ING en overheid financieren elektrische bussen voor emissievrij stadsvervoer in 2030

ING investeert in EBUSCO, fabrikant van innovatieve, volledig elektrische stadsbussen. Om EBUSCO te helpen de productiecapaciteit snel uit te breiden, heeft ING een belang in het bedrijf genomen en een financiering verstrekt. De overheid draagt bij in de vorm van innovatiekrediet van het Ministerie van Economische Zaken en de inzet van het Innovatie Attaché Netwerk. Teneinde de ambitie om de CO2-uitstoot van het openbaar vervoer op tijd naar nul te brengen waar te maken, bieden de EBUSCO-bussen de modernst beschikbare technologie. De bussen van EBUSCO voldoen als enige aan de eisen van OV-bedrijven voor capaciteit en actieradius, waarbij dienstroosters niet aangepast hoeven te worden voor de overgang naar emissievrij openbaar vervoer.

“De overheid heeft een reeks heel concrete plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul”, zegt Dirk Jan van Swaay, directeur energietransitie ING Bank. “Steden worden met strenge milieunormen geconfronteerd. Vanaf  2030 moeten alle OV-bussen in Nederland emissievrij zijn. Er mogen dan geen bussen meer rondrijden met gas of dieselmotoren. Klimaatverandering en milieu-emissies stellen ons wereldwijd voor ongekende uitdagingen. ING wil duurzame ontwikkelingen stimuleren en de wereldwijde transitie naar een CO2-arme, klimaatbestendige economie helpen vormgeven.”
Om de snelle overgang naar een uitstootvrije stadsbusvloot mogelijk te maken, heeft EBUSCO een stadsbus voor negentig passagiers ontwikkeld. Het gewicht inclusief batterijen is vrijwel gelijk aan dat van voertuigen met verbrandingsmotoren. Dankzij innovatieve batterijtechnologie hebben voertuigen van EBUSCO een grotere actieradius dan concurrerende modellen. Laden gedurende de nacht is voldoende om de hele dienst te rijden; tussentijds laden is niet nodig. Hiermee voldoen de bussen van EBUSCO als enige elektrische bus aan de nu geldende eisen van de OV-bedrijven voor capaciteit en actieradius, namelijk het kunnen vervoeren van 90 personen met een actieradius van 300 km. Doordat deze ooit op dieselbussen geijkte norm gehaald wordt, hoeven OV-bedrijven hun dienstroosters en aantal stops niet aan te passen voor het invoeren van elektrisch rijden. De voertuigen zijn daarom direct inzetbaar op alle stadslijnen.
“We zien een enorm marktpotentieel voor de bussen van EBUSCO, waarmee een versnelling van verduurzaming kan worden bereikt,” zegt Rob Engelschman, directeur van ING Corporate Investments. “Het gaat alleen al in Nederland om een vervangingsmarkt van vijfduizend bussen. De Europese markt voor stadsvervoer is geraamd op minimaal honderdduizend bussen en er is veel belangstelling voor de innovatieve stadsbus van EBUSCO.”
Sinds EBUSCO eind 2012 de eerste prototypes op de weg zette, zijn er inmiddels al elektrische bussen verkocht aan openbaar vervoerbedrijven in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland maar ook aan grote partijen als Transdev uit Frankrijk, het grootste busbedrijf in Europa. EBUSCO levert ook laadstations en onderdelen, die het bedrijf zullen helpen groeien.
“De betrokkenheid van ING en de overheid is van grote betekenis voor EBUSCO”, zegt Peter Bijvelds, CEO van EBUSCO. “Beide hebben zich verbonden aan een jong en innovatief bedrijf dat substantieel bijdraagt aan de reductie van klimaat- en milieu-emissies alsmede een reductie van geluid en trillingen.” Volgens Walter Luijten, COO van EBUSCO,  betekent de Europese goedkeuring dat onze bussen in alle Europese lidstaten kunnen worden verkocht en geschikt zijn om op alle lijnen en onder alle omstandigheden te worden ingezet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in