Apple brengt iOS 10.3 uit

Apple heeft vanavond iOS 10.3 uitgebracht. Het is de eerste grote update sinds half december vorig jaar, toen bracht het bedrijf nog iOS 10.2 uit met onder meer nieuwe emoji’s, een TV-app (alleen in de VS) en verbeteringen voor foto’s, de Berichten-app, de Muziek-app, de Nieuws-app en meer. Naast iOS 10.3 heeft Apple macOS Sierra 10.12.4, tvOS 10.2 en watchOS 3.2 beschikbaar gesteld.

Nog minder dan een week geleden kondigde Apple een ‘product(RED)’ iPhone 7 en iPhone 7 Plus aan, samen met een goedkopere opvolger van de iPad Air 2. Daarnaast werd een nieuwe app aangekondigd: Clips. Deze komt in april uit, en vereist iOS 10.3 Dit wekte al de vraag op of de update dan nog wel op tijd uit komt. En inderdaad, zoals we al konden verwachten is deze vandaag dan toch uitgebracht.

Voor je je enthousiast gaat maken: nee, iOS 10.3 komt helaas niet met een ‘Dark Mode’. Sterker nog, eigenlijk zitten er überhaupt geen baanbrekende vernieuwingen in de update. Toch is het in mijn ogen wel een nódige update. Want het verhelpt een hoop bugs en andere problemen, tegelijkertijd voegt het een aantal verbeteringen toe hier en daar. En dan is er iets dat flink wordt onderschat door de mensen, of simpelweg meestal geen aandacht krijgt: beveiligingsproblemen. Ook die worden verholpen. En geloof me, alleen al daarom is het een goed idee om naar iOS 10.3 te gaan. Maar ook als je gewoon geplaagd wordt door allerlei nare bugs, crashes en wat ook niet. Of misschien ben je wel fan van dit aangepaste Instellingen-scherm waarbij de koppeling naar je iCloud-pagina nu bovenaan staat? Kortom, voor iedereen wat wils dus. Updaten doe je door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan. Je hebt minimaal het volgende nodig: een iPhone 5 of nieuwer, een iPad mini 2 of nieuwer, een iPad 4 of nieuwer of een iPod touch (6e generatie). En niet te vergeten: een goede internetverbinding en voldoende opslagruimte!
Voor macOS Sierra 10.12.4 is de grootste vernieuwing Night Shift, dat we al kennen van de iPhone en iPad sinds iOS 9.3. De functie die ervoor zorgt dat je scherm wanneer gewenst niet meer fel wilt is komt voor het eerst naar de Mac.

Ook zijn er verbeteringen voor Siri en dicteren, worden er problemen met weergave van PDF’s in Voorvertoning opgelost en nog meer. Updaten doe je door naar het tabblad ‘Updates’ in de Mac App Store te gaan op één van de volgende Mac’s:

  • iMac (eind 2009 of nieuwer)
  • MacBook (eind 2009 of nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
  • Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
  • Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)

Dan tvOS 10.2. Er zijn drie belangrijke vernieuwingen voor de Apple TV met deze update. De eerste is ondersteuning voor huurfilms op ál je apparaten. Dat houdt in dat wanneer je een film huurt op je iPad, je deze later nog verder kunt afkijken op je Apple TV. Dit was voorheen niet het geval. De tweede verbetering is ‘accelerated scrolling’ waarbij je sneller dan ooit kunt scrollen door lange lijsten. Dit doe je door langs de rechterkant van de afstandsbediening te scrollen. Het laatste dat nieuw is, betreft de mogelijkheid om de Remote-app op je iPad te gebruiken. Deze app was hiervoor alleen compatibel op de iPhone. Wil je tvOS 10.2 installeren, dan ga je op een Apple TV (4e generatie) naar Instellingen > Systeem > Software-updates > Werk software bij.
Tot slot watchOS 3.2. De belangrijkste nieuwe feature is Theaterstand (Theater Mode). Aanvankelijk werd gedacht dat dit Dark Mode zou zijn op de iPhone, maar dat bleek niet het geval. Theaterstand is niet meer dan een functie waarmee je in één keer al die irritante meldingen op je Apple Watch het zwijgen oplegt. Of eigenlijk, het scherm wordt dan niet meer opgelicht. Ook als je je pols draait, want dat blijkt een veelgehoorde klacht: dat het scherm aan gaat terwijl je dat eigenlijk niet wilde. Met Theaterstand wordt dit euvel verholpen. Inschakelen van de functie doe je overigens via bedieningspaneel (met een veeg van onder naar boven). En updaten? Dat kan door naar de Watch-app op je iPhone te gaan, vervolgens ga je naar Algemeen > Software-update. De update is compatibel met alle Apple Watch-modellen: Apple Watch (origineel), Apple Watch Series 1 en Apple Watch Series 2.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in