Wat betekent President Trump voor de techwereld?

De Amerikaanse verkiezingen zijn inmiddels voorbij en Donald Trump zal in januari worden geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Voor velen kwam de uitslag als een enorme schok, vanwege vele harde uitspraken die Trump heeft gedaan. Ook zijn strenge beleid omtrent immigratie en mensenrechten zorgt voor opschudding onder de tegenstanders van aankomend President Trump. Maar wat betekent zijn presidentschap eigenlijk voor de techwereld? 

DISCLAIMER:
In dit artikel wil ik een objectief beeld laten zien van wat de gevolgen kunnen zijn voor technologische innovatie en bedrijven als Apple of Microsoft. Voor de duidelijkheid, ik probeer op geen enkele manier een standpunt aan te nemen wat betreft Trump’s beleid en wil slechts de feiten noemen.

Allereerst: Trump en technologie is niet hetzelfde als huidig president Obama en technologie. Die laatste persoon is namelijk een enorm voorstander van innovatie in de techwereld en spreekt zich er regelmatig over uit. Trump is op dat gebied een leek. Zo verwees hij naar ‘de cyber’ wanneer hij het over het cybersecurity had. En hij zei dat zijn 10-jarige zoon veel van computers afweet, waarmee hij er op doelde dat zijn kennis hiervan niet zo goed is. Misschien komt dit omdat hij het er gewoon niet zoveel over heeft als over immigratie, binnenlandse veiligheid en handel. Echt concrete plannen over zijn beleid naar tech toe zijn er ook niet, daarom moeten we vooral kijken naar uitspraken die hij tijdens zijn rallies heeft gedaan.

Encryptie en cybersecurity

Wellicht heb je eerder in het nieuws gelezen dat Trump mensen opriep tot een boycot van Apple-producten. Dit naar aanleiding van de FBI die wilde dat Apple hen toegang zou geven tot een iPhone 5c, door de encryptie te verzwakken. Apple weigerde hieraan mee te doen, waarop de FBI een expert inschakelde om deze taak over te nemen. Trump was woedend op Apple en riep dus op tot een boycot. 

Zijn oproep heeft weliswaar niet geholpen, maar als president zal hij wel de macht hebben hier iets aan te doen. Trump wil ook de zogeheten ‘Patriot Act’ herstellen, wat hem de mogelijkheid geeft om bulk data van Amerikaanse telefoons te halen. Dit zal dan negatieve gevolgen hebben voor de privacy van Amerikanen. Het is echter de vraag wat Trump werkelijk gaat doen. Omdat het geen belangrijk onderwerp is geweest voor hem is de kans groot dat de plannen te vervallen komen.

Netneutraliteit

Ook hierover is nog niet zeer veel bekend. Het idee achter netneutraliteit is dat alle internetverkeer als gelijk wordt beschouwd. Nu kan een provider je internetsnelheid verhogen of verlagen afhankelijk van je gebruik, iets dat met netneutraliteit moet worden tegengehouden. Bij de verkiezingen in 2008 werd er al veel over gesproken, maar bij de afgelopen verkiezingen niet meer zoveel. Wel bekend is dat Trump niet bepaald fan is van de huidige reguleringen door de FCC (Federal Communications Commission), die dit plan in werking wil brengen. Hij denkt dat het ervoor zorgt dat conservatieve media makkelijker gecensureerd wordt.


Met de republikeinen aan het roer bij Trump’s presidentschap is het mogelijk dat al deze regels van de FCC geëlimineerd worden en de organisatie zelf bepaalde autoriteit verliest. Mocht dat gebeuren, dat kunnen broadband providers zogenaamde fast lanes creëren en internetbedrijven als Netflix verschillende bedragen vragen voor hun diensten. Het versoepelen van reguleringen zal dan voor broadband providers positief uitpakken, maar betekent voor het volk weer dat zij hoogstwaarschijnlijk meer gaan betalen.

Update 26/11/2016: The Verge meldt dat president-elect Donald Trump twee FCC-adviseurs heeft gekozen die beiden voor een conservatief beleid zijn. Ofwel zijn ze erg tegen netneutraliteit. Dit betekent dat het nu met zekerheid gezegd kan worden dat het Amerikaanse volk onder president Trump meer zal moeten gaan betalen voor bepaalde services die worden aangeboden op het Internet.

Consolidatie van de industrie en breedband

Donald Trump is ook al geen voorstander van grote fusies en overnames. AT&T’s overname van Time Warner werd bekritiseerd door de president-elect. Hij zwoer dat zodra hij president is, de fusie zal blokkeren. Volgens hem is het teveel concentratie van macht in de handen van te weinig mensen. Wel gaf Trump aan de ‘infrastructuur’ te willen verbeteren, zonder daarbij concrete uitspraken te doen.

Fiscaal beleid

Een laatste is Trump’s fiscale beleid. En deze zal door bedrijven worden omarmd, want hij wil de tarieven voor de vennootschapsbelasting gaan verlagen om bedrijven ervan te overtuigen in de VS te investeren. Verder riep hij op hoge importbelasting op producten in te voeren, wat dan zou resulteren in hogere prijzen op techproducten voor de consument. In januari zei Trump tijdens een rally dat ze Apple hun ‘verdomde’ computers en dingen in Amerika zullen laten produceren in plaats van in andere landen.

De meeste van bovengenoemde zaken zullen mogelijk tot helemaal niet worden doorgevoerd onder een Trump-administratie. Alleen over het fiscale beleid is met veel zekerheid te zeggen dat het doorgaat. Dat zou betekenen dat Amerikanen meer gaan betalen voor smartphones, computers en meer, bedrijven al hun productie naar de VS halen, maar dat die bedrijven wel weer minder belasting hoeven te betalen.

Voor de consument zal een Trump-beleid eerder slecht uitpakken: minder privacy, zwakke encryptie op techproducten en hogere prijzen doordat er geen netneutraliteit zal komen. Daarnaast zullen fusies en overnames eerder tegengehouden gaan worden. Maar zoals eerder aangegeven is het nog maar de vraag of dit alles ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Wel zeker is dat Trump een totaal ander persoon is dan huidig President Obama als het om technologie gaat.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in