Het is weer die tijd van het jaar: Apple brengt een grote software-update uit voor haar mobiele besturingssysteem iOS. De nieuwe versie, iOS 11 werd tijdens WWDC 2017 afgelopen juni aangekondigd door Apple-CEO Tim Cook en software-baas Craig Federighi presenteerde vervolgens alle nieuwe features. Maar wat is er nu eigenlijk precies nieuw? En vooral: is het de moeite waard om te updaten? Je leest het in deze review!
Apple noemt het ‘Een grote stap voor iPhone, een megasprong voor iPad’. In mijn review over de
10,5-inch iPad Pro gaf ik al een preview over de iPad-specifieke vernieuwingen in iOS 11, maar daarmee eindigt het verhaal van deze enorme update natuurlijk niet. Apple heeft naast een hoop nieuwe functies verschillende design-elementen aangepast. Het is zeker weten één van de grootste iOS-updates ooit. Vooral voor de iPad, maar ook iPhone-gebruikers zullen meer dan tevreden zijn over iOS 11.
In deze review kijken we naar zoveel mogelijk nieuwe features, tegelijkertijd zullen natuurlijk de veranderingen in het design worden besproken.
Standaard-apps
In 2014 bracht Apple iOS 7 uit, welke met de grootste veranderingen op het gebied van design kwam. Het deed het skeuomorphisme in de ban en maakte plaats voor veel kleur, blur, animaties enzovoort. Sindsdien zijn er nog wat andere, relatief subtiele veranderingen op dit vlak bij gekomen. Zo kwam iOS 9 met een nieuw lettertype dat met watchOS op de Apple Watch geïntroduceerd werd: San Francisco. En met iOS 10 kwam een nieuw bedieningspaneel. En nog een hoop andere kleine aanpassingen.
Wat we ook in iOS 10 zagen was de introductie van een nieuwe design-strategie. Althans, zo leek het op dat moment. De Muziek-app en Nieuws-app kregen een make-over waarbij de titeltekst bovenin en allerlei andere kopteksten groter werden gemaakt. En niet alleen dat: notificaties, widgets en allerlei andere elementen kregen afgeronde hoeken. Men verwachtte al dat Apple op redelijk korte termijn de lijn zou doorzetten naar de rest van het besturingssysteem. En inderdaad deed het dat met iOS 11. Apps als Mail, Agenda, Berichten, Telefoon en de nieuwe Bestanden-app maken er nu gebruik van. Dat ziet er zo uit:
Niet iedereen is er een voorstander van, maar het voelt tegelijkertijd een stuk ‘nieuwer’ aan nu. En het zal ongetwijfeld prachtig zijn op de iPhone X met zijn OLED-scherm. Hoe het werkt? Apple heeft simpelweg gewoon wat aangepast met betrekking tot de titels in het algemeen. Third-party ontwikkelaars zullen die mogelijkheid ook krijgen, en het zou me dan ook niet verbazen als apps als WhatsApp dezelfde make-over krijgen.
Wat aan deze verandering ook mooi oogt, is hoe de zoekbalk beter in het design geïntegreerd zit; voorheen was het een soort van los balkje met een donkere achtergrond. In iOS 11 animeert het netjes mee met het scrollen.
Met iOS 11 heeft Apple drag & drop mogelijk gemaakt. Op de iPhone wel wat in mindere mate dan bij de iPad, maar je kunt nu bijvoorbeeld meerdere iconen tegelijkertijd selecteren en verplaatsen. Dit doe je door net als altijd een icoon vast te houden voor een paar seconden, en dan tik je vervolgens alle andere iconen aan die je wilt selecteren. Je kunt gewoon met je andere vinger scrollen door de pagina’s, loslaten en al je apps zijn verplaatst.
Apple heeft ook een hoop iconen gewijzigd. Sommige subtieler dan de andere. Hieronder zie je links iconen van iOS 10, rechts die van iOS 11. Dit zijn de iconen die de grootste verandering hebben ondergaan.
