Apple viert 10-jarige jubileum iPhone

Het zal je mogelijk ontgaan zijn, maar vandaag precies om 09:41 (Amerikaanse tijd) bestaat de iPhone alweer 10 jaar. Op 9 januari 2007 introduceerde Steve Jobs de smartphone die voorgoed ons leven zou gaan veranderen. Het was niet zomaar een mobiele telefoon. Nee, het waren drie apparaten in één: een breedbeeld iPod met touchbediening, een revolutionaire mobiele telefoon en een baanbrekend internetcommunicatie-apparaat.

Dat de iPhone een enorm succes zou worden had men nooit zien aankomen. Want het was een nogal duur toestel, veel mogelijkheden had het niet en de verkrijgbaarheid was erg beperkt. Daar is met de jaren verandering in gekomen. 
Van het succes dat de iPhone doormaakte wilde de concurrentie wel wat mee snoepen, en dat deden ze door regelmatig functionaliteit te kopiëren. De ene keer was de implementatie prima, de andere keer faalden ze erin het zo goed werkend te krijgen als bij iPhone. Dat was dan ook de kracht van de smartphone, en Steve Jobs’ revolutionaire visie.

De iPhone is geëvolueerd tot een alleskunner, dankzij het feit dat Apple jaarlijks een nieuwe versie uitbrengt. In het lijstje hieronder zie je de belangrijkste vernieuwingen per toestel:

 • iPhone 3G: App Store en ondersteuning voor 3G mobiel internet
 • iPhone 3GS: videofilmen (480p) en Persoonlijke Hotspot
 • iPhone 4: Retina-display, HD-videofilmen
 • iPhone 4s: Siri en iCloud
 • iPhone 5: langer 4-inch scherm, Lighting-connector en 4G mobiel internet
 • iPhone 5s: Touch ID-vingerafdrukscanner
 • iPhone 6: grotere 4,7-inch en 5,5-inch schermen
 • iPhone 6s: 3D Touch, Live Photos en 4K videofilmen
 • iPhone 7: waterbestendigheid en dual-lens camerasysteem (iPhone 7 Plus)
Apple wordt regelmatig bekritiseerd, omdat ze maar langzaam vooruitgang laten zien. De concurrentie zou hen inhalen op bepaalde vlakken, zoals de camera. En dat is weliswaar niet geheel overdreven, maar iets dat Apple al vanaf het begin kenmerkt is hoeveel zorg er wordt gestoken in bepaalde functies. Om te zorgen dat iets werkt zoals het moet werken, neemt het bedrijf daar simpelweg de tijd voor. De iPhone 7 was op gebied van design geen grote vooruitgang ten opzichte van de iPhone 6 en 6s, maar dat zou nog weleens komen doordat Apple zoiets als verassing wilde bewaren voor dit jaar, vanwege het tienjarige bestaan van de iPhone.

In een persbericht somt Apple op wat de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zo innovatief maken:

 • ’s Werelds most populaire camera is nóg beter met een 12-megapixel lens, optische beeldstablisatie, een f/1.8 diafragma dat 50% meer licht binnen laat en tot slot een breed kleurengamma, allemaal resulterende in levendigere kleuren met meer detail, zelfs bij weinig licht, terwijl de iPhone 7 Plus ook nog een tweede lens heeft met Portrait-mode en tot 2X optische zoom.
 • De A10 Fusion-chip is de meest krachtige chip ooit in een smartphone, met rekenkracht dat 120 keer zo snel is en grafische rekenkracht dat maar liefst 240 keer zo snel is vergeleken met de eerste iPhone.
 • Stereospeakers leveren geweldig en meeslepend geluid dat twee keer zo luid is dan bij de iPhone 6s, met verhoogd dynamisch bereik van geluid en een hogere kwaliteit luidspreker.
 • Een compleet vernieuwde behuizing resulterende in de allereerste waterbestendige iPhone die bescherming biedt tegen morsen, spetters en stof als nooit tevoren.
 • Het helderste en meest kleurrijke Retina HD-display ooit in een iPhone, met een breed kleurengamma foor cinema-standard kleuren, hogere kleurverzadiging en het beste kleurbeheer in de smartphone-industrie. 

Huidig CEO Tim Cook sprak over het succes van de iPhone in het persbericht: “iPhone is een essentieel onderdeel van het leven van onze klanten, en vandaag de dag is het meer dan ooit de manier waarop we communiceren, ons vermaken, werken en leven”, aldus Cook. “iPhone heeft de standaard voor mobiele computers gezet in zijn eerste decennium and we zijn pas net begonnen. Het beste moet nog komen.”

Ook Phil Schiller, SVP van Worldwide Marketing prees de iPhone: “Het is geweldig, dat van de allereerste iPhone tot aan de nieuwste iPhone 7 Plus, het nog altijd de gold standard is door wat andere smartphones worden beoordeeld. Voor velen van ons, iPhone is het meest essentiële apparaat in ons leven geworden en we houden er van,” zo sprak Schiller. “iPhone is hoe we bellen en FaceTimen, hoe we Live Photos en 4K-video’s schieten en delen, hoe we luisteren naar streaming muziek, hoe we sociale media gebruiken, hoe we games spelen, hoe we routebeschrijvingen krijgen en nieuwe plaatsen vinden, hoe we betalen voor dingen, hoe we op het web surfen, e-mailen, onze contacten en agenda’s beheren, hoe we luisteren naar podcasts, tv, films en sport kijken, en hoe we onze fitness en gezondheid beheren. iPhone is dit alles en meer geworden. En ik geloof dat het pas net begonnen is.”

Mooie en lovende woorden uiteraard. Het blijft gissen naar wat de volgende iPhone voor vernieuwingen met zich mee zal brengen, maar vanzelfsprekend zullen we daar geduldig op moeten wachten tot september later dit jaar.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in