De iPhone X zal in slechts twee kleuren komen: spacegrijs en zilver. Dat lijkt enorm karig, als je bedenkt dat de iPhone 7 in ‘Jet Black’, (mat)zwart, zilver, goud, roségoud en later zelfs in het rood aka Product(RED) te koop was. Sommigen stellen echter dat dit een soort van knipoog naar de iPhone 4 en 4s is, die ook alleen in die kleuren gekocht konden worden én beide een glazen achterkant hadden. De achterkant doet ook enigszins aan die iPhones denken.
Het glas van het scherm is overigens 50% sterker dankzij een nieuwe verstevigingslaag. Er worden zeven lagen inkt gebruikt voor de juiste tinten en dekking, en door de reflecterende optische laag worden de kleuren nog meer verdiept. En dankzij de vetafstotende coating veeg je vlekken en vingerafdrukken moeiteloos weg. Aldus Apple. Nog een laatste vernieuwing is dat je naast ’tillen om te ontwaken’ (raise to wake) nu op het scherm kunt tikken om het te activeren.
Doordat het scherm over het hele design getrokken is, vinden we de thuisknop niet meer op terug op het toestel. De knop, welke ook dienst deed als de Touch ID-vingerafdrukscanner is vervangen door een software-feature. Touch ID maakt plaats voor Face ID, waarover zometeen wat meer. Aan de onderkant van het scherm vind je voortaan een wit streepje. Door deze omhoog te vegen ga je naar het thuisscherm. Als je hem omhoog veegt en een seconde wacht, kom je in de appswitcher terecht. Ook het Dock is wat anders en lijkt op die van de iPad met iOS 11, en ook een beetje op het Dock van de Mac door de afgeronde hoeken. De statusbalk is helemaal omgegooid en biedt enige interactie: bedieningspaneel open je bijvoorbeeld door van de rechterzijde van de statusbalk naar beneden te vegen. Op het toegangsscherm vind je overigens nog twee nieuwe icoontjes onderaan: eentje om de zaklamp in te schakelen, en eentje om naar je camera te gaan.
Dan nog even over die inkeping. Die ziet er immers nogal uit als afleiding tijdens het gebruik van de iPhone. Maar wat is het eigenlijk? In deze inkeping vind je de volgende zaken: een infraroodcamera, een infraroodbelichter, een nabijheidssensor, een omgevingslichtsensor, de speaker, microfoon, 7-megapixel camera, en een rasterprojector. Drie van deze onderdelen zijn nieuw, en horen allemaal bij Face ID.
Face ID dan, de opvolger van Touch ID. Met Face ID zal niet je vingerafdruk, maar je gezicht het wachtwoord van je telefoon zijn. Apple maakt hiervoor gebruik van een nieuw camerasysteem dat ze TrueDepth noemen. De IR-camera, IR-belichter en rasterprojector werken in realtime met elkaar samen om je gezicht aan de hand van gedetailleerde reliëfmetingen te herkennen. Net als met Touch ID wordt alle benodigde data veilig opgeslagen in de Secure Enclave. Face ID is in staat om jouw gezicht te ‘leren’ kennen. Zelfs als je bijvoorbeeld bij het instellen ervan een bril droeg, maar deze op een later moment even niet draagt zal je nog herkend worden. Hetzelfde geldt wat betreft het dragen van hoofddeksels, sieraden enzovoort. Zelfs als je gezicht zélf veranderd als gevolg van ouder worden bijvoorbeeld blijft Face ID je herkennen.
Wat nog meer zo slim is aan Face ID, is dat het je telefoon alleen zal ontgrendelen als je er met open ogen naar kijkt. Ook blijft het scherm verlicht zolang je er naar kijkt (normaliter zou deze na zoveel seconden uitgaan en moet je hem opnieuw activeren). Face ID biedt dus niet alleen op het gebied van veiligheid voordelen, het is ook nog eens heel slim.
Nog even meer over die TrueDepth-camera. Met de normale ‘selfiecamera’ krijg je voortaan portretmodus voor selfies. Ook het nieuwe portretbelichting is beschikbaar voor de TrueDepth-camera. Tot slot is er een unieke en leuke software-functie waarvoor die camera nodig is. Apple noemt het Animoji, en het stelt je in staat om je gezichtsuitdrukkingen om allerlei bewegende emoji te zetten. Het nut? Nou, als je veel gebruikmaakt van iMessage kan het zeker weten een leuke toevoeging zijn. Het laat natuurlijk ook de kracht zien van Augmented Reality op de iPhone.
Tot zover de camera voorop. De camera achterop heeft ook wat vernieuwingen gekregen. Grotendeels dezelfde als de iPhone 8 Plus, zoals 4K-video met 60 beelden per seconde (bps), 240 bps slo-mo video met een resolutie van 1080p, en een betere telelens-camera met optische beeldstabilisatie en groter diafragma van f/2.4 (voorheen f/2.8). Niet heel veel vernieuwingen in principe, maar de camera was natuurlijk al top notch. Daarnaast biedt iOS 11 nieuwe mogelijkheden als ARKit om de camera alsnog volledig te benutten.
Nog iets dat bij de iPhone X hetzelfde is als bij de iPhone 8 en 8 Plus: de processor. Een door Apple ontworpen A11 Bionic-chip met zes kernen (twee prestatiekernen en vier efficiëntiekernen) welke tot 25% sneller is dan de A10 Fusion, en voor het eerst een door Apple ontworpen GPU die tot 30% sneller is. Wat de chip ook heeft, in tegenstelling tot de iPhone 8 is een Neural Engine, speciaal voor kunstmatige intelligentie. Neural Engine, een chip met twee kernen kan maar liefst 600 miljard taken per seconde uitvoeren. De chip wordt onder meer gebruikt voor Face ID en Animoji.
Hoewel dit bij de iPhone 8 en 8 Plus niet het geval is, heeft Apple de accuduur van de iPhone X verlengd met tot twee uur, zo claimt het. Hoe het in werkelijkheid zal zijn moet men nog testen natuurlijk. Maar het zou eigenlijk vreemd zijn als het toestel minder lang meegaat als een iPhone 7/8.
Dan het slechte nieuwe voor degenen die geïnteresseerd zijn in de iPhone X: het toestel zal pas op 27 oktober te bestellen zijn en komt op 3 november in de schappen te liggen. Het nog slechtere nieuws is het prijskaartje. iPhones zijn nooit echt goedkoop geweest, maar met de iPhone X gaat Apple een stap verder. Het goedkoopste model, met 64 GB opslagruimte zal €1159 gaan kosten. Er is ook nog een 256 GB model die €1329 gaat kosten. Nu is het wel handig om er even bij te vermelden dat het toestel qua prijsrange redelijk dicht in de buurt komt van een iPhone 8 Plus, terwijl het toch een groter scherm heeft dat OLED gebruikt en daarnaast nog andere nieuwe hardware heeft zoals IR-sensoren.
Dus… ga jij de iPhone X halen? Of toch maar die iPhone 8 (Plus?
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, hardloper en taalfanaat.