Kinderen en smartphones: 5 tips voor de ouders

Internet, social media en Whatsapp zijn belangrijk voor ons, maar ook voor onze kinderen. Je wilt je kind graag laten ontdekken, maar liever geen bloot, virussen of grof taalgebruik. Bovendien wil jij aan het eind van de maand niet voor een verassend hoge telefoonrekening komen te staan. Hierbij vijf tips voor ouders van jonge kinderen, die internetten met een smartphone of tablet.

1. Leer het spelenderwijs

Zet jouw kind zijn eerste stappen in de digitale wereld? Voor kinderen van twee tot zes jaar is er Mybee om spelenderwijs handig te worden op internet. Niet door te zeggen wat ze niet mogen zien, maar juist door te laten zien wat leuk is. Met een urenlange selectie aan spelletjes, filmpjes en de leukste websites. Met input van de experts bij uitstek: ouders en kinderen.

2. Beperk je dataverbruik

Een databundel (4G) loopt snel leeg als je kids filmpjes kijken en spelletjes spelen. Een uurtje op Netflix of Youtube verbruikt al snel 1 GB aan data. Zorg er daarom voor dat je geen mobiele data gebruikt voor video-apps, maar deze alleen kunt gebruiken via WiFi.
iPhone-gebruikers kunnen dit door via ‘Instellingen’ naar ‘Mobiel data’ te gaan. Selecteer de apps waar je liever alleen via WiFi gebruik van wilt maken.
Android-gebruikers gaan via ‘Instellingen’ naar ‘Gegevensgebruik’. Hier kun je zowel een waarschuwing en limiet instellen voor je dataverbruik.

3. Veilig internetten

Hoe voorkom je dat kinderen de verkeerde sites bezoeken op hun telefoon, tablet of laptop? Met ‘online ouderlijk toezicht’ kun je instellen wat je kind wel en niet te zien krijgt op internet. Schadelijke websites worden automatisch geweerd en zoekresultaten gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.
Bij grote providers als KPN en XS4ALL krijg je de beveiligingssoftware (resp. KPN Veilig en F-secure) met ouderlijk toezicht gratis bij je internet. Soms kun je de software ook los bij je internetpakket kopen (zoals bij Telfort). Wil je het niet via je provider aanschaffen? Dan is het mogelijk om een beveiligingssoftwarepakket los te kopen, maar dit is vaak wat prijziger. Bijvoorbeeld: Norton Family Premier of Bitdefender Family Pack.

4. Nog even zonder databundel

Er zijn een hoop ouders die hun kind nog niet direct een databundel cadeau willen doen. Logisch, want kinderen kunnen thuis via de WiFi al online. Mocht je buitenshuis je internet willen delen met je kinderen dan kun je zelf een Hotspot aanmaken (en uitzetten wanneer jij wilt). Dat werkt als volgt:
Android: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiele hotspot en tethering’ > zet je ‘Mobiele hotspot’ aan en maak een passend wachtwoord zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.
iPhone/iPad: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’ > schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in en maak een wachtwoord aan. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.

5. Verdubbel de databundel van je gezin

Met het hele gezin bij één provider kan tegenwoordig heel voordelig uitpakken. Bij Telfort (CombiVoordeel) en KPN (KPN Compleet) krijg je dan namelijk als cadeautje: dubbele data. Dat kan wel eens voordelig uitpakken…
(De KPN Alles-in-1 voor elkaar weken zijn nu aan de gang, ze regelen dan alles voor je: overstap en monteur. Kan ook voordelig zijn als je dit overweegt)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in