niet ontgrendeld wordt. Dit komt, omdat je eerst op de thuisknop moet drukken om verder te gaan. Dit is zo gedaan vanwege de ultrasnelle vingerafdrukscanner die ervoor kan zorgen dat je je meldingen passeert zonder deze überhaupt te hebben gezien. Gelukkig biedt Apple hier een oplossing voor: ga in Instellingen > Algemeen naar Toegankelijkheid en kies daar Thuisknop (niet te verwarren met diezelfde sectie een stap hiervoor). Deze sectie is er al jaren en geeft je de mogelijkheid de snelheid aan te passen. Dus bijvoorbeeld wanneer je tweemaal drukt, dat het een seconde duurt voordat je daadwerkelijk naar de appswitcher gaat. Handig voor mensen die niet tegen de snelheid kunnen. Je vindt er nu een nieuwe optie: plaats vinger om te openen. Als je deze optie inschakelt en dan je iPhone wilt ontgrendelen zonder de thuisknop daadwerkelijk in te moeten drukken kan dat. De optie is beschikbaar op de iPhone 6s (Plus) en nieuwer.

En dat was het alweer! Veel uitleg voor relatief simpele zaken, maar dat geeft hopelijk wel extra duidelijkheid.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

2 REACTIES

  1. Volgens mij is dit niet de gevoeligheid die je kiest maar alleen hoe hard de klik is. Dat is dus iets heel anders! Bij mij klikt hij wel 10 keer zeer snel achter elkaar als ik mijn vinger erop leg. Dus ik krijg altijd vergrootglas ipv ontgrendelen.

    • Gevoeligheid is in principe hetzelfde als 'hoe hard de klik' is. 😉 Want een 'gevoeligere' thuisknop hoef je niet hard in te drukken bijvoorbeeld.

      Als je iPhone tien keer snel achter elkaar klikt druk je mogelijk toch iets te hard. Als dat zo is zou ik de gevoeligheid opschalen zodat je harder moet drukken om te klikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in