Donald Trump: president in het tech-tijdperk

Het zal je misschien niet zijn opgevallen in de eerste twee weken van Donald Trump’s presidentschap, maar het is de eerste president die de technologie van deze tijd zoveel mogelijk benut. Met Obama zagen we voor het eerst een account op Twitter, Facebook en andere social media. Maar met president Trump gaat men een stuk verder: Facebook Live, Skype zetels en natuurlijk… nóg meer Twitter.

Trump wordt weleens de twitterende president genoemd, omdat hij zoveel tweets de wereld in stuurt. Niet altijd van positieve aard weliswaar, maar hij houdt op deze manier wel direct contact met zijn achterban. Maar het is niet alleen dat: hij gebruikt ook als eerste president Facebook Live wanneer hij een al dan niet belangrijke aankondiging doet. Zo kondigde hij deze week zijn nominatie voor rechter van het Hooggerechtshof via het sociale medium aan. Uiteraard mogen ook de reguliere media aanwezig zijn bij dit soort momenten, maar door het extra persoonlijke tintje houdt Trump ook nog eens de media van ‘m weg die keer op keer proberen zijn statements uit hun verband te halen. Trump spreekt ook wel van nep nieuws.
Al voordat hij geïnaugureerd werd als 45e president van de Verenigde Staten gaf hij aan te blijven twitteren. Zijn achterban zag dat als een goede ontwikkeling, vanwege media als CNN, MSNBC en ABC News die hem gedurende de verkiezingscampagne alleen maar onderuit hebben proberen te halen. Meermaals haalde hij hier dan ook uit naar uit. Het meest memorabele moment van dit moment is toch wel de eerste persconferentie van toen hij nog ‘president-elect’ was: een journalist van CNN wilde een vraag stellen, maar Trump gaf de beurt aan een ander. Er ontstond hierop een nogal verhitte discussie. Of ja, discussie? Dit is een transcriptie van The New York Times (vertaald):

VRAAG: Meneer de president-elect, aangezien je onze nieuwsorganisatie aanvalt…

TRUMP: Niet jij.

VRAAG: Kunt u ons een kans geven?

TRUMP: Jouw organisatie is verschrikkelijk.

VRAAG: Je valt onze nieuwsorganisatie aan, kunt u ons een kans geven uw een vraag te stellen, meneer. Meneer, kunt u…

TRUMP: Stil.

VRAAG: Meneer de president-elect, kunt u zeggen…

TRUMP: Hij stelt een vraag, wees niet zo onbeleefd. Wees niet zo onbeleefd.

VRAAG: Kunt u ons een vraag geven aangezien u ons aanvalt? Kunt u ons een vraag geven?

TRUMP: Wees niet zo onbeleefd. Nee, ik ga je geen vraag geven. Ik ga je geen vraag geven.

VRAAG: Kunt u aangeven…

TRUMP: Jij bent nep nieuws. Ga verder.

Dit heeft veel kritiek opgeroepen, niet alleen onder de verschillende nieuwzenders, maar ook de mensen die tegen Trump zijn. Op zich begrijpelijk. Maar er zit een hele geschiedenis achter, zoals ik eerder al stelde. En datgene dat de relatie tussen Trump en de media heeft doen verslechteren is ook waarom de president zelf vertelde te blijven twitteren, liet hij in een interview met de UK Sunday Times weten*:

“Het werkt,”, vertelde hij de Times, “en het tweeten, ik dacht dat ik het minder zou doen, maar ik ben zo oneerlijk behandeld door de media — zo oneerlijk — dat ik Twitter gebruik — en het is niet 140, het is nu 280 — ik kan ‘bing bing bing’ doen … en zij zetten het op zodra ik het tweet. Deze ochtend op televisie, Fox — ‘Donald Trump, we hebben brekend nieuws.”

*Excuses voor de wat vage vertaling, sommige zaken zijn lastig om naar correct Nederlands om te zetten.
Maar goed… Donald Trump benut Twitter dus zoveel hij kan. Obama had een eigen presidentiële account, nu overgenomen door Trump. Maar die werd hoofdzakelijk voor officiële aankondigingen gebruikt.

