Nep-apps steken de kop op in App Store

Onlangs kwam naar buiten dat er momenteel veel nep-apps circuleren (veelal uit China) in de App Store van Apple. De mensen achter deze apps willen belangrijke informatie van gebruikers achterhalen, door het namaken van apps van bekende winkelketens en merken, zoals Jimmy Choo en Dior, maar Foot Locker.

De schade verschilt van app tot app en loopt uiteen tot het ontvangen van (ongewenste) reclame tot het stelen van privé informatie en betaalgegevens of zelfs het toepassen van ransomware (gebruiker kan de telefoon niet meer gebruiken, mits er een geldbedrag betaald wordt).
Apple is enkele maanden geleden al begonnen met het controleren van apps in de App Store. Zo werden aps die niet werkten op de laatste versie van iOS al verwijderd. Met de ontwikkeling van de nep-apps verwijdert Apple momenteel wekelijks honderden apps uit de App Store.
Toch kun je voorkomen dat je deze nep-apps download. Let bijvoorbeeld op de ontwikkelaar van de app en klik door op hun website. Is het geloofwaardig en klopt het allemaal? Wordt er correct taalgebruik toegepast of zijn het kromme (vertaalde) zinnen? Een app van een groot warenhuis, wordt immers niet door een privé persoon online gezet. Lees verder wat er over de app in recensies wordt gezegd. Ziet dit er allemaal betrouwbaar uit? Na een tijdje ontwikkel je er een bepaald gevoel voor en kun je dergelijke nep-apps makkelijker herkennen.
Kennelijk trappen helaas nog veel mensen in deze “scam”, anders worden er niet zoveel van dergelijke apps ontwikkeld. Apple gaf daarbij ook toe dat ze het gros van de apps (waar het er dik bovenop ligt dat het niet de originele apps van een merk/winkel zijn) eruit filtert. Apple roept men dan ook op om deze nep-apps bij hen te melden, zodat ze verwijderd kunnen worden uit de App Store.
Dus ga jij binnenkort driftig op zoek naar Kerstcadeau’s met je geliefde iPhone, hou dan dit artikel in je achterhoofd. Hebben jullie zelf weleens te maken gehad met dergelijke apps?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in