Apple introduceert iPhone X

Naast de iPhone 8 en iPhone 8 Plus kondigde Apple gisteren een nieuw paradepaardje aan: de iPhone X (spreek uit als tien in het Engels, ofwel ten). Het toestel heeft enkele functies die we ook terugvinden in de iPhone 8 en 8 Plus, maar is tegelijkertijd een compleet nieuw toestel. Sterker nog, het is veruit de grootste upgrade sinds de eerste iPhone.

Het begint natuurlijk met dat randloze design waar je wellicht de afgelopen tijd veel over hebt gelezen. De iPhone X is aan de voorkant bijna alleen maar scherm. Bovenin vindt je nog wel een inkeping voor de speaker, camera en wat sensoren. Maar voor de rest is het dus allemaal glas eigenlijk. Zowel voor als achter. Ook de randen zijn nieuw, zodanig dat het wat lijkt op een roestvrijstalen Apple Watch. Het design oogt meer premium dan welke iPhone ook. Dat mag overigens ook wel, met het prijskaartje dat het heeft. Onderaan in het artikel natuurlijk meer daarover. Die glazen achterkant die ik net noemde heeft net als bij de iPhone 8 een functionele toepassing: zodat je draadloos kunt opladen. De AirPower, welke ik kort noemde in het artikel over de iPhone 8 en 8 Plus zal natuurlijk ook werken met de iPhone X.

De iPhone X zal in slechts twee kleuren komen: spacegrijs en zilver. Dat lijkt enorm karig, als je bedenkt dat de iPhone 7 in ‘Jet Black’, (mat)zwart, zilver, goud, roségoud en later zelfs in het rood aka Product(RED) te koop was. Sommigen stellen echter dat dit een soort van knipoog naar de iPhone 4 en 4s is, die ook alleen in die kleuren gekocht konden worden én beide een glazen achterkant hadden. De achterkant doet ook enigszins aan die iPhones denken.

Het scherm. Zonder twijfel heeft deze de grootste vernieuwing ooit gezien. Het scherm, dat het Super Retina Display genoemd wordt, is op alle vlakken nieuw. Eerst even de grootte. Er zijn, in tegenstelling tot wat mensen gehoopt hadden, geen verschillende modellen van de iPhone X. In plaats daarvan is er maar eentje, met een scherm dat groter is dan de al super grote Plus-modellen: 5,8-inch diagonaal meet het scherm. Normaal betekent dit dat het toestel zelf ook groter wordt. Niets is minder waar, want de iPhone X ligt qua grootte dichter bij de iPhone 7 met haar 4,7-inch display, dan bij de iPhone 7 Plus die een 5,5-inch scherm heeft. Dus een groter scherm in een kleiner pakketje. De resolutie van de iPhone X bedraagt 2436×1125 pixels bij 458 pixels per inch. Het is nog geen Quad HD-display (2560×1440 pixels), maar het is wel meer dan wat de Plus-modellen hadden met hun 1080p-resolutie. 
Maar er is meer aan de hand met dit scherm. Apple gebruikt al sinds de iPhone 4 LCD-techniek, maar stapt voor het eerst over naar OLED. Wat is dat? OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het scherm biedt natuurgetrouwe kleuren, diepe zwarttinten, hoge helderheid en een contrastverhouding van 1.000.000:1 (was 1300:1 bij iPhone 7 en 1400:1 bij iPhone 7 Plus). Met andere woorden, een behoorlijke stap vooruit. Ook nieuw is de toepassing van Dolby Vision en een techniek genaamd HDR10. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat foto’s en video’s – mits deze de techniek ondersteunen – er beter uitzien dan ooit. Je kunt het al testen met HDR-foto’s gemaakt met iedere iPhone vanaf de iPhone 4. Tot slot beschikt de iPhone X net als de iPhone 8 en 8 Plus over True Tone-technologie, waarbij de witbalans wordt aangepast aan het omgevingslicht. Een relatief subtiele, maar leuke toevoeging.

Het glas van het scherm is overigens 50% sterker dankzij een nieuwe verstevigingslaag. Er worden zeven lagen inkt gebruikt voor de juiste tinten en dekking, en door de reflecterende optische laag worden de kleuren nog meer verdiept. En dankzij de vetafstotende coating veeg je vlekken en vinger­afdrukken moeiteloos weg. Aldus Apple. Nog een laatste vernieuwing is dat je naast ’tillen om te ontwaken’ (raise to wake) nu op het scherm kunt tikken om het te activeren.

Doordat het scherm over het hele design getrokken is, vinden we de thuisknop niet meer op terug op het toestel. De knop, welke ook dienst deed als de Touch ID-vingerafdrukscanner is vervangen door  een software-feature. Touch ID maakt plaats voor Face ID, waarover zometeen wat meer. Aan de onderkant van het scherm vind je voortaan een wit streepje. Door deze omhoog te vegen ga je naar het thuisscherm. Als je hem omhoog veegt en een seconde wacht, kom je in de appswitcher terecht. Ook het Dock is wat anders en lijkt op die van de iPad met iOS 11, en ook een beetje op het Dock van de Mac door de afgeronde hoeken. De statusbalk is helemaal omgegooid en biedt enige interactie: bedieningspaneel open je bijvoorbeeld door van de rechterzijde van de statusbalk naar beneden te vegen. Op het toegangsscherm vind je overigens nog twee nieuwe icoontjes onderaan: eentje om de zaklamp in te schakelen, en eentje om naar je camera te gaan.

