Europese Unie neemt afscheid van roamingkosten

De Europese Unie heeft besloten dat de roamingkosten per 15 juni worden afgeschaft. Onder de noemer ‘Roam It Like Home’, kunnen Europeanen – zolang ze binnen de EU blijven – gebruik maken van het internet van hun eigen abonnement. Maar er zitten wel wat addertjes onder het gras en buiten de EU gelden de regels niet.

Elk jaar betalen burgers miljarden (!) aan roamingkosten in het buitenland. De tarieven werden de laatste jaren al verlaagd, maar de Europese Commissie wilde eigenlijk helemaal van roamingkosten af. Het heeft een aantal jaar geduurd, maar 15 juni worden de roamingkosten dan toch echt afgeschaft. Dit houdt in dat providers elkaar geen torenhoge rekening meer mogen sturen voor het gebruik van elkaars netwerk.

Wat is roaming?

In Nederland heb je waarschijnlijk 3- of 4G, maar in het buitenland behoort dat niet tot je bundel. Bij roaming wordt een dienst voortgezet terwijl je niet in het netwerk bent van je eigen land. Je maakt dus gebruik van het netwerk van een andere provider en die provider vraagt daar weer geld voor aan jouw provider. En je eigen provider gaat dat natuurlijk niet voor jou betalen.

Haken en ogen

Vanaf 15 juni worden de roamingkosten afgeschaft, maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo kun je niet naar bijvoorbeeld België gaan om daar een goedkoop abonnement af te sluiten. Onder de noemer van ‘fair-use-policy’ moet je een stabiele band hebben met een land waar je voor langere tijd wilt roamen. Dit is bijvoorbeeld als je grenswerker of expat bent. Wanneer je je telefoon meer gebruikt in het buitenland dan in je eigen land, kan er maximaal 4 cent per gebelde minuut in rekening worden gebracht en iets meer dan een cent per MB.
Heb je een onbeperkt abonnement? Dan is die in het buitenland wellicht niet onbeperkt. Wie minder dan € 3,85 per GB betaalt kan een lager datalimiet worden opgelegd. Er is een handige rekensom om uit te rekenen hoeveel data je in het buitenland hebt. Dit geldt wel alleen in 2017, in 2018 worden de tarieven weer lager en krijg je meer data voor hetzelfde geld.

Buiten Europa

Buiten Europa betaal je gewoon per MB, tenzij je een databundel afsluit. De meeste providers bieden er wel een aan. Maak je geen gebruik van een bundel en wil je weten wat je per MB betaalt? UnitedConsumers maakte een handig overzicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in