Apple kondigt nieuwe 9,7-inch iPad aan

Gisterochtend sloot de Apple Online Store haar deuren voor gepland onderhoud. Het was niet zeker wat er precies zou gaan gebeuren, maar het gerucht ging dat er nieuwe producten bij gingen komen. En dat blijkt inderdaad te zijn gebeurd, want er is een nieuwe 9,7-inch iPad. Deze vervangt de iPad Air 2 die inmiddels alweer een paar jaartjes oud is. De 12,9-inch, 9,7-inch iPad Pro en 7,9-inch iPad mini zijn niet geüpdated.

Apple lijkt met de ‘nieuwe’ iPad volledig van de toevoeging Air af te zijn gestapt. Nu is het dus: iPad mini (7,9 inch), iPad (9,7 inch) en iPad Pro (9,7 en 12,9 inch). 
Ook het doel achter de strategie is duidelijk: Apple wil meer klanten overhalen een iPad te nemen. Door een goedkoper model aan te bieden die niet de enorme rekenkracht heeft van de iPad Pro spreekt het bedrijf een nieuwe groep mensen aan.
Veel nieuw is er overigens niet: het is eigenlijk gewoon een iPad Air 2 met snellere A9-processor. Die is 1,6x sneller dan de A8-chip, en op grafisch gebied presteert de chip 1,8x sneller. De iPad Air 2 beschikte over een A8X-chip, en zowel de 9,7-inch als de 12,9-inch iPad Pro hebben een A9X-chip. Over het werkgeheugen is zoals altijd geen woord gerept, maar de verwachting is dat er gewoon 2 GB RAM aanwezig is: voldoende voor alle multitasking-functionaliteit als Split View en Picture-in-Picture.

Opmerkelijk is dat de iPad dikker en zwaarder is dan zijn voorganger. Waar de iPad Air 2 nog maar 6,1 mm dun was, is dat bij de nieuwe 7,5 mm. Nog opvallender: dit is dikker dan de 12,9-inch iPad Pro. De iPad weegt 469 gram tegenover 437 gram.

Als je nog verder kijkt valt op dat een aantal eigenschappen missen die de iPad Air 2 nog wél had: laminatie en antireflectiecoating op het scherm. Daarnaast is True Tone, dat met de 9,7-inch iPad Pro geïntroduceerd werd niet beschikbaar. Daarnaast heeft het scherm geen bredere kleurenweergave, ook wel bekend als P3. Tot slot is er geen ondersteuning voor Apple Pencil en heeft de iPad geen Smart Connector om een Smart Keyboard op aan te sluiten. Wat de iPad wél heeft is een 8 megapixelcamera met diafragma van ƒ/2.4, een 1,2 megapixel FaceTime HD-camera en natuurlijk de Touch ID-vingerafdrukscanner.

Je vraagt je wellicht af: waarom zoveel inleveren voor een iPad die al zo duur is? Nou, daar zit het ‘m nou net: dankzij de reductie in functionaliteit heeft Apple de prijs kunnen verlagen. Je betaalt nu nog ‘maar’ €409 voor het model met 32 GB opslag en €509 voor eentje met 128 GB opslag. Ter vergelijking, voorheen betaalde je €499 voor het basismodel. Dus je krijgt nu, ondanks het missen van een aantal zaken, meer voor minder.

De nieuwe iPad is vanaf 24 maart in de kleuren zilver, goud en spacegrijs te krijgen met, zoals eerder genoemd 32 of 128 GB opslagruimte via de Apple Online Store.

Ook noemenswaardig nieuws is dat de iPad mini 4 (inmiddels anderhalf jaar oud) in prijs is verlaagd naar €489 én alleen nog als 128 GB-variant beschikbaar is. Wat krijg je daarvoor? Een A8-chip, 2 GB RAM, 8 MP-camera, een prachtig Retina-display mét laminatie en antireflectiecoating en meer. Ik heb nog een review over geschreven over de iPad mini 4.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in