Er zijn ook wat iconen die meer subtielere aanpassingen zagen. Bij Safari is bijvoorbeeld het kompaswijzertje ietsjes naar rechts gegaan, zodat het nu wijst naar waar het nieuwe Apple Park zich bevindt (details!). Bij de Agenda-app en Klok-app is de tekst wat dikker geworden om het net iets beter leesbaar te maken. Bij Instellingen is de achtergrond donkerder geworden. Het envelopje van Mail heeft iets verder afgeronde hoeken gekregen en is wat groter geworden. Bij Weer is het zonnetje groter geworden terwijl het wolkje juist wat kleiner is geworden. En zo kan ik nog wel even blijven doorgaan. Kort samengevat: zeker driekwart van alle standaard-apps van iOS 11 hebben een nieuw uiterlijk of hebben zeer kleine aanpassingen gekregen.
Ook nieuw is de videospeler in iOS 11. De elementen hebben afgeronde hoeken gekregen, bij het veranderen van het volume heb je geen last meer van een enorm blok midden in je scherm, je kunt een video sluiten door naar beneden te vegen enzovoort.
Je zou denken “Het is de moeite, zeg, al die kleine aanpassingen.” Maar alleen al deze veranderingen met de app-iconen zorgt ervoor dat je iPhone weer als nieuw aanvoelt. Het komt niet in de buurt van de metamorfose dat iOS 7 introduceerde, maar het voegt zeker weten dat element van frisheid toe aan het geheel.
Functioneel gezien is ook heel wat nieuw. Hieronder zal ik van zoveel mogelijk apps de belangrijkste vernieuwingen noemen.
Camera
De Camera-app heeft geen visuele veranderingen ondergaan, behalve dat filters niet meer als een ‘overlay’ op het scherm komen te staan; in plaats daarvan verschijnt er onderin dan een balk waarin je horizontaal door de (overigens een paar nieuwe) filters kunt scrollen. Daarnaast activeer je filters niet alleen via het icoontje rechtsbovenin, maar ook door op het scherm naar boven te vegen. Vooral handig op de grotere iPhones.
Ook nieuw is de mogelijkheid om QR-codes te scannen. Het werkt kinderlijk eenvoudig: als je de camera richt op zo’n code, verschijnt er bovenin een melding waar je op kunt tikken om de link te openen. Je bent dus niet meer afhankelijk van apps van derden hiervoor.
De kleinste verandering is dat plusteken dat je in de screenshot hiernaast in het midden ziet. Deze geeft aan of je de camera precies recht houdt wanneer je een foto van bovenaf wilt maken. Normaliter komt het weleens voor dat de foto dan niet 100% recht is, nu kun je dat zien. Als het plusteken geel wordt weet je dat je precies recht bovenop het object zit. Een subtiele verandering die voor mensen die veel foto’s maken met hun iPhone verwelkomd zal worden. Een laatste mogelijkheid is dat je nu GIF’s kunt maken van Live Photos.
Foto’s
Ook de foto’s-app heeft wat handige nieuwigheden gekregen. Ondersteuning voor dat laatste bij de Camera-app bijvoorbeeld: GIF’s! Dat betekent dat je gewoon vanuit de Safari-webbrowser een GIF’je kunt bewaren en deze ook echt als GIF kunt bekijken.
Net als in de Camera-app zijn er nieuwe filters die je kunt toevoegen aan bestaande foto’s. Voor Live Photos zijn een aantal nieuwe effecten te vinden. En dan kun je voor Live Photos ook nog voortaan de key foto kiezen.
