Apple introduceert iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Apple heeft gisteren tijdens een keynote-presentatie in het Steve Jobs Theater op Apple Park haar nieuwste smartphones uit de doeken gedaan. Drie maar liefst: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de langverwachte iPhone X. In dit artikel leggen we de focus op de iPhone 8 en 8 Plus; wat is er precies veranderd ten opzichte van de iPhone 7 en 7 Plus? Is het het waard om ze aan te schaffen? Hoe duur zijn ze? En wanneer kan ik ze kopen?

De iPhone 8 en 8 Plus zijn geen compleet nieuwe toestellen. Toch hebben ze wel degelijk een belangrijke verandering doorgevoerd die ook de iPhone X heeft gekregen: de achterkant is nu van glas. Niet alleen ziet het er chiquer uit, het heeft ook een functionele eigenschap. Daarover later wat meer. Apple heeft een nieuwe constructie toegepast voor de binnenkant en aan de buitenkant wordt nu sterkere 7000-serie aluminium gebruikt. Dit type aluminium wordt al sinds de iPhone 6s gebruikt, maar moet nu dus sterker zijn, aldus Apple.

De iPhone 8 en 8 Plus zijn beschikbaar in drie kleuren: spacegrijs, zilver en goud. Op zich niet nieuw, maar er zijn wel degelijk wat verschillen. Met name bij het goud, dat nu eerder op champagnegoud lijkt. En net als de iPhone 7 en 7 Plus zijn de nieuwe iPhones bestand tegen waterspatten en stof.

Dan de functionele eigenschap van die glazen achterkant: draadloos opladen. Voor de nieuwe toestellen maakt Apple gebruik van het Qi-protocol, wat ervoor zorgt dat je in principe de keuze hebt uit verschillende ‘oplaad-matten’. Apple toonde een eigen versie hiervan, AirPower genaamd. Deze zal echter niet eerder dan 2018 te koop zijn.

Net als de iPhone 7 en 7 Plus zijn er stereospeakers voor betere geluidskwaliteit. Met de iPhone 8 en 8 Plus zijn deze 25% luider geworden.

Dan het scherm: hier is maar weinig aan veranderd. Het enige nieuwe is dat het True Tone ondersteunt, een functie die zijn intrede maakte met de 9,7-inch iPad Pro. Apple omschrijft de functie als volgt: True Tone-technologie stemt de witbalans automatisch af op het omgevingslicht. Als je een iPad Pro hebt (met uitzondering van de 12,9-inch variant uit 2015), dan zul je vast wel bekend zijn met de functie.

Voor de rest is het scherm gewoon een 4,7- of 5,5-inch Retina HD-display met resolutie van respectievelijk 1334×750 (326 ppi) en 1920×1080 (401 ppi). Daarnaast is er ondersteuning voor brede kleurenweergave (DCI-P3), 3D Touch en meer.

De processor is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een smartphone. Dat belang wordt nog weleens onderschat, zeker bij iPhones, omdat men gewend is dat deze gewoon lekker snel werken. Maar waar we dat aan kunnen danken, dat weet menig persoon niet uit te leggen. De iPhone 8 en 8 Plus worden aangedreven door de Apple A11 Bionic-chip. Deze is volgens Apple tot 25% sneller in CPU-taken en biedt een 30% snellere GPU. Laatstgenoemde is overigens nu net als de CPU door Apple ontwikkeld, voorheen was dat nog niet het geval. De CPU bestaat uit 4,3 miljard transistors en zes kernen, waarvan twee voor optimale prestaties en vier voor efficiëntie (deze efficiënte cores zijn tot 70% sneller dan die van zijn voorganger). Wat de A11 Bionic beter doet dan haar voorganger – de A10 Fusion, is dat hij wel degelijk alle cores kan benutten. De processor is extra geoptimaliseerd voor ARKit, Apple’s eigen augmented reality oplossing voor ontwikkelaars. Ook voor Metal 2 en CoreML zien we extra optimalisaties terug als we Apple mogen geloven.

Over het werkgeheugen heeft Apple niets verklapt, maar de afgelopen tijd konden we lezen dat de de toestellen op dezelfde wijze geconfigureerd zijn als de iPhone 7 en 7 Plus: respectievelijk met 2 GB en 3 GB RAM.

De camera’s hebben ook een upgrade gekregen. Met de iPhone 7 Plus stapte Apple vorig jaar de markt in met een dubbele camera: een standaard groothoeklens en een telelens voor optische zoom. Over het algemeen is er weinig veranderd: het zijn nog steeds 12-megapixel sensors, en aan het diafragma is evenmin wat anders. Toch is er wel wat nieuw. Portretmodus, dat alleen op de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus werkt, heeft er een functie bij gekregen: portretbelichting. Dit zorgt voor realtime fotostudio-effecten. Voor professional zal dit een zeer welkome toevoeging zijn. Ook nieuw is overigens de mogelijkheid om met 240fps slo-mo video op te nemen in 1080p; dit was hiervoor nog met een resolutie van 720p. Tot slot heeft de flitser ‘slow sync’ voor een lange sluitertijd met korte, pulserende flits. Oh ja, en niet te vergeten: je kunt nu 4K-video opnemen bij een snelheid van 60 beelden per seconde.

De camera voorop zag helaas geen verbeteringen. Bij de iPhone X wel, maar daar lees je natuurlijk meer over in het desbetreffende artikel.

Een laatste feature, die je ook krijgt zonder de nieuwste iPhones is natuurlijk iOS 11. Apple bracht hier gisteren de Golden Master van uit, welke ook beschouwd mag worden als de publieke release voor ontwikkelaars. Voor het grote publiek komt iOS 11 volgende week dinsdag uit, dus op 19 september.

De iPhone 8 en 8 Plus zullen vanaf aankomende vrijdag te bestellen zijn voor respectievelijk vanaf €809 en €919. Het goede nieuws is dat het ‘goedkoopste’ model met 64 GB aan opslagruimte komt. Dit was nog 32 GB bij de iPhone 7 en 7 Plus. Er is ook een 256 GB variant van beide modellen beschikbaar voor respectievelijk €979 en €1089.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, hardloper en taalfanaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in