Nooit meer over je mobiele datalimiet heen

Smartphones bieden veel gemak, maar dat komt wel met een prijskaartje. Gebruik jij je mobiel vaak? Dan is de kans groot dat je al snel over de internetbundel van je telefoon gaat. Onderweg Facebooken, muziek luisteren, foto’s uploaden, YouTube filmpjes bekijken en zelfs een spelletje zoals RollerCoaster Tycoon: het kost allemaal megabytes aan data, die ten laste gaan van je maandelijkse databundel.

Bij overschrijding van die bundel kan dat aardig in de papieren lopen. En met de 4G verbindingen gaat alles nog sneller. Maar een verstandige telefoongebruiker heeft tegenwoordig genoeg mogelijkheden om het dataverbruik zonder al te veel moeite in te dammen, terwijl dit niet ten koste gaat van het smartphone plezier.
In dit artikel laten we zien hoe een Android-telefoon en een iPhone zo in te stellen zijn, dat onnodig dataverbruik wordt voorkomen. Ook bespreken we enkele apps die het dataverbruik verminderen.

iPhone

We beginnen met de iPhone. Deze telefoon verstookt bij argeloze gebruikers data alsof het brandhout is. Maar er valt genoeg aan te doen om dit gebruik te beperken. Om te beginnen in de instellingen van de telefoon zelf.
Ga naar ‘Instellingen-mobiel netwerk’. Hier kun je, als je dat wil, de hele dataverbinding uitzetten, maar dat hoeft helemaal niet. Het is namelijk mogelijk om per app in te stellen of die gebruik mag maken van het mobiele netwerk of niet. Dat is veel handiger.
Als je wat naar beneden scrolt, zie je alle apps die data verbruiken. Je ziet ook meteen het aantal kilo- of megabytes erachter dat reeds is verbruikt. Is er een app bij die te veel data verbruikt of die eigenlijk helemaal niets op internet te zoeken heeft? Dan is de dataverbinding voor die app met een veeg over het schakelaartje snel uit te zetten.
In het rijtje apps dat data verbruikt, is goed te zien wat de grote boosdoeners zijn. Soms is het gewoon een foute instelling. Een e-mailaccount bijvoorbeeld die continu controleert of er berichten zijn en die dat ook meteen binnenhaalt met attachments en al. Dat kan eenvoudig wat ‘zuiniger’ worden ingesteld. Facebook verbruikt op zich niet zoveel data, behalve als je veel foto’s uploadt of naar plaatjes en filmpjes van anderen kijkt.
Providers bieden zelf ook apps aan om het dataverbruik goed in de gaten te houden. De informatie in deze app wordt enkele keren per dag ververst en biedt een betrouwbaarder overzicht van het door de provider geregistreerde dataverbruik dan de telefoon zelf.

Android

Ook in Android-telefoons is het dataverbruik via de instellingen van de telefoon goed in de gaten te houden. Bovendien kan er een limiet worden ingesteld. Dreig je die te overschrijden, dan krijg je een waarschuwing, en bij daadwerkelijke overschrijding schakelt de telefoon zelf de dataverbinding uit.
• Ga naar Instellingen
• Kies de optie Gegevensgebruik
• Selecteer nu de optie Limiet Mobiele Gegevens Instellen
• Stel nu zowel de Waarschuwing en Limiet in door de lijnen te verschuiven naar het gewenste niveau
• Stel eventueel ook de begindatum in bij Cyclus Gegevensgebruik wanneer er gestart moet worden met de databerekeing
Dat heeft dan wel grote gevolgen voor de werking van bijna alle belangrijke apps op de smartphone. Instagram, E-mail, WhatsApp en SnapChat worden niet meer ververst. Wil je ergens een parkeerkaartje betalen met de smartphone via een app als Yellowbrick? Dan kan dat ook niet meer. Het is dus ook op een Android-telefoon zaak om uit de buurt van de datalimiet te blijven.
Op een Android-telefoon ga je naar ‘Instellingen’ en dan ‘Datagebruik’. Net als op de iPhone komt hier het totale verbruik in beeld, gevolgd door de apps die de data hebben verstookt. Die staan zo gerangschikt dat de meest verbruikende apps bovenaan staan. Gebruikt een bepaalde app extreem veel data? Dan kun je erop tikken, en een vinkje zetten bij ‘Achtergrondgegevens beperken’. Dan ververst de app alleen nog informatie als hij daadwerkelijk op het scherm staat, en niet meer onzichtbaar op de achtergrond. Dat laatste gebeurt dan alleen nog als de telefoonverbinding maakt met een wifi-verbinding.

Conclusie

Afsluitend kunnen we zeggen dat er risico’s kleven aan het gebruik van een smartphone met een beperkt data-abonnement, maar diezelfde telefoons bieden hiervoor ook goede oplossingen. Niemand hoeft buiten de bundel te gaan, als er maar een beetje op wordt gelet. Met een Sim Only abonnement van Simyo kun je je dataverbruik heel makkelijk in de gaten houden door gebruik te maken van Mijn Simyo. Ook zijn er nog andere apps zoals Onavo en My Data Manager. Via de instellingen van het toestel of de app van de eigen telecomprovider kan het dataverbruik ook van tijd tot tijd in de gaten gehouden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in