Eén van de grootste vernieuwingen in iOS 11 is dat wanneer je een screenshot maakt, deze als een klein blokje links onderin het scherm verschijnt. Tik je hierop, dan krijg je een aantal opties voor je neus, zoals de mogelijkheid om te
croppen, je kunt tekenen, je kunt een handtekening toevoegen, je kunt vormen toevoegen enzovoort. Je kunt ook meteen delen, zonder eerst naar de Foto’s-app te gaan. Dit werd aanvankelijk als een iPad-specifieke functie gepresenteerd, maar bleek ook zijn intrede te maken op de iPhone.
Ook op technisch vlak is er wat nieuw: foto’s worden voortaan opgeslagen in ‘HEIF’-formaat, video’s in ‘HEVC’-formaat. Beide helpen in het reduceren van de grootte van media. Wanneer je iets verstuurt gebeurt dat gewoon in normaal formaat, zoals JPEG, PNG, MOV etc.
Notities
In iOS 9 besloot Apple de Notities-app eindelijk de aandacht te geven dat het nodig had. Ook met iOS 10 kwamen we features erbij. En met iOS 11 gaat Apple een stap verder. Zo kun je nu tabellen toevoegen, er is een nieuw menu voor opmaak, je kunt notities vastpinnen, je kunt de papierstijl wijzigen (bijvoorbeeld naar papier met ruitjes of lijnen), en op de iPad heb je nu ‘inline’ tekenen waardoor je gewoon kunt beginnen met tekenen op een willekeurige notitie als je een Apple Pencil hebt. Maar de belangrijkste nieuwe feature is ongetwijfeld de ingebouwde optie om documenten te scannen. Voorheen was je hiervoor afhankelijk van third-party apps als Scanner Pro, nu kan dat gewoon met de Notities-app. Natuurlijk kun je op een gescande document meteen tekenen, een handtekening toevoegen enzovoort (net als bij het maken van een screenshot).
Als je een iPad Pro met Apple Pencil hebt, kun je sneller dan ooit een notitie openen. Door op het toegangsscherm een keer met je Pencil op het scherm te tikken open je een notitie. Natuurlijk kun je ook op andere apparaten sneller een notitie starten, omdat hiervoor nu een shortcut aanwezig is in bedieningspaneel. Nog niet zo snel als op een iPad Pro met Apple Pencil, maar sneller dan eerst en in mijn ogen ook een functie die echt wat toevoegt.
Bestanden
Een andere app die ik wil bespreken is Bestanden. Dit is enerzijds een nieuwe app, anderzijds is het eigenlijk een doorontwikkeling van een bestaande app: iCloud Drive. Het biedt geen toegang tot het diepe van iOS, maar het is wel degelijk meer dan iCloud Drive. Zo is er ondersteuning voor tags, kun je third-party clouddiensten gebruiken (Google Drive, Dropbox, DS File etc.). En er is ondersteuning voor
drag & drop zodat je makkelijk en snel bestanden kunt verplaatsen. Tevens zul je een tabblad ‘Recent’ vinden waar je, zoals de naam al zegt je meest recent geüploade bestanden vindt.
Bestanden is (nog) niet de ultieme vervanger voor Finder zoals we deze kennen van de Mac. Maar zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien doet Apple alles in stapjes. Twee jar geleden, met iOS 9 kregen we voor het eerst een iCloud Drive-app zodat je makkelijk alle bestanden daarvan kon beheren. Daarvoor was er überhaupt nog geen app hiervoor. Je kon wel via de webbrowser of op je Mac in de Finder terecht bij je bestanden in de cloud, maar voor de rest was je aangewezen op de losse apps. Weer wat daarvoor bestond iCloud Drive nog niet eens en had je alleen iCloud. Je kon hier wel bestanden op zetten, maar alleen via apps die hiervoor ondersteuning bieden.
Met andere woorden, Apple maakt stappen. Het zou mij dan ook niet verbazen als we met iOS 12 nog meer features krijgen. Toegang tot systeembestanden, dat ook weer niet. Maar mogelijk wel dat we bijvoorbeeld bestanden lokaal kunnen opslaan. In enkele betas van iOS 11 zagen we hier al wat van, maar Apple besloot de functionaliteit later om onverklaarbare redenen weer weg te halen.
