Wat is een IMEI-nummer en wat heb je eraan?

Elke telefoon heeft zijn eigen, unieke IMEI-nummer. Niet voor niets natuurlijk. Zo komt het IMEI-nummer bijvoorbeeld van pas als je telefoon is gestolen.

Het IMEI-nummer in het kort

Het IMEI-nummer is een uniek nummer dat meestal vijftien getallen heeft. Dankzij dit nummer kan jouw telefoon onderscheiden worden van andere telefoons. Net als je vingerafdruk en burgerservicenummer kun je het IMEI-nummer niet veranderen. Ook als je je telefoon verkoopt, blijft het IMEI-nummer dus hetzelfde.

Wat is het nut van een IMEI-nummer?

Dankzij het IMEI-nummer is elke telefoon anders. Ook is je telefoon hierdoor te herkennen voor fabrikanten, reparateurs en de politie.

Fabrikanten en reparateurs

Telefoonfabrikanten en reparateurs zien aan het IMEI-nummer hoe oud de telefoon is. Op deze manier weten ze wanneer de garantietermijn vervalt. Zo bepalen ze of een telefoon gratis gerepareerd kan worden of dat je hiervoor moet betalen.

Politie

De politie ziet aan het IMEI-nummer of een telefoon is gestolen. Je moet dan wel dit nummer aan de politie doorgeven. De politie slaat deze dan op in zijn database. Je maakt je telefoon hierdoor weer een stukje beter Boefproof.
Doe, als je telefoon is gestolen, altijd aangifte. Geef de politie ook het IMEI-nummer, want zo kan het een sms-bom naar de telefoon sturen. Het toestel ontvangt dan elke drie minuten een berichtje. Hierin staat: ‘Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie’. De sms’jes worden verstuurd naar het IMEI-nummer en niet naar de Sim Only of Prepaid simkaart. De telefoon blijft deze berichtjes dus altijd krijgen. Voor dieven wordt het zo lastiger de telefoon te verkopen.

Zo vind je het IMEI-nummer

Het IMEI-nummer van je telefoon is op meerdere plaatsen te vinden. Zo staat hij op het doosje van je mobiele telefoon en op het aankoopbonnetje. Kun je het nummer niet meer vinden of weet je niet meer waar je het bonnetje en doosje hebt opgeborgen? Ga dan naar het Simyo Blog. Hier wordt beschreven hoe je alsnog je IMEI-nummer terugvindt.

IMEI-nummers in de toekomst

Nu is het nog niet mogelijk om via het IMEI-nummer op afstand een telefoon onbruikbaar te maken. De overheid wil dat er een zwarte lijst voor IMEI-nummers komt. Deze kunnen dan geen verbinding meer maken met het mobiele netwerk van Nederlandse providers. Voor dieven is het dan écht zinloos om een telefoon te stelen. Goed idee, toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in