Sterker nog, meestal werden de tweets op naam van de Communications Director verstuurd. Ook bij Trump’s @POTUS account is dat het geval. Zodra de president persoonlijk iets vanaf dat account stuurt zal dat te zien zijn aan ‘-DJT’ (Donald John Trump) achteraan de tweet. Maar meestal als hij dat wil doen, gebruikt hij daarvoor z’n persoonlijke account: @realDonaldTrump. Vrijwel dagelijks verschijnt er wel een tweet. 

Er zijn nog een paar dingen bij gekomen, die ongetwijfeld ook door toekomstige presidenten gebruikt zullen gaan worden: Facebook Live en ‘Skype zetels’. Eerst Facebook Live. De functie werd in 2016 uitgebracht als mogelijkheid om live video uit te zenden. Het wordt inmiddels al door verschillende nieuwsmedia gebruikt om snel ter plekke met de smartphone een uitzending te kunnen doen.

Maar ook de president maakt er graag gebruik van. Eerder gaf ik al aan dat hij deze week op deze manier zijn nominatie voor rechter van het Hooggerechtshof aankondigde. Hij hield vorige week vrijdag ook zijn eerste wekelijkse toespraak via Facebook Live. President Trump communiceert zo direct met zijn volgers én gaat meteen mee met zijn tijd.

Ze gingen echter nog een stapje verder, met de introductie van ‘Skype zetels’. Sean Spicer, de perschef van het Witte Huis, deed dit tijdens zijn eerste echte persconferentie. De bedoeling hiervan is dat vier journalisten die op een afstand van 80 kilometer of meer zitten toch vragen kunnen stellen. Het is dus een manier om nóg meer media toegang te geven tot persconferenties bij het Witte Huis. Maar het laat ook zien dat Trump’s administratie open staat voor het toepassen van nog méér technologie.

Naast de inzet van Facebook Live en Skype ‘Seats’ maakt het Witte Huis gebruik van YouTube voor het live uitzenden van belangrijke momenten, persconferenties en meer. Dit is overigens niet nieuw, ook onder Obama gebeurde dit. Maar het is fijn dat ze dit blijven doorzetten, zeker omdat je op die manier niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld CNN.

Toch is Trump zelf niet zo heel erg meegaand met technologie. Zo gebruikt hij een oude Android-smartphone die niet beveiligd is. Voor een president is dat zeer ongebruikelijk: Obama werd gedwongen een Blackberry te nemen. Om veiligheidsredenen mocht hij niet eens een iPhone hebben. Al had hij wel een iPad, MacBook Pro, een extra beveiligde Dell-laptop en nog wat meer zaken. Maar voor daadwerkelijk telefoneren moest men verzekerd zijn dat dit zo veilig mogelijk gebeurt zonder enige kans afgeluisterd te worden. Toch kreeg hij later wel uiteindelijk een iPhone, zodra deze volledig uitgekleed was. Tijdens een interview met Jimmy Fallon vertelde hij dat je geen foto’s kunt maken, geen sms’jes kunt sturen, niet kunt telefoneren en geen muziek af kunt spelen. Hij grapte hierop dat het zo’n speelgoedtelefoon is die je peuter misschien wel heeft.

Je zou denken dat het Trump niet anders is. Nou… hij heeft wel degelijk een nieuwe telefoon gekregen die net als die van Obama destijds uitgekleed werd, maar hij heeft ook nog steeds zijn onbeveiligde Android-toestel. En trouwens, zijn Twitter-account is volgens een hacker niet eens voorzien van een sterk wachtwoord.

Dus hoewel de kersverse president technologie wel tot zijn volledige kunnen wil toepassen in het dagelijkse leven, lijkt hij er zelf niet zo heel veel van te weten. Tijd voor een cursusje privacy en beveiliging misschien? Ik bied mezelf graag aan als gastdocent!

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in