Bestanden in iOS 11 is een stap in de goede richting wat mij betreft. Zeker dankzij drag & drop ondersteuning, en het feit dat de iPad-ervaring nog beter is dankzij de Finder-achtige interface.
App Store
Dit is verreweg de app die de grootste make-over heeft gekregen: de App Store. Al vanaf het begin heeft deze eigenlijk altijd een beetje dezelfde vormgeving gehad. Wel kreeg het met iOS 6 wat uiterlijke aanpassingen, en met iOS 7 natuurlijk een plat design. Met iOS 11 slaat Apple een nieuwe weg in. De app heeft nu wat meer weg van de Muziek-app en toont op de hoofdpagina, die ‘Vandaag’ heet, grote kaarten met onder meer de app van de dag, game van de dag, tips van experts en meer. Het tweede tabblad laat alle games zien, het derde tabblad applicaties. En dan heb je natuurlijk nog een tabblad voor al je updates, en eentje om te zoeken naar apps en games. Het oogt uiteindelijk een stuk persoonlijker dan voorheen.
Toegangsscherm
Apple heeft in iOS 11 een vrij onorthodoxe beslissing gemaakt: het heeft berichtencentrum in de ban gedaan en in plaats daarvan het toegangsscherm omgetoverd tot de nieuwe plek voor al je meldingen. Het werkt in principe nog hetzelfde: als je op je thuisscherm of elke willekeurige app zit, veeg je vanaf de bovenrand naar beneden. Alleen krijg je nu dus je thuisscherm te zien. Je hebt hiervandaan toegang tot je widgets en je camera. Je hoeft geen Touch ID meer te gebruiken om terug te gaan naar je thuisscherm of de app waar je in zat; net als met berichtencentrum veeg je gewoon omhoog om het scherm te sluiten. Apple noemt dit nieuwe scherm overigens
Cover Sheet (vrij vertaald naar NL: omslagblad).
Aan de werking van toegangsscherm… excuses, Cover Sheet zelf is overigens ook wat veranderd. Normaal krijg je al je meldingen in één keer te zien. Met iOS 11 zie je in principe je meest recente notificaties, maar tover je oudere meldingen tevoorschijn door omhoog te vegen. Je kunt net als in berichtencentrum voorheen alle meldingen in één keer verwijderen door te drukken op het kruisje rechts van ‘Eerder vandaag’.
Bedieningspaneel
Ook bedieningspaneel heeft weer een make-over gekregen, en is nu zelfs gedeeltelijk naar voorkeur aan te passen. Over dat laatste zullen we het nog hebben, maar eerst natuurlijk even dat uiterlijk. Dat is namelijk zodanig aangepast dat het vooral op apparaten met 3D Touch handig is. Wel kunnen apparaten zonder deze drukgevoelige techniek dezelfde functionaliteit gebruiken. Een ander probleem dat met het nieuwe design wordt opgelost is dat in tegenstelling tot bij iOS 10 alles op één plek staat; voorheen had je op de eerste pagina met schakelaars voor wi-fi, vliegtuigstand, niet storen enzovoort, een slider voor de helderheid van je scherm, en nog wat andere zaken. Op de tweede pagina had je je muziek-widget, en op de derde HomeKit. Dat laatste verscheen dan wel pas als je überhaupt gebruikmaakt van HomeKit-apparatuur. Het oogde wat rommelig en vooral: omslachtig.
