Het mobieltje als minnaar: 40% van de Nederlanders vindt dat partner meer aandacht heeft voor telefoon

Mobiele apparaten worden steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Ook onze relaties worden daardoor beïnvloed, zowel in positieve als negatieve zin: we zijn steeds beter bereikbaar voor onze partner, maar worden ook steeds vaker gestoord door anderen als we tijd doorbrengen met onze partner. Onderzoek van Intel Security laat zien hoe het gebruik van de mobiele telefoon onze relaties beïnvloedt en andersom hoe relaties ons mobiele gebruik beïnvloeden.

De mobiele telefoon als concurrent in de strijd om aandacht

De gemiddelde Nederlander in een relatie brengt per dag net zoveel van zijn vrije tijd thuis online door als hij aan zijn partner besteedt. Sterker nog: vier op de tien Nederlanders heeft weleens het gevoel dat de ander meer aandacht heeft voor een mobiel toestel dan voor hen. Kort gezegd: de mobiele telefoon lijkt wel een extra ‘minnaar’ binnen onze relaties. Dat geldt niet alleen voor de tortelduiven die al jaren bij elkaar zijn. Ook tijdens de eerste date gaat het al vaak mis: 12% van de Nederlandse singles heeft tijdens een eerste afspraak weleens het gevoel gehad dat de telefoon van de ander de meeste aandacht kreeg.
Het gebruik van mobiele apparaten heeft voor één op de drie Nederlanders al meer dan eens tot conflicten geleid. Onze afhankelijkheid van mobiele telefoons en tablets is vooral bij het slapengaan een probleem: 53% van de ondervraagden geeft aan dat ze het internet wel zouden willen ‘pauzeren’ bij het slapengaan en één op de vier Nederlanders heeft met zijn partner de afspraak dat mobiele telefoons niet in bed worden gebruikt. Ook bij speciale gelegenheden spreekt 17% van de stellen af geen mobiele apparaten te zullen gebruiken.

Eerlijk zullen we alles delen

Relaties hebben ook op een andere manier invloed op ons gebruik van mobiele apparaten: hoe vertrouwder we met de ander zijn, hoe minder we aan onze mobiele veiligheid denken, lijkt het wel.  Maar liefst één op de drie Nederlanders deelt wachtwoorden voor persoonlijke e-mailaccounts, streaming diensten zoals Netflix en profielen op social media met zijn partner. Daarnaast worden de laptops en mobiele telefoons van het werk ook weleens door de partners gebruikt: 25% van de respondenten geeft aan daar geen problemen mee te hebben, terwijl 6% zijn partner daardoor weleens per ongeluk toegang gaf tot vertrouwelijke informatie.
Tips om uw relatie te redden en uw veiligheid te waarborgen:
  • Allereerst: een fijn thuis is een veilig thuis. Zorg dan ook dat de plek waar u al die vrije tijd met uw geliefde doorbrengt, al dan niet met de telefoon in de hand, goed beveiligd is. Let daarbij op alle apparaten die op het thuisnetwerk aangesloten zijn, niet alleen de meest voor de hand liggende zoals telefoon en laptop.
  • Behandel uw wachtwoorden met liefde. Zorg voor veilige, sterke wachtwoorden: gebruik zowel hoofd- als kleine letters, cijfers en leestekens.
  • Geef niet teveel bloot. Verwijder overbodige persoonlijke informatie van apparaten. Hoe minder persoonlijke gegevens op een toestel te vinden zijn, hoe veiliger het apparaat is.
  • En natuurlijk: laat apparaten ook eens links liggen. Spelletjes en social media zijn er morgen ook nog: ga af en toe offline en breng tijd door met uw geliefde, vrienden en familie.

Meer informatie over de resultaten van het onderzoek is hier te vinden:

Onderzoeksmethode

In december 2016 heeft OnePoll in opdracht van Intel Security een enquête afgenomen onder 13.000 volwassenen. De respondenten zijn personen die dagelijks een op internet aangesloten apparaat gebruiken en 800 van de respondenten waren afkomstig uit Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in