iOS 10.3 introduceert Apple Filesystem (APFS)

Een zeer belangrijke functie die ik in het artikel over iOS 10.3 niet heb genoemd is de introductie van APFS, Apple Filesystem. De reden dat ik er in eerste instantie niets over heb gezegd, is dat menig gebruikers er niet in geïnteresseerd zijn. Toch is het wel degelijk yuge, want het vervangt het complete bestandssysteem. Wát verandert er eigenlijk precies?

Apple heeft altijd gebruik gemaakt van Hierarchical File System (HFS) voor iOS-apparaten. Dit was oorspronkelijk ontworpen voor de Mac met floppy’s en hard disks, en niet voor mobiele apparaten die solid state opslag gebruiken. Zelfs de opvolger ervan, HFS+ heeft niet voldoende verbetering gebracht. APFS daarentegen doet dat wel: het is ontworpen om zich aan nieuwe typen apparaten aan te passen die gebruik maken van Flash of SSD-opslag. Het is ook gebouwd met encryptie als belangrijkste feature, en het ondersteunt zelfs snapshots wat het herstellen van bestanden op een Mac of zelfs een iOS-apparaat een stuk makkelijker zal maken in de toekomst.
APFS is ontworpen om met lage latentie te werken, dit zou lees- en schrijfsnelheden moeten verbeteren op zowel iOS- als Mac-apparaten. Apple liet dit zien tijdens WWDC vorig jaar op een Mac. Te zien was hoe APFS tijd bespaarde op een simpele bestandskopie vergeleken met HFS+. Dit zul je in principe niet gaan merken overigens, als je de update naar iOS 10.3 uitvoert. Wat je wel kunt zien is dat je meer opslagruimte terugkijkt. Althans, volgens sommige gebruikers, inclusief ikzelf, hebben gemerkt dat er net wat meer ruimte vrij is gemaakt. Dit heeft vooral te maken met hoe APFS beschikbare data berekent. 
Op een lichte verbetering in opslagruimte na is het onwaarschijnlijk dat je daadwerkelijk zult merken dat je op een compleet nieuw bestandssysteem zit. Voor nu althans. Echter, door nu al met APFS te komen, heeft Apple het fundament voor de toekomst gelegd. Zeker als ze dadelijk alleen nog maar 64-bit apps gaan toestaan, want naar verluidt zal Apple met iOS 11 geen 32-bit apparaten of apps meer ondersteunen. 
Wanneer je iOS 10.3 installeert kan het zijn dat het wat langzamer dan normaal lijkt te gaan. Dit is volkomen normaal, immers wordt dus een heel bestandssysteem omgezet van HFS naar APFS. Veel langer zal het gelukkig niet duren: voor je het weet kun je genieten van iOS 10.3. Moet je je zorgen maken dat bestanden beschadigd raken? Vooralsnog niet. Wel is het uiterst verstandig om een backup te maken van je iPhone of iPad, voordat je gaat updaten. Maar dat advies geef ik eigenlijk altijd aan mensen die naar welke versie dan ook willen updaten.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in