In iOS 11 is alles weer terug op één plek. Ook nu lijkt het wat rommelig, en best beperkt eigenlijk. Echter, als je drukt op bepaalde iconen – zoals waar je je iconen voor vliegtuigstand, wi-fi en zelfs mobiel internet (!) vindt, wordt het groter en verschijnen er meer instellingen. De muziek-widget wordt groter, bij helderheid vindt je een optie voor Night Shift en True Tone (mits ondersteund), bij Apple TV krijg je een heuse afstandsbediening en meer. Je hebt nu meer toggles dan ooit, maar nogmaals: meer daarover later. Het nieuwe bedieningspaneel is uitgebreider dan ooit en omdat alles op één pagina staat kom je overal sneller bij. Het openen is onveranderd: door vanaf de onderkant van je scherm naar boven te vegen open je bedieningspaneel. Op de iPhone X is dit overigens wel wat veranderd, omdat daar onderaan een balkje zit die als thuisknop fungeert. In plaats daarvan open je bedieningspaneel door vanaf de plek waar je batterij-indicator zit in de statusbalk naar beneden te vegen.
Zoals eerder aangegeven kun je bedieningspaneel nu meer naar voorkeur aanpassen, door allerlei toggles toe te voegen of juist weg te halen. Je kunt ook de volgorde bepalen. Eén van de beste opties is ongetwijfeld dat je nu je scherm kunt opnemen. Voorheen kon dit met QuickTime als je een Mac. Nu werkt het direct op je iPhone en iPad.
Je hebt de keuze uit de volgende schakelaars:
- Camera
- Apple TV Remote
- Schermopname
- Dictafoon
- Timer
- Stopwatch
- Tekstgrootte
- Niet storen tijdens autorijden
- Zaklamp
- Notities
- Rekenmachine
- Energiebesparingsmodus
- Begeleide toegang
- Snelle opties voor toegankelijkheid
- Vergrootglas
- Wallet
- Wekker
- Woning (HomeKit)
Je kunt als je wilt alle schakelaars in bedieningspaneel zitten, maar er passen op een iPhone 6, 7 en 8 in principe 12 schakelaars op één pagina zonder te moeten scrollen. Natuurlijk kun je zelf bepalen wat je het fijnst vindt, dat maakt het zo goed dat Apple eindelijk net dat beetje meer ‘vrijheid’ biedt aan gebruikers. Het kiezen van deze schakelaars doe je trouwens via Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.
Siri
Apple is Siri ook niet vergeten natuurlijk. De spraakassistent wordt met iedere iOS-update beter, en dat is met iOS 11 geen uitzondering. De voor mij beste vernieuwing is ongetwijfeld dat het natuurlijker dan ooit klinkt. Voorheen klonk het toch nog wat robot-achtig, dat lijkt nu verleden tijd. Apple zet duidelijk hoog in op het gebied van spraakassistenten. Siri heeft ook nieuwe stemmen gekregen voor veel talen, en kan tot slot vertalen van Engels naar Chinees, Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Apple belooft op korte termijn ondersteuning voor meer talen toe te voegen.
ARKit en andere API’s
Eén van de belangrijkste toevoeging in iOS 11 is ondersteuning voor AR, ofwel Augmented Reality. Dit stelt je in staat om de realiteit en virtuele wereld samen te voegen als het ware. Je kunt bijvoorbeeld een IKEA-bankstel ’testen’ in je eigen woonkamer, monsters op straat plaatsen, een virtuele meetlat gebruiken om de afstand tussen echte objecten te meten en meer.
In iOS 11 voegt Apple een API genaamd ARKit toe, waarmee ontwikkelaars ‘native’ ondersteuning voor Augmented Reality kunnen toevoegen. Het is op zich niet nieuw, want we hebben al dergelijke apps als Pokemon Go gezien. Het verschil is echter dat Apple nu zélf die mogelijkheid biedt, in plaats van dat een ontwikkelaar haar eigen technieken moet gebruiken. Met ARKit blijkt Pokemon Go bijvoorbeeld al beter dan ooit te werken, vloeiender vooral.
