Apple voegt Nederlandse OV-informatie toe aan Kaarten-app

Apple heeft anderhalf jaar na de aankondiging in iOS 9 eindelijk Nederlandse OV-informatie toegevoegd aan de Kaarten-app. De functie, die al langer beschikbaar was in onder meer de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk laat je opzoeken hoe je van A naar B reist met de bus, tram, metro en trein. Aanvankelijk was de verwachting dat we deze informatie pas met iOS 11 zouden gaan krijgen nadat te zien was dat bepaalde stations al gedeeltelijke ondersteuning boden. Het lijkt erop dat Apple besloten heeft niet langer te wachten en OV-informatie al eerder uit te rollen.

OV-informatie werd tijdens WWDC 2015 als nieuwe feature voor de Kaarten-app in iOS 9 gepresenteerd. Hiermee wilde Apple gaan concurreren met Google Maps, die dezelfde mogelijkheid biedt. Eén van de belangrijke verschillen is echter dat je in Apple Maps ook kunt zien hoe je je bijvoorbeeld een weg baant van de ingang tot aan het perron bij een metrostation. Voor mensen die niet vaak gebruik maken van het OV een handige toevoeging.
Maar ook de integratie is natuurlijk welkom: OV-informatie wordt ondersteund op iPhone/iPad, de Mac en zelfs je Apple Watch. Hieronder bijvoorbeeld Rotterdam Centraal in de Kaarten-app op de Mac.
Met OV-informatie in Kaarten kun je een reis plannen, zien welke lijnen/trajecten hoe laat vertrekken bij een bepaalde halte of station, en je kunt gedetailleerde informatie over de stations zelf zien zoals ook in de screenshot hiervoor. Ook handig: eventuele storingen op een route of traject worden aangegeven. 
Er is in iOS 10 zelfs een widget beschikbaar die laat zien of een favoriete lijn/traject last heeft van een storing, omleiding of verandering in dienstregeling. Door op een lijn te tikken krijg je de optie deze toe te voegen aan je favorieten. Vervolgens verschijnt deze in het widget.
Ook Siri biedt ondersteuning voor OV-informatie. Door bijvoorbeeld te zeggen: “geef me OV-informatie naar Rotterdam Centraal” stuurt de assistent je naar de Kaarten-app mét de dienstregeling. Voor wie met regelmaat gebruik maakt van Siri en van plan is OV-informatie te gebruiken is dit zeer welkom. Al helemaal als je over een Apple Watch beschikt.
OV-informatie is per direct te gebruiken in heel Nederland. In België laat de functie nog even op zich wachten; wel zie je daar al NS-informatie. Hieronder nog een aantal screenshots:

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in