Met een decreet dat Trump vrijdag getekend heeft bant Amerika reizigers uit Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Irak en Jemen voor 90 dagen lang. Het vluchtelingenprogramma wordt daarnaast voor 120 dagen geschorst, en voor onbepaalde tijd worden alle Syriërs tegengehouden. Het beleid werd met veel kritiek ontvangen van mensen over de hele wereld. Premier Mark Rutte wijst het verbod af en betreurt het. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken uitte zijn zorgen over de beslissing van de president. D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jesse Klaver noemden zijn reactie onvoldoende. Ook andere politici wezen het inreisverbod af. De PVV bleef als enige partij over die het juist toejuicht.
Team,
In mijn gesprekken met ambtenaren hier in Washington deze week, heb ik duidelijk gemaakt dat Apple diep gelooft in het belang van immigratie — zowel naar ons bedrijf toe als naar de toekomst van onze natie. Apple zou niet bestaan zonder immigratie, laat staan gedijen en innoveren de manier waarop wij dat doen.
Ik heb van velen van jullie de zorgen gehoord over het decreet dat gisteren werd uitgegeven. Onze HR, Legal, en Security teams zijn in contact met hen, en Apple zal alles doen wat we kunnen om hen te steunen. We zullen middelen verstrekken op AppleWeb voor iedereen met vragen of zorgen over het immigratiebeleid. En we hebben een handreiking gedaan naar het Witte Huis om het negatieve effect voor onze collega’s en ons bedrijf uit te leggen.
Zoals ik vaak heb gezegd, diversiteit maakt ons team sterker. En als er iets is dat ik weet over de mensen bij Apple, dan is het wel de diepte van onze empathie en steun voor de ander. Het is nu zo belangrijk als het altijd is geweest, en het zal geen puntje verzwakken. Ik weet dat ik op jullie kan rekenen te garanderen dat iedereen bij Apple zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelt.
Apple is open. Open voor iedereen, het maakt niet uit waar ze vandaan komen, welke taal ze spreken, van wie ze houden of hoe ze aanbidden. Onze medewerkers vertegenwoordigen de beste talenten van de wereld, en ons team is afkomstig van elke hoek van de wereld.
Met de woorden van Dr. Martin Luther King, “We may have all come on different ships, but we are in the same boat now.”
Tim
Ook de CEO’s van andere bedrijven veroordelen de immigratieban: Mark Zuckerberg (Facebook), Satya Nadella (Microsoft), Sunar Pichai (Google), Elon Musk (Tesla) en Reed Hastings (Netflix). De reden dat ze zich zo uitspreken tegen Trump’s beleid is dat de medewerkers van genoemde bedrijven hier direct last van ondervinden. Zo beval Google bijna 200 stafleden die in het buitenland reizen terug te keren naar Amerika.
Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.