Maak van je mobiele telefoon eenvoudig een hologramprojector!

De tijd dat hologramprojecties alleen in Star Trek en James Bond voorkwamen, ligt achter ons. Met behulp van je smartphone / tablet / flatscreen en plexiglas kun je zelf een hologramprojector maken. Het enige dat je nodig hebt is een plaat plexiglas, plexiglaslijm, plakband, schuurpapier, een snijmat, een liniaal en een scherp hobbymes of zaagje. Een kwartiertje knutselen, en je kunt je eigen hologramprojector maken!
In principe is de hologramprojector een eenvoudig ding: het is een afgeknotte piramide die je ondersteboven op een beeldscherm zet. Om een bewegend hologram te maken heb je een geschikt videobestand nodig, deze kun je op YouTube vinden. Daarnaast moet de piramide precies de juiste verhouding en hebben, anders vertekent het beeld. Maar als je je aan de onderstaande instructies houdt, is succes verzekerd! Laten we beginnen met de hologramprojector!

Het juiste basismateriaal: gegoten plexiglas

Het beste basismateriaal is dun plexiglas, dit is door zijn dikte wel breekbaar, maar als je de instructies goed opvolgt kun je dit materiaal zonder problemen zagen en bewerken. We beginnen met het maken van de mal waarmee je de vier zijden van de piramide aftekent op het plexiglas. Elke zijde is 6 centimeter breed aan de bovenkant, 3,5 centimeter hoog en 1 centimeter breed aan de onderkant.

Teken de mal af en snijd de zijden met behulp van een liniaal af. Je kunt de mal natuurlijk ook groter maken, als je maar zorgt dat de maten in dezelfde verhouding blijven. Zo kun je de projector ook op maat maken voor een tablet of een flatscreen.
We raden je aan om een speciale snijmat te gebruiken voor het snijden van het plexiglas. Veeg de snijmat goed schoon zodat er geen krassen in je plexiglas komen, laat de beschermfolie op het plexiglas zitten! We beginnen met het aftekenen van een strook op het plexiglas. Deze strook heeft de hoogte van de zijden (3,5 centimeter of meer).

Nu gaan we beginnen met het zagen van plexiglas. Gebruik hiervoor een fijnvertand metaalzaagje. Je kunt het zaagblad lichtjes insmeren met huishoudzeep om het zagen wat makkelijker te maken. Zaag nu de strook af, houd de zaaglijn zo dicht mogelijk bij je werkblad, om trillingen en breuk te voorkomen.

Nadat de strook afgezaagd is gaan we de zijden met behulp van de mal vier keer aftekenen op de strook. Leg het plexiglas op de snijmat en plaats de mal op het plexiglas. Teken de mal nu vier keer af op het plexiglas, als in onderstaande afbeelding.

Het bouwen van de hologramprojector

Met behulp van een liniaal en een scherp hobbymes maak je een aantal kerven over elke zaaglijn die je net hebt afgetekend. Dit helpt bij het zagen en voorkomt het breken van het plexiglas. Een liniaal heeft een hoge en een lage zijde, gebruik de hoge zijde om het mes te geleiden. Let op: doe het rustig aan en maak meerdere sneden. Dan ben je verzekerd van een rechte zijde zonder breuken. En let natuurlijk goed op je vingers! Vervolgens zaag je de vier zijden met het metaalzaagje uit.

Niet plakken, maar lijmen

Met behulp van een stukje schuurpapier gaan we de zijden afwerken. Gebruik schuurpapier met korrel 400 en schuur alle braampjes van de zijden.
Vervolgens kunnen we de plexiglas projector gaan lijmen, het is belangrijk dat het plexiglas goed schoon en vetvrij is. Neem een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek, en doe hier een klein beetje schoonmaakalcohol of spiritus op.
Neem vier kleine stukjes plakband en plak de vier zijden aan elkaar. Plak het plakband aan de binnenzijde van de piramide en zorg dat de zijden over de gehele lengte afgeplakt zijn.
Nu plaats je de piramide met de brede kant op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld de snijmat. Als je hier je projector op zet, dan weet je zeker dat de vorm precies haaks is Nu gaan we de projector lijmen, het is belangrijk dat je vinyl handschoenen draagt, want de lijm is niet huidvriendelijk. Draai het dopje van de Acrifix lijm en laat het voorzichtig tussen de naden op de hoeken van de piramide vloeien. Acrifix is erg dun, dus wees voorzichtig met doseren! Na 20 minuten is het plexiglas verlijmd en is de hologramprojector klaar

Vervolgens kun je zelf een hologram maken, dit doe je door een geschikte afbeelding of video te downloaden. Voorbeelden vind je te over op YouTube. Plaats de projector op het scherm, sommige filmpjes hebben een uitlijnraster zodat je de projector heel precies kunt plaatsen. Je kunt op de bovenzijde nog een wit stuk karton plaatsen, dit helpt om de projectie goed scherp te krijgen.

Benodigdheden

• Plexiglas 2 millimeter. (Afmeting hangt af van de gewenste grootte van de projector)
• Snijmat
• Plakband
• Acrifix lijm
• Vinyl handschoenen
• Schuurpapier
• Liniaal (bij voorkeur van metaal)
• Fijnvertand metaalzaagje
• Huishoudzeep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in