Duurzaam je woning verwarmen

Duurzaamheid is voor jong en oud een belangrijk thema. We willen immers allemaal dat ons nageslacht ook nog een aarde heeft om op te wonen. Je kunt op talloze manieren letten op duurzaamheid. Bijvoorbeeld door de wijze waarop je jouw woning verwarmt. Er zijn, naast een slimme thermostaat meerdere dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat je huis duurzaam verwarmd wordt.

Ga bewust met de verwarming om

Dat is al een grote belangrijke stap als het gaat om duurzaamheid. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de thermostaat laag staat als je gaat slapen. Een graag of 15/16 is meer dan genoeg. Omdat het even duurt voordat de temperatuur daadwerkelijk zakt, kun je de kachel een uur vóór je naar bed gaat al lager zetten. Hetzelfde geldt als je weg bent en er niemand thuis zit. Een warm huis is dan uiteraard overbodig. Ook in dat geval kun je het beste kiezen voor 15/16 graden. Natuurlijk wil je als je uit bed komt, of wanneer je thuis komt van je werk, wél in een warm huis terecht komen. Met een slimme thermostaat is dit allemaal op afstand te regelen. Er zijn zelfs speciale programma’s in te stellen waarbij dit automatisch gaat en die uit zichzelf op een zo duurzaam mogelijke wijze je huis verwarmen.

Isolatie en warmtepomp

Er zijn daarnaast nog talloze manieren om op een duurzame wijze je huis te verwarmen of warm te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld een goede isolatie. Dat kan al ontzettend veel schelen op jaarbasis. Zorg dat er in de muren goed en voldoende isolatiemateriaal aanwezig is. Ook dubbel glas in de ramen is een must om je huis goed te isoleren. Om je huis van net dat beetje extra warmte te voorzien zonder de kachel hoger te zetten, maak je gebruik van een warmtepomp. Deze werkt als een soort omgekeerde koelkast. De warmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de buitenlucht of uit grondwater. Deze warmte wordt vervolgens je huis ingepompt en helpt de thermostaat om je huis op te warmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in