Apple maakt hiervoor gebruik van de camera, ‘Visual Inertial Odometry’, probeert scenes te begrijpen, en licht te voorspellen als het ware. ARKit werkt alleen op apparaten met een A9-chip, A10-chip of A11-chip. Ofwel, de iPhone SE, iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus) en iPhone X. Omdat de camera van de iPhone 8 (Plus) en iPhone X extra gekalibreerd zijn zal op deze toestellen ARKit het beste werken. Hiervoor is het ook geoptimaliseerd. Dat betekent echter niet dat ARKit op oudere compatibele toestellen daadwerkelijk minder goed zal werken.
Er zijn meer nieuwe API’s in iOS 11 die nog meer mogelijkheden zullen bieden, zoals Core ML voor AI (Artificial Intelligence), een Depth API waarbij ontwikkelaars de tweede camera van de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X nóg beter kunnen benutten en Core NFC dat NFC (Near Field Communication) in de iPhone 7 en nieuwer gedeeltelijk openzet om NFC-tags te kunnen uitlezen (denk aan die zwarte blokjes die je tegenwoordig bij veel bushokjes ziet).
iPad
Niet om iPhone-gebruikers jaloers te maken, maar de meeste veranderingen in iOS 11 komen naar de iPad. Zoals ik aan het begin van deze review al aangaf schreef ik over de nieuwe iPad-specifieke functies in mijn review over de 10,5-inch iPad Pro. Ik heb daarom ook grote delen uit die review overgenomen zodat je dit nog rustig kunt nalezen. Niet alles dus. Onder andere een stukje over de Bestanden-app en de nieuwe screenshots-interface zijn eruit geknipt, omdat deze eerder in dit artikel te vinden zijn.
Het eerste nieuwe wat je zult vinden is eigenlijk al heel duidelijk te zien: het Dock. Dit ziet er nu wat anders uit. Voorheen was het een rechthoekige balk waarin je maar een paar appicoontjes kon plaatsen. In iOS 11 kun je er veel meer bij plaatsen om te beginnen. Maar wat je nu ook kunt, is het Dock tevoorschijn halen vanuit iedere applicatie door van de onderrand naar boven te vegen, zoals je dat met Bedieningspaneel al deed. Dit maakt multitasken makkelijker dan ooit. Je gebruikt het ook om apps in Split View te plaatsen. In iOS 9 en iOS 10 moest je vanaf de zijkant rechts vegen en dan kreeg je een lijst te zien met alle apps die deze functie ondersteunen. In het begin ging dat nog prima, maar naarmate steeds meer apps Split View kregen, werd het steeds lastiger even snel de juiste app te vinden. Er was bijvoorbeeld geen zoekfunctie aanwezig. Wat je ook nog in het nieuwe Dock zult vinden is Handoff; wanneer je op je iPhone, Apple Watch of Mac een app hebt geopend die Handoff ondersteunt, kun je op je iPad verdergaan waar je was gebleven met een tik op het appicoon (rechtsboven ervan zie je middels een icoontje op welk apparaat het geopend is). Tot slot heb je de mogelijkheid om recent gebruikte apps te tonen, handig als je snel wilt switchen van app naar app.
In iOS 11 maak je in feite gewoon een soort favorietenlijstje in je Dock: alle apps hierin kunnen in Split View worden geplaatst. Of natuurlijk Slide Over. Wat dat betreft trouwens: waar voorheen Slide Over echt apart stond van de app(s) erachter draait deze nu ernaast. Met andere woorden, je kunt nu drie apps tegelijkertijd gebruiken in plaats van twee. Vier als je Picture-in-Picture meetelt, waarmee je een klein venstertje in de hoek van je scherm krijgt te zien om video te kijken.
Ook nieuw is dat wanneer je bij het naar boven vegen vanaf de onderrand nóg verder doorveegt, je de appswitcher opent. En ook die is compleet veranderd. Natuurlijk zie je er nu het nieuwe Dock, maar ook de manier waarop je recente apps worden getoond is anders. Je ziet in totaal vier apps op één scherm. Als kers op de taart heeft Apple Bedieningspaneel samengevoegd met de appswitcher. Met uitzondering van dat laatste heeft de appswitcher nu wel heel erg veel weg van Mission Control in macOS.