Dan nog even over die inkeping. Die ziet er immers nogal uit als afleiding tijdens het gebruik van de iPhone. Maar wat is het eigenlijk? In deze inkeping vind je de volgende zaken: een infraroodcamera, een infraroodbelichter, een nabijheidssensor, een omgevingslichtsensor, de speaker, microfoon, 7-megapixel camera, en een rasterprojector. Drie van deze onderdelen zijn nieuw, en horen allemaal bij Face ID.

Face ID dan, de opvolger van Touch ID. Met Face ID zal niet je vingerafdruk, maar je gezicht het wachtwoord van je telefoon zijn. Apple maakt hiervoor gebruik van een nieuw camerasysteem dat ze TrueDepth noemen. De IR-camera, IR-belichter en rasterprojector werken in realtime met elkaar samen om je gezicht aan de hand van gedetailleerde reliëfmetingen te herkennen. Net als met Touch ID wordt alle benodigde data veilig opgeslagen in de Secure Enclave. Face ID is in staat om jouw gezicht te ‘leren’ kennen. Zelfs als je bijvoorbeeld bij het instellen ervan een bril droeg, maar deze op een later moment even niet draagt zal je nog herkend worden. Hetzelfde geldt wat betreft het dragen van hoofddeksels, sieraden enzovoort. Zelfs als je gezicht zélf veranderd als gevolg van ouder worden bijvoorbeeld blijft Face ID je herkennen.

Wat nog meer zo slim is aan Face ID, is dat het je telefoon alleen zal ontgrendelen als je er met open ogen naar kijkt. Ook blijft het scherm verlicht zolang je er naar kijkt (normaliter zou deze na zoveel seconden uitgaan en moet je hem opnieuw activeren). Face ID biedt dus niet alleen op het gebied van veiligheid voordelen, het is ook nog eens heel slim.

Nog even meer over die TrueDepth-camera. Met de normale ‘selfiecamera’ krijg je voortaan portretmodus voor selfies. Ook het nieuwe portretbelichting is beschikbaar voor de TrueDepth-camera. Tot slot is er een unieke en leuke software-functie waarvoor die camera nodig is. Apple noemt het Animoji, en het stelt je in staat om je gezichtsuitdrukkingen om allerlei bewegende emoji te zetten. Het nut? Nou, als je veel gebruikmaakt van iMessage kan het zeker weten een leuke toevoeging zijn. Het laat natuurlijk ook de kracht zien van Augmented Reality op de iPhone.

Tot zover de camera voorop. De camera achterop heeft ook wat vernieuwingen gekregen. Grotendeels dezelfde als de iPhone 8 Plus, zoals 4K-video met 60 beelden per seconde (bps), 240 bps slo-mo video met een resolutie van 1080p, en een betere telelens-camera met optische beeldstabilisatie en groter diafragma van f/2.4 (voorheen f/2.8). Niet heel veel vernieuwingen in principe, maar de camera was natuurlijk al top notch. Daarnaast biedt iOS 11 nieuwe mogelijkheden als ARKit om de camera alsnog volledig te benutten.

Nog iets dat bij de iPhone X hetzelfde is als bij de iPhone 8 en 8 Plus: de processor. Een door Apple ontworpen A11 Bionic-chip met zes kernen (twee prestatiekernen en vier efficiëntiekernen) welke tot 25% sneller is dan de A10 Fusion, en voor het eerst een door Apple ontworpen GPU die tot 30% sneller is. Wat de chip ook heeft, in tegenstelling tot de iPhone 8 is een Neural Engine, speciaal voor kunstmatige intelligentie. Neural Engine, een chip met twee kernen kan maar liefst 600 miljard taken per seconde uitvoeren. De chip wordt onder meer gebruikt voor Face ID en Animoji.

Hoewel dit bij de iPhone 8 en 8 Plus niet het geval is, heeft Apple de accuduur van de iPhone X verlengd met tot twee uur, zo claimt het. Hoe het in werkelijkheid zal zijn moet men nog testen natuurlijk. Maar het zou eigenlijk vreemd zijn als het toestel minder lang meegaat als een iPhone 7/8.

Dan het slechte nieuwe voor degenen die geïnteresseerd zijn in de iPhone X: het toestel zal pas op 27 oktober te bestellen zijn en komt op 3 november in de schappen te liggen. Het nog slechtere nieuws is het prijskaartje. iPhones zijn nooit echt goedkoop geweest, maar met de iPhone X gaat Apple een stap verder. Het goedkoopste model, met 64 GB opslagruimte zal €1159 gaan kosten. Er is ook nog een 256 GB model die €1329 gaat kosten. Nu is het wel handig om er even bij te vermelden dat het toestel qua prijsrange redelijk dicht in de buurt komt van een iPhone 8 Plus, terwijl het toch een groter scherm heeft dat OLED gebruikt en daarnaast nog andere nieuwe hardware heeft zoals IR-sensoren.

Dus… ga jij de iPhone X halen? Of toch maar die iPhone 8 (Plus?

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, hardloper en taalfanaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in