Duurzaam je huis verlichten

227
Duurzaam leven verdient zich terug. Niet alleen op materieel gebied maar ook ten aanzien van het behoud van onze wereld voor onze nakomelingen. Op het gebied van de verlichting in onze huizen zijn we echter nog lang niet zo ver als je zou denken. We zijn zo gewend aan onze oude vertrouwde gloeilamp die je dankzij een maas in de wet nog steeds overal kan kopen en de halogeenlamp, dat we maar moeilijk de stap kunnen nemen om tien tot vijfentwintig euro neer te tellen voor de veel duurzamere ledlamp. Eigenlijk gaan we er pas op over als we een armatuur vervangen of ergens een langere baan licht willen hebben. De ledstrip is dan weer wel de meest voor de hand liggende oplossing.

Hoe duurzaam is ledverlichting eigenlijk?

Bij de duurzaamheid van ledverlichting snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste bespaar je op stroomkosten. Een ledlamp gebruikt gemiddeld per uur 5 Watt aan elektriciteit, tegenover 60 Watt van een gloeilamp. Per uur komt dat neer op een verschil van 55 Watt. Op zich lijkt dat niet zo veel. Totdat je het op jaarbasis eens gaat doorberekenen. Dan kom je al gauw uit op zo’n vijf euro per lamp wat ledverlichting je aan stroomkosten op een jaar bespaart. Tel maar eens hoeveel lampen je hebt in huis. Een stuk of vijftien kom je gemiddeld toch al gauw aan. Dus, wanneer je even verder denkt en de moeite neemt om een klein rekensommetje te maken, kom je er al snel achter dat je met de aanschaf van ledstrips en -lampen wel degelijk op zeer korte termijn een besparing kan realiseren.
Alleen al als wij consumenten (dan rekenen we bedrijven en openbare gebouwen nog niet eens mee) massaal zouden overstappen op ledverlichting, levert dat ook nog eens een enorme verlichting op in de belasting op het milieu. Een ledlamp gaat gemiddeld 50 keer langer mee dan een gloeilamp. Dat betekent dat er ten eerste veel minder stuks van geproduceerd hoeven te worden en ten tweede er bij lange na niet zoveel afval ontstaat. Halogeen- en tl-lampen vallen daarnaast ook nog eens onder de categorie chemisch afval. Ledlampen geven in al hun aspecten dus overduidelijk een veel mindere belasting op het milieu.

Ledlampen zouden minder sfeervol licht geven

Al jarenlang heerst er een hardnekkige stelling dat ledverlichting ongezellig licht zouden geven. In zoverre is dat correct dat de eerste ledlampen inderdaad ook beduidend minder sfeervol licht gaven dan de huidige generatie ledverlichting. Inmiddels is ook de techniek in led zover gevorderd dat je niet eens het verschil ziet met traditionele lampen. In sommige gevallen kan je zelfs ledverlichting als het meest sfeervolle licht bestempelen. Want, eens ontwikkeld als productverlichter en vervanger voor de lichtslang, neemt ook de ledstrip steeds meer een vaste plaats in onze huisverlichting in. Denk maar eens aan aanrechtverlichting, in en op (vitrine)kasten en verwerkt in vloeren. En laten we eerlijk wezen, weggewerkte lichtbanen staan toch uiterst sfeervol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here