Maar de grootste vernieuwing in iOS 11 voor de iPad is toch wel Drag & Drop. Voor het eerst kunnen apps écht met elkaar praten. De afgelopen jaren heeft Apple al wat stappen gezet op dit gebied. Zo zijn er extensies voor het Deelmenu, third-party keyboards, call identifiers en blockers, extensies voor Apple Maps, kun je inkomende telefoongespreken van onder meer WhatsApp en Skype op je toegangsscherm beantwoorden enzovoort enzovoort. Maar even een bestand vanuit iCloud Drive naar Mail slepen om als bijlage toe te voegen, dat ging niet. Daarvoor moest je in Mail tikken, op ‘Voeg bijlage toe’ tikken en vervolgens in iCloud Drive zoeken naar het juiste bestand. En tot op zekere hoogte werkt dat. Maar het kan makkelijker. Natuurlijker, om het zo te zeggen. En dat is wat met iOS 11 mogelijk wordt: je kunt nu bestanden slepen van app naar app. En het mooie is, je hoeft hiervoor niet eens in Split View te zitten. Dankzij ‘multi-finger gestures’ kun je dit doen:
Tik op een bestand en houd je vinger hierop. Tik vervolgens met een andere vinger nog een paar andere bestanden aan, zodat je meerdere bestanden in één keer kunt slepen. Daarna open je met die vinger het Dock, tik je een app aan en laat op de gewenste plek de bestanden los. Allemaal zonder gedoe. Ontwikkelaars zullen dit nog wel moeten inbouwen in hun apps, maar Apple’s ingebouwde applicaties ondersteunen het in principe allemaal al: Mail, Safari, Berichten, Notities, Bestanden enzovoort.
Overig
Er zijn zoveel nieuwe zaken in iOS 11 dan het gewoon niet mogelijk is ze allemaal te noemen. Alles wat hiervoor genoemd is zijn in principe de belangrijkste vernieuwingen, maar er zijn nog een hoop kleine dingetjes. Deze probeer ik hieronder op te sommen.
Het toetsenbord biedt nu een optie voor eenhandig gebruik, rekenmachine heeft een compleet vernieuwd uiterlijk, in Safari scrol je nu sneller zoals bij andere apps en onder meer de adresbalk heeft verder afgeronde hoeken, bij de timer in de Klok-app kun je nu naar uren en minuten ook seconden kiezen, dankzij AirPlay 2 krijg je nu multi-room ondersteuning voor speakers, opslagbeheer in de Instellingen-app heeft een nieuw uiterlijk, je kunt nu typen in Siri en zelfs heel het geluid uitschakelen, er is een slimme variant van ‘keer kleuren om’ die een soort van ‘dark mode’ biedt, met Niet storen tijdens het rijden schakel je in één keer alle notificaties uit wanneer je aan het rijden bent, het toetsenbord op de iPad laat je nu op de toetsen vegen om sneller interpunctie en cijfers te typen, 32-bit apps worden niet meer ondersteund, je kunt een wi-fi wachtwoord makkelijk delen met iemand vanaf een ontgrendeld apparaat dat deze kent en nog veel meer.
iOS 11 is jam packed met features. Het leukste is natuurlijk als je deze allemaal uit kunt zoeken, en dat kan gelukkig nog steeds. Want ook ik ontdek nog regelmatig features die ik niet eerder had gezien en waar ook niets over is gezegd, terwijl iOS 11 al sinds juni gebruik als beta.
Conclusie
‘Een grote stap voor iPhone, een megasprong voor iPad’, dat zijn de woorden waarmee Apple iOS 11 beschrijft. Wat mij betreft een goede. Zeker wat betreft de iPad, vanwege de functies die de tablet eindelijk een nieuw leven inblazen. Het zal zonder twijfel een nieuwe groep consumenten aanspreken die tot nu toe altijd sceptisch waren over de iPad als vervanger van een pc. En dat is overigens nog steeds niet echt mogelijk. Echter, met iOS 11 heeft Apple de stappen gezet die nodig waren om de tablet überhaupt een kans te kunnen geven.
Ook de iPhone is voorzien van heel wat nieuwe en handige functionaliteiten, zowel grote als kleinere. En zoals ik eerder stelde, zijn het juist die kleine veranderingen die iOS 11 compleet maken. Zeker natuurlijk op de iPhone X, maar net zo goed op alle andere toestellen.
Met iOS 11 voelt alles weer fris aan. En geloof het of niet, maar hier en daar is het ook ietsjes sneller. Dit zullen vooral de eigenaren van iets oudere toestellen verwelkomen, al is het niet te garanderen dat iOS 11 helemaal vlekkeloos zal draaien op een iPhone 5s, die nu het oudste apparaat is dat de update zal krijgen. Mocht je twijfelen en bang zijn dat je toestel hartstikke sloom wordt, dan raad ik zelf aan even te wachten totdat Apple iOS 11.1 of zelfs iOS 11.2 uitbrengt. Over het algemeen komen die updates met broodnodige probleemoplossingen en prestatieverbeteringen die met name voor oudere apparaten gunstig zijn.
Twijfel je puur omdat iOS 11 misschien wel helemaal geen interessante verbeteringen brengt, maar je hebt wel een nieuwe apparaat (minimaal iPhone 6s en/of iedere iPad Pro bij voorkeur): updaten! Als het kan is het altijd aangeraden te updaten naar de meest recente versie. Niet alleen voor nieuwe features, maar ook om er zeker van te zijn dat je de nieuwste applicaties kunt draaien én omdat je dan beter beschermd bent tegen onder meer de nieuwste vormen van malware. Dus nogmaals, als je kunt updaten, doe het dan zeker.
Compatibiliteit en installeren
iOS 11 is vanaf nu beschikbaar op alle apparaten met een 64-bit processor, ofwel:
- iPhone X*
- iPhone 8*
- iPhone 8 Plus*
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus
- iPhone SE
- iPhone 5s
- 12,9-inch iPad Pro (2e generatie)
- 12,9-inch iPad Pro (1e generatie)
- 10,5-inch iPad Pro
- 9,7-inch iPad Pro
- iPad Air 2
- iPad Air
- iPad (5e generatie)
- iPad mini 4
- iPad mini 3
- iPad mini 2
- iPod touch (6e generatie)
* Op deze toestellen zal iOS 11 standaard voorgeïnstalleerd zijn.
Het installeren van iOS 11 is kinderlijk eenvoudig. De makkelijkste manier is door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan. De update zal daar dan vanzelf verschijnen. Echter, omdat het om een groot bestand gaat en het downloaden hierdoor langer kan duren is het wellicht prettiger via iTunes op je Mac of pc te updaten. Hiervoor moet je eerst zorgen dat je iTunes 12.7 geïnstalleerd hebt, deze biedt namelijk ondersteuning voor de nieuwe iOS-versie.
Als je een nieuwe iPhone hebt gekocht met daarop iOS 11, dan zal het instellen ervan dankzij de nieuwe versie makkelijker en sneller dan ooit gaan. Want als je al een iOS-apparaat had, kun je het nieuwe vanaf je ‘oude’ instellen. Na het opstarten van de nieuwe iPhone verschijnt op de oude namelijk een melding ‘Configureer nieuwe iPhone’.
Hij zal dan een hoop instellingen in één keer overzetten. Onder andere het wachtwoord van je draadloze netwerk, de taal, het land waar je woont en meer.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, hardloper en taalfanaat.